RIJEČ STRUČNJAKA

JELIČIĆ: Štimac je motivirao Škote do neba!; JURIĆ: Igore, zašto si zaboravio na Kranjčara?

Publika kao da je jedva čekala Sammirovu pogrešku da ga može isfućkati. A Sammir im je u tome obilno pomogao - kaže Joško Jeličić
 Ronald Goršić / CROPIX

Što bi trebalo pitati Igora Šimca nakon izgubljene utakmice protiv Škotske? Novinski izvjestitelji naglasak su stavili na Sammirovu ulogu, dok su treneri malo drukčije intonirali ono što bi izbornik trebao pojasniti. Na primjer, Otto Barić bi rado saznao kako je Štimac psihloški pripremao momčad za utakmicu, u kojoj smo unaprijed uknjižili bodove i ostali praznih šaka?

- Istina je da smo rijetko igrali protiv slabijeg suparnika, ali ne razumijem podcjenjivački odnos prema Škotima, gdje se uglavnom razgovaralo o gol-diferenciji. Nije to bio dobar pristup, preveliko samopouzdanje je prevarilo igrače. A Štimac je znao da lipanj nije idealan termin za ovakve utakmice, igrači su umorni i ižmikani kao limun. Znao je da nema Modrića, znao je i koliko je važan. Razumijem da je tražio igrača, koji će driblingom napraviti prevagu. Vjerovao je da je takvog igrača našao u Sammiru. Nije to bila loša zamisao, ali Sammir mora biti bliže golu, a ne da dribla na 50 metara, tamo je beskoristan…

Sammir je postao trn u oku i publici i medijima, dežurni krivac?

- Žalosno je da mu publika ne pomaže, to fućkanje ozbiljno ometa igrače, pogotovo nesigurne kao što je Sammir.

Otto Barić smatra da je nedostajao dribling i prava pas-lopta. Kazat će da Mandžukić u cijeloj utakmici nije dobio upotrebljivu loptu, da ga čudi Perišić, za kojega više nije siguran može li ili ne može odgovoriti zahtjevima, je li umoran i od čega je umoran?

Joško Jeličić, cijenjeni TV komentator, Štimca bi pitao za psihološku pripremu igrača.

- Mislim da je promašio u pripremi utakmice. Nije Strachan, nego Štimac motivirao i razbudio ponosni škotski duh, napalio ih je do neba. Naši su u utakmicu ušli mlako, bila je to prava kamilica, a danas nema lakih pobjeda; ako ne uđeš sa stopostotnim angažmanom, gotov si.

Jeličić smatra da nam ovaj poraz nije nanio veću rezultatsku štetu, jer ionako nemamo izgleda završiti kvalifikacije na prvom mjestu.

- Budimo iskreni, Hrvatska nema igrače najviše svjetske klase. Za razliku od Belgije, koja ima Kompanyja, Van Buytena, Hazarda, Fellainija, Bentekea i golmana Curtoisa, koji pripada među pet naboljih svjetskih ‘portira’, što mi imamo? Modrića i Mandžukića...

Kako je Jeličić objasnio slučaj Sammir?

- Publika kao da je jedva čekala Sammirovu pogrešku da ga može isfućkati. A Sammir im je u tome obilno pomogao. Nije fer od publike, jer ako je Sammir na terenu, ako nosi dres hrvatske reprezentacije, pomozite mu. S takvim teretom na leđima, Sammir ništa nije napravio, nije se usudio ući u rizik, iako ga je Štimac samo zato postavio u momčad. Strah od pogreške odrezao mu je noge…

Jeličić u zaključku:

Sreća je dugo bila naš saveznik, sreća nam je jednom morala okrenuti leđa. Ionako ćemo biti drugi i ako želimo u Brazil, već se sada moramo posvetiti skautiranju drugoplasiranih reprezentacija, s kojima ćemo se susresti u baražu.

Predrag Jurić pitao bi Štimca dvije stvari:

- Kada već nije bilo Modrića, zašto priliku nije dobio Niko Kranjčar? Zar smo tako brzo zaboravili da je u jednom teškom razdoblju bio nabolji igrač reprezentacije!? Drugo pitanje; Štimac je u zabludi, Mateo Kovačić ne može u ovim, tinejdžerskim godinama biti lider igre. Nije to sa 18 bio ni Luka Modrić. Sjetite se igrača iz bivše Jugoslavije, malo je bilo onih koji su s dvadeset dobili dirigentsku palicu u ruke. Baka Slišković, Marko Mlinarić, Piksi Stojković, to je bilo uglavnom to. A mi jednog mladog igrača guramo u naslovnu ulogu, za koju još nije sazrio. Ne možeš klincu od osamnaest reći: Sine, vadi nas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:47