PRIVATIZACIJA JOŠ ČEKA

Jako Andabak otvorio sve karte: 'Nisam toliko bogat da si priuštim skupu igračku kao što je Hajduk'

Moj ulazak u Hajduk nije bio motiviran time da ću na brzinu vratiti novac. Svjesni smo bili toga i na startu i danas - rekao ej Andabak, najveći mali dioničar Hajduka

Jako Andabak ulaže u brojne poslove, a ozbiljan novac ubrizgao je i u Hajduk. Sad, kad gleda s distance, je li to bilo neuspješno ili uspješno investiranje?

- Ulaganje u sport sigurno ne nosi velike ili bilo kakve prinose, a pogotovo u kratkom roku. Moj ulazak u Hajduk nije bio motiviran time da ću na brzinu vratiti novac. Svjesni smo bili toga i na startu i danas - kazao nam je na Sveticama, na otvaranju polikinike Sv. Katarina.

Andabak je sa 14 milijuna kuna najveći mali dioničar kluba i član Nadzornog odbora.

- Proračun za 2013. godinu je 42 milijuna kuna za operativne troškove i još 30 trebamo stvoriti da bismo vratili kredit. Nekad je bio 120 milijuna. Smatramo da u "okviru 42" možemo realizirati sve što nam je nužno da poslujemo i kvalitetno radimo, na taj bismo način došli u poziciju da klub privređuje koliko troši. Čak se može dogoditi, a i dogodit će se, da prihodi budu i veći od toga, to će biti u funkciji daljnjeg razvoja, prije svega akumuliranja sredstava kako bi se moglo još više investirati u stvaranje novih igrača.

Osim tih 30 milijuna, koliko je još dug Hajduka?

- Dvadesetak milijuna i to će biti sanirano u ovoj godini.

Prije nekog vremena htjeli ste postati većinski vlasnik?

- Nisam. Nikada. Bila je u jednom razdoblju ideja 5-6 najvećih malih dioničara, za to je osnovano i posebno poduzeće, da sudjelujemo u procesu daljnje privatizacije. To se nije dogodilo, teško je usuglasiti sve interese, od vijećnika Grada koji je odlučivao, do gospodarstvenika od kojih su neki došli u poslovne probleme, tako da se priča prilično izmijenila. Ne smatram to nužnim, niti da je to jedini put za uspjeh Hajduka. U ovom trenutku nije aktualno, ali će sigurno u daljnjim vremenima dodatna privatizacija doći ponovno na dnevni red.

Moćne nogometne klubove u svijetu vode ekstra bogati ljudi. Ima li itko u Hrvatskoj, vi, ili bilo koji vaš kolega, toliko novca da bi mogao kupiti i upravljati Hajdukom?

- Koliko mogu procijeniti mislim da tako nešto u Hrvatskoj ne postoji. Ja sigurno nisam ni blizu toga i ne mogu si priuštiti tako skupu igračku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:46