LEGENDA IZ LISABONA

GUTTMANNOVA KLETVA TRAJE 51 GODINU Navijači Benfice znaju zašto su izgubili sedam finala zaredom!

 AFP

Finale Europa lige samo je potvrdilo da je Benfica najnesretniji klub na svijetu. Pogotkom Ivanovića u zadnjim sekundama utakmice lisabonski Orlovi izgubili su nevjerojatno sedmo europsko finale zaredom... A tko je kriv za to? Navijači Benfice su složni - Bela Guttmann.

Legendarni Mađar je donio Benfici dva naslova prvaka Europe, a kada je 1962. godine stidljivo zatražio povećanje plaće i dobio odbijenicu svojih poslodavaca, Guttmann je rekao legendarnu rečenicu: 'Sljedećih 100 godina Benfica neće osvojiti europski trofej'.

Tada se te riječi nisu ozbiljno shvaćale, Benfica je imala sjajnu generaciju koju je predvodio Eusebio, ali nakon što su u narednim sezonama izgubili finala od Milana, Intera i Manchester Uniteda, u Lisabonu su se malo zamislili.

Priča o kletvi je otišla tako daleko da je čak Eusebio 1981. otišao u Beč na Guttmannov grob kako bi zatražio oprost, ali sudeći po finalu iz Amsterdamu, očito nije pomoglo...

Od 1962. godine Benfica je izgubila pet finala Kupa prvaka ('63., '64., '68., '88. i '90.), jedan Kup Uefa ('83.) i jedno finale Europa lige (2013).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:52