IVAN SELI NA KLUPU

Jurčić ukinuo Tomečakovo radno mjesto

Ivan Tomečak izgubio je mjesto jer je Jurčić odustao od igre preko bokova. U sustavu romba traži se veći posjed koji mogu osigurati samo ‘šmekeri od lopte’
Zagreb, 290810.Prva HNL liga, 6. kolo izmedju Dinama i Cibalie.Na slici: Ivan Tomecak zabija gol lobanjem golmana Cibalie Mladena Matkovica.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Vijesti iz dežele ne zvuče dobro za Brezovicu. Kvartovski junak Ivan Tomečak, nogometaš koji je u dresu Dinama rušio Anderlecht i Hajduk, a odnedavno postao i član Bilićeve izabrane vrste, isplivao je kao tragičar priprema u Sloveniji.

Jer, Tomečak je ispao iz udarne momčadi. Ne zbog toga jer je slabije radio, što mu je pala kvaliteta ili zbog toga što ga Jurčić ne ferma. Potentnog veznjaka nema ni na mapi zbog novog sustava igre.

Romb Krune Jurčića u sredini ukinuo je Tomečakovo “radno mjesto”. Doduše, može konkurirati za mjesto u zadnjoj liniji, ali tamo je Šime Vrsaljko.

A uostalom pamtimo i rečenicu:

“Radije bi bio vezni u Dinamu nego bek u Manchester Unitedu”.

Autor je, pogađate, Ivan Tomečak.

Sustav romb znači da se odustaje od igre preko bokova. Razlozi su logični. Trener Jurčić nema pandana Tomečaku na lijevoj strani. Ibanez i Cufre to definitivno nisu. I koliko god to paradoksalno zvučalo, u ovakvom sustavu igre koji će preferirati Kruno Jurčić, mjesto u momčadi Dinama ne bi imao ni Arjen Robben.

Zašto? Iz jednostavnog razloga što romb ne poznaje “igrača linije”. Tomečak je brz, prodoran i s izraženim centaršutom, ali ne i šmeker.

Romb u sredini iziskuje igrača koji zna igrati nogomet. Koji će čuvati loptu i koji je jak na njoj i koji zna stvoriti višak igrača. Za razliku od Tomečaka, Alispahić definitivno posjeduje takve reference. Tehnički je potkovaniji od suigrača i s loptom je na ti.

Osim navedenog, približavanjem Sammira protivničkom golu želi se iskoristiti njegov najjači forte, igra “1 na 1”. Od Sammira se očekuje brzo rješavanje čuvara i podvaljivanje lopti za Krstanovića i Beqiraja, baš kao i od Alispahića na desnoj, odnosno Badelja na suprotnoj strani. I zato je Tomečak suvišan u cijeloj priči. Kolateralna žrtva, kako ga je nazvao Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:33