BALIĆU CIJENJENI BROJ?

HAJDUK OSTAO BEZ BOSANCA, MILEVSKIJ BEZ 'DESETKE': 'Artim se mora pokazati na terenu'

Evidentno je da Burić ne daje popusta nikome, da je u prvi plan stavio zajedništvo, da mu je momčad važnije od bilo kojih drugih ambicija

Svi treneri uglavnom znaju lijepo pričati premda ima i nekih kojim je riječ teška „kao kolo od ferate“. Damir Burić, trener Hajduka, lako zbori, ali ono što je važno to je da ne govori fraze, već je izravan, konkretan, odlučan tako da ostavlja sjajan dojam. Bez obzira što nije uputno zalijetati se, moje iskustvo (otkako sam zakoračio u redakciju imao sam posla s 41 trenerom Hajduka, desetak ih je bilo više puta) govori da je Burić pojačanje „bijelih“, trener koji ima jasnu viziju i koji ima zacrtan put. Na pitanje: Artim Milevskij, Burić je bez okolišanja kazao:

-On je poseban igrač, imao je tešku ozljedu, radio je individualno, polako se vraća, vjerujem da će se podizati u svojoj spremi. Ali, to što je zaista poseban, Artim mora pokazati na terenu, nema druge…

Milevskij je do sada imao dres s brojem deset, uobičajeno je da ga nosi glavni igrač, ali je – prema internom dogovoru – taj broj uzet ukrajinskom napadaču. Koji će ga prvotimac prigrliti nije još poznato, naznake govore da će ga dobiti Andrija Balić kao najtalentiraniji.

Evidentno je da Burić ne daje popusta nikome, da je u prvi plan stavio zajedništvo, da mu je momčad važnije od bilo kojih drugih ambicija. Dakle, po Burićevim riječima „spremni smo, nestrpljivi smo svi zajedno da krenemo u novu sezonu“. A to je prva utakmica na europskoj sceni u Estoniji, u Kalevu.

-Osjećam da igrači jedva čekaju start, to mi pokazuje njihov govor tijela. Uvjeren sam da ćemo tu utakmicu jako dobro odigrati.

Trener Hajduka se nije dvoumio kad je rekao da je njegova momčad favorit u dvoboju sa Sillamäe. O protivnicima:

-Imamo sve elemente, ne nagađamo, nego znamo njihovu momčad. Ipak treba biti oprezan, oni su odigrali 16 utakmica u prvenstvu, što znači da su u punom ritmu, pa sigurno imaju snage za svih 90 minuta. Oni se postavljaju kompaktno, čvrsti su u defanzivi, opasni u prekidima…

Sillamäe prema podacima koje su prikupili Burićev pomoćnik Joško Španjić, posebno na temelju video zapisa koje je osiguralo Željan Prkić, posljednjih godina dragocjeni suradnik trenera, realno je da Hajduk prođe prvu prepreku. Usput, Sillamäe ima budžet od šest milijuna eura, Hajduk nema novca za dovođenje igrača osim onih bez odštete. Eto, Avdija Vršajević, objektivno jedan od onih koji je morao postići solidnu cijenu na tržištu, dogovorio se s „bijelima“, raskinuo je ugovor i otišao.

O prošlim pripremama Burić je rekao da su bile po „komprimiranom programu“, s učinjenim poslom je zadovoljan, njemu su značajniji pokazatelji rada na treninzima nego ono što je vidio na utakmicama. Što se tiče prinova „one su proširile naš igrački spektar“, ali to ipak nisu pojačanja. Možda, tijekom rada i utakmica netko od došljaka mogao bi se pretvoriti u važnog igrača kolektiva. Na put u Kalev polazi 21 igrač, za svaki slučaj (u điru su viroze).

Zanimljivo je da se na put ide čarterom, ali zrakoplov će ostati poluprazan, bez obzira što su navijači Hajduka, po običaju, kad počinje sezona, posebno napaljeni. No, nema sumnje da će u Kalev stići sa svih strana Europe oni najžešći pobornici bijelog dresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:43