EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI

Izbornik Belgije Wilmots: 'Bilić je otac ove reprezentacije, Štimac je samo sretni nasljednik'

Dok sam pripremao intervju s Marcom Wilmotsom, primijetio sam izuzetni respekt belgijskih novinara prema sadašnjem izborniku. “On je Edi Merckx belgijskog nogometa”, usporedili su ga sa jednim od najslavnijih svjetskih biciklista.

U neformalnom dijelu razgovora vrlo srdačan i duhovit, ali kada govori o nogometu, u tim riječima je puno strasti. I ne kažu bez razloga da je današnja Belgija po talentu kopija Nizozemske iz 1974. godine. Makar, osjetio sam da Wilmots ne voli tu usporedbu, već i zbog razloga jer zna da Eden Hazard, mozak njegove momčadi, još nije Johan Cruyff. I tko zna hoće li ikad biti.

Ne želimo biti Portugal

Dočekao me u svojoj kancelariji na ‘ Heyselu’. Odbio sam jutarnju kavu, za viski je bilo prerano. Makar je u ormaru stajala jedna ispravna boca. Za vrijeme intervjua nije pogledavao na sat, nije poput Johana Cruyffa gledao kroz prozor, pokazujući tako prezir prema sugovorniku. Ostavio je na mene neusporedivo dublji dojam nego Siniša Mihajlović, s kojim sam razgovarao prije sedam dana u Beogradu.

Dan ranije u Bruggeu pobijedio je Slovačku (2-1). Na toj utakmici fascinirale su me dvije stvari; krvoločnost slovačkih stopera i pit-bull taktika belgijske reprezentacije. Kada suparnik ima loptu, napadaju ga već u njihovom petercu. I taj oštri Wilmotsov presing najveća je vrlina belgijske reprezentacije.

- Teško smo došli do pobjede, ali, pobjede su u nogometu najveći razlog zadovoljstva. Osjetio sam veliku snagu svoje momčadi na sredini terena, najviše smo koncentrirani na taj dio igrališta, na defenzivu...

No, nije to klasična defenziva, već udar prve linije kada suparnik ima loptu. I to je za nas, koji dolazimo iz jedne druge nogometne filozofije, nogometni modernizam.

- Dobro smo radili blok, Slovačka nikako nije mogla iznijeti loptu...

Ne znam kako bi taj presing, ili blok, kako kaže Wilmots, prošao protiv Španjolske ili Brazila. Ili protiv Messija?

- Progres u mojoj momčadi je što za svaku poziciju imam dvije solucije.

Nije pit-bull taktika Wilmotsova izmišljotina, donio je to iz Schalkea, gdje je igra vezne linije bila najveća snaga momčadi.

- Za takav sustav igre moraš imati igrače koji su u top-formi, univerzalne igrače, koji se podjednako dobro snalaze u defenzivi i u igri prema naprijed, koji se brzo rekuperiraju...

Je li današnja Belgija najpotentnija europska momčad, poput Cruyffove Nizozemske? Ili mislite da je to loša usporedba?

- Nije me briga za usporedbe, ali znam da u rukama imam momčad izuzetnog potencijala, koji se još može razviti. Moja je momčad u najosjetljivijoj fazi i može joj se dogoditi isto što i Portugalu iz doba Rui Coste. Što su osvojili? Ništa, baš ništa! U mojoj viziji igre ne postoji duga lopta, pas koji putuje beskonačno dugo. Lopta od 50 metara je atraktivna za publiku, ali je beskorisna i lak plijen za suparnika, duge lopte nisu u duhu modernog nogometa, to se lako čita. Budućnost nogometa je u brzim kratkim pasovima.

Jeste li očekivali ovakav marš Hrvatske u Londonu?

- Iskreno govoreći - ne! Ali me ne čudi da ste pomeli Koreju, Hrvatska ima perfektnu momčad. Ja posebno cijenim Slavena Bilića, kojega smatram jednim od najboljih europskih trenera i znam da je on otac ove reprezentacije, Štimac je samo sretni nasljednik. Kao TV komentator pratio sam Europsko prvenstvo i sve znam o Hrvatskoj, koja me posebno impresionirala na utakmici protiv Španjolske. Razlika između Hrvatske i Belgije je i u tome što je vaša reprezentacija iskusnija, prosječna starost vrti se oko 28 godina, dok je Belgija puno mlađa - oko 22 godine. Osim toga, Hrvatska je bila na nekoliko velikih turnira, a Belgija nije i to je naš hendikep.

Jeste li nakon 1-1 u Bruxellesu propustili prvo mjesto u grupi?

- Možda imate pravo, ali u ovom času Belgija je prva na tablici, primili smo samo jedan gol, zabili osam...

Ali, čeka vas i utakmica u Zagrebu?

- Polako gospodine, prije toga Hrvatska dvaput igra protiv Srbije, a mi znamo kakve su to utakmice. Da danas idemo u Zagreb bilo bi vrlo teško, ali se nadamo da će za nas dio posla obaviti i Srbi...

Nemojte se na to oslanjati...?

- Pustimo prepirke, Hrvatska i Belgija će se do zadnje utakmice boriti za prvo mjesto. Naša grupa je jedna od najtežih i najneizvjesnijih, slabih momčadi u našoj grupi nema.

Štimac je za vas u Zagrebu spremio iznenađenje, nogometaša o kojemu malo ili ništa ne znate. Brazilca Sammira?

