ZANIMANJE TRENER

Frančić: Ovdje bi ‘cipelu’ dobio i Mourinho!

Lobi i veze ispred iskustva i rezultata
 Tea Cimaš / Cropix

ZAGREB - Pa pogledajte Frančića. Bio je prvak Irana s klubom koji je u rangu osrednjeg prvoligaša u HNL-u a ne može dobiti posao jer nema lobi koji ga gura - rekao je nedavno Branko Ivanković u idiličnom okruženju sportskog centra koji je nedavno s partnerima otvorio u Varaždinu.

Tanac je ‘držao miting’ pred desetak ljudi, među kojima se nalazio i Kruno Jurčić za kojeg je iskusniji kolega imao nekoliko savjeta.

- Kruno, ja sam na izlasku iz Dinama imao varijantu B i C. Pobrini se da ih i ti imaš - rekao je Ivanković u jednom trenutku.

- Profesore, poprilično vam je dobra ova varijanta B - prozborio je Jurčić impresioniran novosagrađenim zdanjem u Varaždinu.

Ne znamo koju varijantu ima Elvis Scoria, vlasnik osmog otpusnog pisma u ovoj sezoni HNL-a, ali činjenica je kako se u redove kandidata za upražnjeno mjesto trenera Istre kandidirala cijela svita hrvatskih nogometnih stručnjaka. Što preko novina, što preko raznoraznih lobija. Najnovije ime je Goran Vlaović, koji je očito pronašao nekoga tko mu daje ‘vjetar u leđa’, za razliku od spomenutog Frančića, prvaka zemlje u kojoj živi 72 milijuna ljudi.

- Sve što znam pročitao sam u novinama. Bih li odbio? Teško je reći. Treba vidjeti. Moja trenerska filozofija podrazumijeva zdravu i potentnu sredinu u kojoj ima prostora za napredak. Čini mi se da Istra zadovoljava te uvjete.

Ipak, Franta je svjestan da nema ispunjen prvi i osnovni preduvjet.

- Nemam lobi koji će me gurati. To je ključ svega. Nažalost, u Hrvatskoj nije bitna kvaliteta, iskustvo i uspjesi već osobe koje će stati iza tebe kod predsjednika klubova.

Zbog takvih i sličnih stvari koje spominje Frančić, Hrvatska već dugo nema neko novo lice u europskim trenerskim okvirima. Unatoč tome što će Ivanković kazati kako su stratezi najbolji dio našeg nogometa, činjenica je da u ligama petice trenerski kruh zarađuje samo Zvonimir Soldo, a on je posao dobio prvenstveno zbog karizme koju je kao igrač uživao u Bundesligi.

- A ne bi trebalo tako biti. Naši stručnjaci ostavljali su značajan trag u inozemstvu. Ivić, Ćiro, Barić... Pa i mi koji smo ostvarili uspjehe na istoku.

Na konstataciju kako je u pitanju kvaliteta naših stručnjaka, Frančić je povisio glas za oktavu.

- Ne. Odgovorno tvrdim kako su naši treneri vrhunski s obzirom na okruženje u kojem rade. Mislite li da bi Mourinho ili Capello napravili neke senzacionalne uspjehe u HNL-u. Naravno da ne bi. Oni djeluju u sredinama u kojima je sve sređeno i mogu se isključivo posvetiti svojim poslovima. Kod nas trener mora raditi i ono za što je zadužen, i ono što nije u njegovu opisu posla - tvrdi Frančić koji i dalje slijedi ljudsku logiku stvari i čeka da ga se netko sjeti zbog kvaliteta i rezultata.

Možda je ipak bolje da se prilagodi situaciji i pronađe svoj ‘vjetar u leđa’. Tako se to radi u HNL-u.

‘SJEČA’ TRENERA

Promjene na klupi osam prvoligaša

KLUB POČEO TRENUTNO

Hajduk Miše Reja

Istra Scoria Šumberac

Međimurje Ćutuk Bogdan

Rijeka Rubčić Vulić

Croatia Sesvete Petrović Gračan

Slaven Belupo Bračun Dalić

Šibenik Kalinić Karačić

Zagreb Pavlović Štimac

Trenutno bez angažmana

Zajec

Lončarević

Vlak

Miše

Jarni

Ivanković

Frančić

Scoria

Rubčić

Bračun

Petković

Pavlović

Čačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:25