SEKSIZAM U ŠVEDSKOJ

IBRA NALJUTIO ŽENE 'Ženski nogomet? Ne spominjite ih, smiješne su...'

'Therese Sjögran hoće auto? Eventualno može dobiti bicikl s mojim potpisom...'

Zlatan Ibrahimović diže prašinu i kada je na odmoru. U svojoj božićnoj poslanici, intervjuu kojeg je dao švedskim medijima, napadač PSG-a posprdno je govorio o ženama u nogometu i zamolio javnost da ih prestane stavljati u isti kontekst s muškarcima. Ispad je, očekivano, izazvao žestoke reakcije.

Ibra je s novinarima razgovarao uoči dodjele nagrade za najboljeg švedskog sportaša, koju je osvojio peti put zaredom. Kada ga je dočekalo pitanje - jeste li veći promotor Švedske vi ili vaša kolegica Therese Sjögran (koja ima 187 nastupa za reprezentaciju) - Zlatan se slatko nasmijao.

- Molim vas, te priče mi više čak nisu ni smiješne. U Europi me uspoređuju s Messijem i Ronaldom, a kada se vratim u Švedsku, uspoređuju me sa ženom! Svaka čast njima, ali muški i ženski nogomet naprosto ne možete uspoređivati. Odustanite od toga - poručio je Ibrahimović.

Bicikl i autogram

Tema je na dnevni red švedskih medija došla nakon što je 37-godišnji veznjak Anders Svensson za rušenje rekorda po broju nastupa (143) od Saveza dobio novi Volvo. Automobil, međutim, nije dodijeljen i spomenutoj Therese Sjögran iako je već odavno rekorderka.

- I ona bi auto? Ha-ha... Eventualno može dobiti bicikl s mojim autogramom - dodao je Zlatan.

Nakon toga se još požalio kako su ga ljetos stavljali u istu rečenicu s napadačicom Lottom Schelin, koja je zabila najviše golova za žensku reprezentaciju.

Manjak poštovanja

- Mislio sam da je riječ o nekoj šali. Srušio sam sve moguće rekorde i onda me, umjesto s dotadašnjim rekorderom, uspoređuju s nogometašicom! To je apsurdno. Uz dužno poštovanje svim sportašicama, njih bi trebalo nagrađivati u skladu s financijskom koristi koju donose - zaključio je Ibra svoje izlaganje.

Na odgovore nije trebalo dugo čekati. Poznata švedska trenerica Pia Sundhage, koja je s američkom reprezentacijom osvojila dva olimpijska zlata, priznala je da je šokirana.

- Ibrahimovićev nastup je razočaravajući i tužan za švedski nogomet. Tim više što je on kapetan naše reprezentacije. Riječi koje je izgovorio odaju manjak poštovanja i osjećaja za vrijednost među nogometašima - izjavila je Sundhage.

Samu Therese Sjögran intervju je zbunio.

- Ne znam što mu je bilo. Shvaćam njegov argument da nogometaši donose veće prihode, no zaboravlja da se bavimo istim sportom. Zlatan je sam sebi proturječan, jer je ranije govorio kako su nogometašice fantastične - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:32