STIŽE 30 MILIJUNA KUNA

IZBJEGNUT STEČAJ? Tračak optimizma na Poljudu, u petak stiže kredit spasa!

Brbić je nedavno sasvim otvoreno rekao: 'Ako ne realiziramo kredit u najskorije vrijeme, realna je opcija da se pokrene stečajni postupak!'
 Joško Ponoš/Cropix

Bušte kredita, odnosno ponude banaka za dva kredita od po 15 milijuna kuna trebale bi se otvoriti u petak, izjutra, u Poljudu, komisijski, baš kako je to bilo i ljetos kad se tražio onaj veliki kredit od 60 milijuna kuna, kad unatoč usmenom interesu nije bilo pravih ponuda.

Rekosmo, u Hajduku su sad uvjereni da će ishod biti kudikamo drugačiji, sasvim pozitivan! S ponudama na stolu!

A jutros su u Poljudu ujedno "gostovali" predstavnici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz Zagreba, u svezi postupka dobivanja zatraženih kredita.

To je bio važan Hajdukov koračić u realizaciji cijelog projekta, uz ruku podrške Grada Splita. Domaćini na stadionu u Poljudu na zajedničkom ručku bili su predstavnici Grada dogradonačelnica Anđelka Visković i pravnik Melhior Simonelli, te ispred Hajduka predsjednik uprave Marin Brbić i predsjednik Skupštine dioničara "bijelih" odvjetnik Vinko Radovani.

Dakle, listopad, mjesec preokreta. Ili velikih odluka, mogli bismo i tako nazvati. Mjesec dobivanja kredita, da Hajduk ne ode putem stečaja...

U Poljudu žive naizgled kao da je sve normalno, svakodnevno, traje natjecateljska svakodnevica, rezultatska ljuljačka, ali se iza zatvorenih vrata odvija prava mala drama – iščekivanja... Financijska močvara nikako da se isuši.

Nekako smo kroz srpanj, kolovoz i nešto manje kroz rujan ispucali svu municiju i streljivo glede upitnika što se nadvijaju nad Hajdukovom budućnosti, ali se nakon tog "vatrometa" kroz medije još uvijek baš ništa suštinski nije dogodilo. Hajduk nastupa, dribla suspenzije, nastavlja igrati praznih džepova s upitnicima koji još nisu dobili odgovore, pa i neke vrlo važne bodove je sakupio, 50 posto, 15 od mogućih 30...

Logično je da je u Poljudu važnija borba doslovce za golu egzistenciju i preživljavanje od iole rasprave glede igre ili pak suđenja.

Predsjednik Marin Brbić zajedno sa članovima Nadzornog odbora trudi se da sve dovede u red, ali zasad još nema pravog, konačnog efekta; pa da radosne vijesti podijeli u javnosti. Ima naznaka, ali pričekajmo. Pa tako i danas Hajduk zapravo ostaje pred realnom dvojbom: kredit ili stečajni postupak...

Brbić je nedavno sasvim otvoreno izrekao takvu dvojbu u intervjuu kad je izjavio bez uvijanja: "Ako ne realiziramo kredit u najskorije vrijeme, realna je opcija da se pokrene stečajni postupak"?!

E sad, papiri su poslani kod banaka, radi se o potrazi za dva kredita od po 15 milijuna kuna, oni su jamstvo Hajdukova opstanka do daljnjeg, bez bolnih rezova tipa stečajni postupak.

U početku bijaše to kredit od 60 milijuna kuna, na što se nadovezalo povuci-potegni glede davanje jamstva Grada za toliki iznos, što je na kraju, kroz ušicu igle, ipak izglasano pozitivno za Hajduk. Bili su to prvi dani lipnja.

Otad je prošlo više od stotinu dana, a Hajduk nije uspio doći do realizacije kredita; premda se Zagrebačka banka spominjala već kao gotov realizator, povukla se...

U međuvremenu se Hajduk snašao nekim paralelnim izvorima financiranja da preživi do danas, ali je sad pred novim Rubikonom. U Poljudu su - blagi optimisti, voljeli bi da se o ovoj temi ne talasa unaprijed, da se sve dovrši kako i spada, na opće zadovoljstvo, jer natječaj je otvoren, postoje i naznake ponuda od pojedinih banaka, što nije mala stvar. Pa će onda i realizacija biti lakša, premda će i toj dokumentaciji biti potreban potpis gradonačelnika da potvrdi odluku Gradskog vijeća o jamstvu.

Barem se više ne razgovara o jednokratnoj pozajmici od 7,2 milijuna kuna koja je u međuvremenu postala kamen spoticanja, a u novoj priči Hajduku ne treba posudba žive love, s računa na račun, nego opet i iznova - samo jamstvo... I to je objektivno bolja pozicija za Grad, a u Hajduku u posljednje vrijeme i te kako paze da ne nekim potezom ili izjavom "ne razljute" gradonačelnika Keruma, jer kako god okrenuli, mnogo toga ovisi o postavljanju i potezima predstavnika većinskog vlasnika "bijelih".

A ako sve baš zapne, što onda? A onda ćemo prema stečajnom postupku. Ajme?!

Ne brinite, nije sve tako crno kako bismo pomislili, predsjednik Brbić je dobro potkovan znanjem o propisima kad kaže da se klubu oduzima deset bodova i da nastavlja dalje sa svojom mukom kroz isti rang natjecanja. To je važno, ne mora silaziti rangove niže.

Kad bi kroz stečajni postupak došlo do konačne likvidacije kluba, e onda bi to bilo nešto sasvim drugo. Ovako, o pokretanju stečajnog postupka (s preustrojem) piše članak 63b Pravilnika o natjecanju:

- Klubu nad kojim se otvori stečajni postupak sukladno odredbama Stečajnog zakona bit će oduzeto deset (10) bodova koje je osvojio u prvenstvu tijekom kojeg je otvoren stečajni postupak. Ukoliko je stečajni postupak otvoren u razdoblju između dva prvenstva, klubu će se izreći negativni bodovi u sljedećem prvenstvu.

- Odluku o oduzimanju bodova, odnosno negativnim bodovima, donosi nadležni povjerenik natjecanja i protiv nje se u roku od osam dana može izjaviti žalba Komisiji za žalbe HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:41