ZA PROLJEĆE U EUROPI

Jurčić: Svi u napad, pa što bude

Hrvatski prvak će osvojiti drugo mjesto u skupini ako pobijedi rumunjskog doprvaka, a Anderlecht u isto vrijeme na gostovanju u Amsterdamu ostane bez ijednog boda
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Nogometaši Dinama u četvrtak (19.00, HTV2) protiv Timisoare jurišaju na tri boda kojima bi u slučaju Anderlechtova poraza u Amsterdamu skočili na 2. mjesto skupine A i prezimili u Europskoj ligi najmanje do kraja veljače 2010.

Otegotne okolnosti su znane: odrađivanje druge i zadnje utakmice igranja bez publike na Maksimiru te od snijega očišćen, ali smrznut teren i temperatura zraka od -11 stupnjeva Celzijevih.

Nakon kažnjavanja minus bodovima uoči domaćinstva Ajaxu, pa njihova vraćanja uoči uzvrata s Anderlechtom, hrvatski se prvak pobjedom u Bruxellesu vratio u igru za prolazak skupine, no zbog 0-2 i 1-0 u međusobnim nadmetanjima belgijski doprvak će u slučaju istog broja bodova biti bolje plasiran. Kako Dinamu treba pobjeda, plan je samo jedan: - Nikad lakše taktičke pripreme za neku utakmicu. Igrat ćemo napadački, što nam je najlakše jer imamo takav profil igrača. Ne želimo znati kretanje rezultata u Amsterdamu, ni ja ni igrači, zabranit ćemo dojave, usredotočit ćemo se samo na svoju igru - odrješito je najavio Krunoslav Jurčić, koji ima prigodu ući u povijest što se Božića u Europi tiče, ali ono što je prije 40 godina bilo četvrtfinale KPK sutra može biti tek 1/16 finala Eurolige.

Međutim, trener ‘plavih’ svjestan je kako je “povijesnost” u Maksimiru najčešće bila prevelik psihološki uteg te priželjkuje da se o povijesnosti ovog dvoboja govori tek u petak.

- Sjećam se iz igračkih dana tereta “povijesnosti”, stoga naglašavam da ova utakmica u najavi ne smije biti povijesna, ali daj Bože da bude u izvedbi.

Jurčić nema nepoznanica oko početne postave, jedino ako Tomečakov trbušni zid ne izdrži zagrijavanje, na desnom stražnjem boku zaigrat će Etto.

Timisoara je jesenski dio rumunjskog prvenstva završila na 4. mjestu, s tri boda zaostatka za vodećim trojcem Clujom, Unireom i Steauom. Trener Ioan Sabau promijenio je sustav, igra ofenzivnije, s veznim redom u rombu, na vrhu kojeg je 196 cm visoki Čeh Magera, na kojeg će paziti Vrdoljak. Okosnica momčadi im je ista kao i u porazu od Dinama u Temišvaru (0-3), a zbog crvenih kartona s Ajaxom izostaju im dva važna igrača: vratar Pantilimon, kojeg želi kupiti Manchester City, te svestrani branič Bonfim.

- Moram naglasiti da smo proteklih dana, unatoč teškim uvjetima na treninzima, išli možda i najbolje otkako sam trener. Siguran sam zato da za uspjeh neće biti presudan smrznuti teren nego bolje raspoloženje mojih igrača.

Jurčića zapravo jedino brine “nesportski ambijent”.

- Pritisak publike nedostajat će nam više nego ikad, jer na punom Maksimiru vjerojatno bismo suparnika doslovce ugurali u gol. No, znam da će nas naši navijači podržati “ma gdje bili”, a mi ćemo to osjećati i bez izravnog dodira s njima - poručio je Jurčić.

U Maksimiru 20-ak euro klubova traži pojačanja

Bit će ovo treće ovosezonsko Dinamovo europsko domaćinstvo bez gledatelja, u prvom je svladao Pjunik 3-0, u drugom izgubio od Ajaxa 0-2. Svakom klubu dopušteno je, skupa s igračima i stožerima, po 75 ljudi na stadionu, ali Uefa dopušta akreditiranje skautima i menadžerima. Tako će u loži biti promatrači Bayer Leverkusena, Werdera, Marseillea, Lyona, Toulousea, PSG-a, RB Salzburga, Blackburna, Tottenhama, Sunderlanda, AZ Alkmaara, Šahtjora, Chieva te Spartaka i Lokomotive (Moskva). Bit će to dodatni motiv nekim dinamovcima, poput Mandžukića, ali i Rumunjima željnima prodaje. (nl)

Europska liga, skupina A

Parovi 6. kola:

Ajax - Anderlecht 19.00

Dinamo - Timisoara 19.00

TABLICA

1. Ajax 5 3 2 0 7-3 11

2. Anderlecht 5 2 2 1 6-3 8

3. Dinamo Zagreb 5 2 0 3 5-6 6

4. Timisoara 5 0 2 3 2-8 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:38