DELIJA I PREMIJER

I VUČIĆ SE PRISJETIO GOSTOVANJA NA MAKSIMIRU 'To nije bio običan sukob, to je bio sukob nacija'

Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Na povijesnoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde 13, svibnja 1990. godine bio je i današnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Po svojim riječima, tada zagriženi Delija, nalazio se s ostatkom Zvezdinih navijača na južnoj tribini maksimirskog stadiona. U intervjujuu za beogradsko Vreme prisjetio se gostovanja u Zagrebu:

- Znali smo da će biti nereda, ali ne između navijača Dinama i Zvezde već između Hrvata i Srba. Tučnjave navijača bile su normalna pojava u ono vrijeme, no to nije bio običan sukob, to je bio sukob nacija.

Vučić je ispričao kako su neredi počeli već u Vinkovcima:

- Već tamo smo vidjeli da ovo neće biti uobičajno gostovanje. Bilo je gadno... Iz Beograda nas je krenulo više od dvije tisuće. Putem su nam se priključivali Zvezdini navijači iz Krajine, Gline... Osjećali smo se moćno. Nikada toliko Zvezdinih navijača nije išlo na jedno gostovanje i ne vjerujem da će se to ponoviti.

Atmosferu u Maksimiru je Vučić opisao:

- Nije bilo uobičajeno. Osjećala se napetost u zraku. Mi smo uvijek bili spremni na tučnjavu, ali ovo je bilo nešto drugačije... U zraku se osjećala iskrena mržnja.

Detalja iz Maksimira jasno se sjeća:

- U Zagrebu nas je dočekala vojska policajaca. Smjestili su nas na južnu tribinu. Prvi neredi su brzo počeli. Na manjem dijelu tribine bilo je više Dinamovih nego Zvezdinih navijača. Brzo smo ih potisnuli... Njihovi navijači sa Sjevera provalili su na teren, a s Istoka su nas gađali čime su stigli. U međuvremenu ih je policija zaustavilia na travnjaku. Nas su nakon utakmice spakirali u specijalni vlak, popisali i poslali za Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:15