- Čuo sam za Sammira, ali ne poznam njegov stil igre. No, sa Sammirom ili bez njega Hrvatska ima super-momčad. Nije on važan, važni su Modrić, Mandžukić i Jelavić, sumnjam da će taj vaš Sammir biti igrač odluke. Ukupno gledajući, Hrvatska i Belgija imaju tako dobre igrače da su među najboljim reprezentacijama u Europi.

Siniša Mihajlović tvrdi da ste u Beogradu trebali izgubiti, iako je na kraju bilo 3-0 za Belgiju?

- Ima pravo, utakmicu smo počeli konfuzno, ali, golman je dobro branio. Benteke je imao dvije šanse i zabio dva gola i nakon toga Belgija raste. U drugom poluvremenu na terenu je bila samo jedna momčad, Belgija, i na kraju je moglo biti i 5-0. Teže je bilo protiv Hrvatske. Benteke je promašio dvije, Miralas jednu šansu, ali, Hrvatska je imala “zicer” u sudačkoj nadoknadi, mogli smo tu utakmicu i izgubiti.

1Kada bismo birali najbolje igrače iz naše grupe, najbolji su Mandžukić, vodeći striejlac Bundeslige, Eden Hazard, mozak Chelsea i Branisalv Ivanović, srpski bek sa Stamford Bridgea?

- Ne slažem se, to nisu dobre usporedbe. Mandžukić je napadač, Hazard je vezni, a za mene je najveća klasa Axel Witsel. A Kevin de Bruyne ima perspektivu jednog dana biti Modrić. Ako tako postavljate stvari, s kim ćete onda komparirati Kompanyja, koji je možda i najbolji obrambeni igrač na svijetu. Možete tvrditi da je Mandžukić jači napadač od Bentekea i Lukakua, ali, Mandžukiću je 26, a mojim napadačima 20 godina. Ako to gledate s aspekta naše utakmice, za osam mjeseci se svašta može dogoditi. Modrić nije standardan u Realu i tko zna što ga tamo čeka, a Mandžukić, koji je danas top-napadač u europskim razmjerima, može upasti u “crnu rupu”, možda Guardiola posegne za Gomezom, osam mjeseci je puno vremena...

Nogometna reprezentacija je u Belgiji prihvaćena i kao ujedinitelj posvađene države.

- Sport može ujediniti naciju, ali će politika to ujedinjenje jednom nerazumnom odlukom razlomiti. Ne može nogomet toliko popraviti stvari, koliko ih politika može pokvariti. Ja sam Valonac, moja žena je Flamanka i dobro se slažemo. U državi to, na žalost, nije tako. Ali, ja sam nezavisan čovjek, mogu živjeti i bez ovog posla. Samo je zdravlje važno, posao mora biti zadovoljstvo, zasad to i je.

Tko je od izbornika u našoj grupi bio najbolji nogometaš? Mihajlović, Štimac, Janevski, Strachan?

- Svakako Siniša Mihajlović! Briljantno je pucao slobodne udarce, bio je snažna persona. O Štimcu sam puno pričao s menadžerom Lucianom D’Onofriom, rekao mi je za njega da je “vražji karakter”, borac...

Tko su favoriti idućeg svjetskog prvenstva? Brazil to prvi put nije?

- Njemačka, Španjolska, Argentina i Italija. Tim redom. I jedna momčad iznenađenja?

Možda Belgija ili Hrvatska?

- Sve zavisi od trenutka i inspiracije. Gledao sam vašu utakmicu protiv Španjolske u Gdansku. Bili ste bolji od njih, da je Rakitić zabio onaj gol, Španjolska bi bila gotova, ne bi se uspjela vratiti. Osim toga, nije vam suđen očigledni jedanaesterac. No, to se događa malim zemljama. Na SP-u 2002. smo protiv Brazila zabili gol, ali ga je sudac poništio, jer sam ja faulirao golmana. Niti jedna od 24 kamere nije to vidjela, samo sudac. No, to je tako kada igraju Belgija i Hrvatsak igraju protiv golijata, Brazila i Španjolske.

Dobro poznate prilike u Bundesligi, vjerujete li da će Guardiola uspjeti u Bayernu?

- Kad dođeš u stranu zemlju, moraš prvo shvatiti njihovu nogometnu kulturu. Guardiola ne treba od Bayerna raditi Barcelonu, Bayern je i bez njega najbolja momčad Bundeslige. Nogomet u Njemačkoj nije isti kao i u Španjolskoj, ako to Guardiola namjerava napraviti, Bayern će izgubiti identitet. I ne treba se Bayern adaptirati na Guardiolu, već Guardiola na Bayern...

Očito za vas Guardiola nije najbolji trener na svijetu?

- Ne sjećam se za koga sam glasovao, nije ni važno. Guardiola je trenirao samo Barcelonu, a Mourinho Porto, Chelsea, Inter i Real Madrid. I na svaku ligu se adaptirao i ostvario prvoklasni rezultat. I nigdje nije imao Messija. Kada bih ja, kojim slučajem, kao trener došao u Hrvatsku, morao bih naučiti sve o vašem mentalitetu, a ako bih ga pokušao ignorirati - propao bih! To se može dogoditi i Guardioli.

Rukovali smo se, a kolega Pierre Bilich mi je rekao: “Upravo ste se rukovali s trenerom budućeg svjetskog prvaka”? Wilmots se nasmijao:

- Čekajte, avion još nije poletio! Čeka me još puno posla na detaljima, ja sam perfekcionist, vidio sam i neke stvari koje nisu dobre. Ako želimo biti više nego samo dobri, moramo izbrusiti detalje...

Kao da slušam Igora Štimca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:50