SMRT NA TERENU

Je li Morosini umro zbog kašnjenja Hitne? Boban protiv otkazivanja cijelog kola Serie A: Trebalo se igrati uz minutu šutnje

 AP

Iz Ureda državnog odvjetnika u Pescari potvrđeno je pokretanje istražnog postupka o zakašnjelom dolasku kola hitne pomoći na stadion Pescare, gdje je životno ugroženi Piermario Morosini čekao hitan transfer do obližnje bolnice.

Nesretni je 25-godišnji vezni nogometaš preminuo na putu prema bolnici. Svjedoci tvrde da niti jednom nije došao svijesti nakon što je kolabirao na travnjaku u 31. minuti subotnje utakmice Serije B između domaće momčadi i njegova Livorna, u kojem je igrao na posudbi iz Udinesea.

Tužiteljstvo je odlučilo provjeriti zašto je policijska patrola na ulazu u stadion svojim vozilom duže vrijeme priječila ambulantnim kolima prolaz unutar stadionskog kompleksa i pomoć unesrećenom. Da je transfer obavljen brže, moguće bi Morosini imao više izgleda sačuvati svoj mladi život.

Njegovu je smrt mrtvozornik u bolnici proglasio u 16.56 po lokalnom vremenu, odmah po dolasku u bolnicu. Morosini se na travnjaku srušio gotovo pola sata ranije, nakon što je tri puta posrtao i u agoniji se pokušavao pridići u trima navratima.

Kao službeni uzrok smrti dežurni je liječnik u bolnici potvrdio srčani zastoj. Svejedno su se dan nakon, u nedjelju, pojavile teorije o drugom uzroku koji je doveo do fatalnog stradanja. Talijanski mediji pišu da se moguće radi o aneurizmu, otečenoj ili rasprsnutoj krvnoj žili, najčešće u mozgu. Istina je da se mladi nogometaš nesretno sudario glavom s domaćim nogometašem Emmanuelom Cascioneom neposredno prije posrtanja.

- Inicijalnim uzrokom smrti postavljen je srčani zastoj, ali nije nemoguće da je do nesreće došlo zbog traume druge vrste, poput, primjerice, neurološke. Sve će biti jasno nakon obdukcije u ponedjeljak - rekao je dr. Paloscia iz lokalne bolnice.

U međuvremenu, mnogobrojni nogometni dužnosnici u Italiji upozoravaju na premali broj testiranja kroz koje nogometaši prolaze, premda nadležni iz Talijanskoga nogometnog saveza (FIGC) argumentiraju da je pregledna procedura regulirana zakonom, i da se kao takva poštuje.

Također su podijeljena mišljenja je li zbog Morosinijeve smrti trebalo otkazati cjelokupan program u Seriji A ovog vikenda. Većina ispitanika složila se s odlukom FIGC-a.

Samo rijetki, poput Palermova predsjednika Maurizija Zamparinija, misle suprotno. Jedan od takvih je i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban koji je svoj stav obrazložio na sljedeći način:

- Mislim da je bilo opravdano odgoditi jedino utakmicu između Udinesea i Intera, s obzirom na to da je Morosini bio igrač kluba iz Udina. Druge su utakmice trebale biti igrane uz minutu šutnje i crni flor na rukama svih igrača.

Lijepa je vijest u nedjelju došla iz Udinesea, kluba čiji je član bio nesretni nogometaš, čiji je život bio spoj čitavog niza tragedija.

Oba je roditelja Morosini izgubio prije svog 18. rođendana, a njegov brat-invalid počinio je samoubojstvo nedugo nakon toga. Ostala je nakon toga nogometašu jedino starija sestra, također tjelesno hendikepirana, o kojoj se Morosini brinuo tijekom cijele profesionalne karijere.

Iz Udinesea su u nedjelju objavili da će nastaviti brinuti o Morosinijevoj bolesnoj sestri. Konkretno, objavio je to najbolji igrač kluba Antonio di Natale:

- Bio je izniman momak, prepun života. Unatoč tragedijama koje su mu iskidale život uvijek je bio na raspolaganju momčadi dajući joj sve od sebe - rekao je najbolji strijelac friulijskog kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:51