ŠOK U MAKSIMIRU

Gol Modrića ostavio Hrvatsku na putu za SP

Ukrajina je preokrenula rani pogodak Mladena Petrića, a Modrić je u 68. minuti zabio za 2-2. Bilićeva momčad imala je još dvije vratnice, ali sreća nije bila na našoj strani
Zagreb, 060609.Stadion Maksimir.Kvalifikacijska utakmica skupine 6 izmedju reprezentacija Hrvatske i Ukrajine za Svjetsko nogometno prvenstvo u Juznoafrickoj Republici 2010 godine.Na slici: Josip Simunic tuzan nakon 2:2 tjesi ga Selenzov igrac Ukrajine.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je prosula već sedmi bod u ovim kvalifikacijama odigravši samo 2-2 s Ukrajinom. ‘Vatreni’ su gledatelje provozali na vrtuljku koji izaziva i mučninu i euforiju, dostigli rezultatski minus u drugom poluvremenu i još u fotofinišu dva puta uzdrmali vratnicu. Nažalost, više od boda nije se dalo iščupati.

Bilićev taktički ‘šifrarnik’ uoči utakmice nisu probili samo hrvatski novinari, nego i ukrajinski izbornik Mihailjičenko. On je osujetio namjeru ‘vatrenih’ da dupliranjem bokova što brže dođu u zonu udarca i centaršuta, zato je na klupi ostavio ‘slobodnog umjetnika’ Voronjina i u vatru gurnuo igrače koji neće zanemariti obrambene obveze. Rezultat? Tridesetak minuta ukrajinske ‘ševe’ koju su naši nogometaši uglavnom nemoćno promatrali povučeni duboko na svoju polovicu.

Ipak, Mihailjičenko nije mogao osujetiti i svojeg propusnog vratara Pjatova koji nas je već u 70. sekundi počastio katastrofalnim propustom i prednošću. Srnin slobodnjak sa 30 metara on je panično odbio pred sebe i ravno na kopačku Mladenu Petriću. Uslijedila je hladnokrvan egzekucija za 1-0, deliričnih tridesetak tisuća navijača s pravom se nadalo kanonadi u nastavku meča, ali...

Pokazalo se da gol uopće nije demoralizirao goste. Brzo su se zbrojili, povezali konce i stigli do izjednačenja već u 13. minuti. Akciju je pokrenuo odlični Nazarenko, na boku pronašao Rotana koji je bez oklijevanja zavrnuo oštru loptu na 6-7 metara i pored naših okamenjenih stupova i ukopanog golmana Runje pronašao Ševčenka. Naklon glavom i stvari su vraćene na početak prije nego što su se igrači stigli razmahati.

Ono što je uslijedilo u narednih 25 minuta jest razdoblje rijetko viđene nemoći Bilićeva sastava. Vezni igrači tražili su bocu s kisikom, stoperi su djelovali pospano i gotovo odsutno. Nazarenko je odmah nakon gola podvalio sjajnu loptu u prostor Milevskom. Prilika iz snova upropaštena je samo zahvaljujući nonšalanciji zaigranog ukrajinskog napadača koji je želio povaljati travnjak s Runjom.

U posljednjih desetak minuta poluvremena ‘vatreni’ su uspostavili ravnotežu, ali napadačke su akcije ostajale nedorečene. Modrić je pokušao s dva projektila, oba su završila u naručju Pjatova.

Bilić je u poluvremenu pokušao promijeniti krv anemičnoj momčadi, uveo je na travnjak Vukojevića i Leku i nakon devet minuta igre - primio gol. Hrvatska je matirana jednostavno, praktički naivno. Nazarenko je izveo slobodan udarac iskosa, oštra lopta zavrnuta na bližu vratnicu je pored naše košarkaški visoke uže obrane završila na ukrajinskoj adresi. Utrčao je Oleksij Gaj i glavom pogodio za 1-2.

Izbornik je nakon toga pokazao sve adute, uveo je Mandžukića i neočekivano na klupu poslao Olića. I Mandžukić se pokazao asem iz rukava! U 69. minuti zadržao je na rubu kaznenog prostora Modrićevu loptu i savršenim dodavanjem u dubinu servirao mu priliku za izjednačenje. Lopta se, udarivši u blok gostujućih igrača, zakoprcala u mreži za 2-2.

Gol je označio početak fanatičnog juriša na ukrajinski gol. Tražila je Hrvatska pobjedu po svaku cijenu, Srna je iz slobodnjaka razvukao Pjatova, nakon toga protutnjao kroz ukrajinsku obranu i opružio se na travnjaku, ali Hauge mu je energično pokazao žuti karton zbog navodnog simuliranja.

U 86. minuti Modrić je na nozi imao meč-loptu, s desetak metara iskosa pogodio je lijevu vratnicu ukrajinskog golmana, a duboko u sudačkoj nadoknadi isto je učinio i Petrić bombom sa 20 metara. Pjatov je u tim trenucima bio ‘stvarno sretno dijete’...

HRVATSKA - UKRAJINA 2-2 (1-1)



Sudac: Terje Hauge 6. Pomoćnici: Steinar Holvik i Kim Haglund (svi Norveška).

Strijelci: 1-0 Petrić (2), 1-1 Ševčenko (13, as. Rotan), 1-2 Gaj (54, as. Nazarenko), 2-2 Modrić (69, as. Mandžukić).

Žuti kartoni: Srna, Leko (Hrv), Seleznov, Nazarenko, Mandziuk, Kučer (Ukr). Igrač utakmice: Sergej Nazarenko.

Stadion Maksimir. Gledatelja 35.000.

HRVATSKA: Runje 6,Ćorluka 6, Kovač 5.5, Šimunić 5.5, Pranjić 6.5, Srna 6.5, Modrić 7, Jurić 5 (od 46. Vukojević 5.5), Rakitić 5 (od 46. Leko 5), Petrić 7, Olić 5.5 (od 61. Mandžukić 6.5)

UKRAJINA: Pjatov 5.5, Mandziuk 6, Kučer 6, Čigrinskij 6, Ševčuk 6, Nazarenko 7 (od 76. Kaliničenko -), Gaj 7, Timoščuk 6,5 (od 87. Rusol -), Rotan 6, Ševčenko 7 (od 23. Seleznov 6), Milevskij 6

Skupina 6



Kazahstan - Engleska 0-4

Bjelorusija - Andora 5-1

Hrvatska - Ukrajina 2-2

1. Engleska 6 6 0 0 20-4 18

2. Hrvatska 6 3 2 1 12-6 11

3. Bjelorusija 5 3 0 2 14-7 9

4. Ukrajina 5 2 2 1 7-5 8

5. Kazahstan 6 1 0 5 6-20 3

6. Andora 6 0 0 6 2-19 0

Preostale utakmice: Ukrajina - Kazahstan, Engleska - Andora (10. lipnja), Bjelorusija - Hrvatska (12. kolovoza), Hrvatska - Bjelorusija, Ukrajina - Andora (5. rujna), Andora - Kazahstan, Bjelorusija - Ukrajina, Engleska - Hrvatska (9. rujna), Bjelorusija - Kazahstan, Ukrajina - Engleska (10. listopada), Engleska - Bjelorusija, Andora - Ukrajina i Kazahstan - Hrvatska (14. listopada).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:40