PIŠE T. ŽIDAK

KAKO JE ČAČIĆ POSTAO IZBORNIK Jedna nevidljiva ruka iza zastora vuče konce u hrvatskom nogometu

'Taj čovjek ima nevjerojatnu sreću...' - rekao je za Čačića Zlatko Zahovič
 Cropix

Vrijeme je čuda! Prošlog tjedna Dinamo je razbio “englesko prokletstvo” i pobijedio jednu englesku momčad u službenom natjecanju. Ne bilo koju, već Arsenal, nogometni ponos Londona. Tri dana kasnije dogodilo se još jedno čudo neviđeno.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik brušenog vokabulara, ali samo do jučer staloženi, uglađeni i decentni Zagrepčanec, potpuno je pošašavio, jer je pokralo Hajduk. Da čovjek ne povjeruje, zaprijetio je dobrom i poštenom Bruni Mariću da će ga “ubiti k’o zeca”. Jer je, vjerovali ili ne, zakinuo Hajduk. Treće čudo je objavljeno u ponedjeljak, Ante Čačić je postao 12. hrvatski izbornik, nakon Dražana Jerkovića, Stanka Poklepovića, Vlatka Markovića, Ćire Blaževića, Tomislava Ivića, Mirka Jozića, Otta Barića, Zlatka Kranjčara, Slavena Bilića, Igora Štimca i Nike Kovača.

“Ante, Ante, svi smo za te!” - sukus je glasovanja Šukerovih ministara, koji su prije sjednice dobili papirić s imenom kandidata, kojega mi je već u avionu iz Osla prišapnuo Mato Đurović, ugledni dubrovački ugostitelj i vjerni sljedbenik nacionalne selekcije i Dinama. Iako je bilo medijskih nagađanja i u bubnju su se vrtjela mnoga imena, od Ćire Blaževića, Nenada Bjelice, Nenada Gračana, Zorana Vulića, sve ih je “pomeo” Ante Čačić i jedna nevidljiva ruka iza zastora, koja vuče konce u hrvatskom nogometu.

Uspavanka za izbjeglice

Jednom sam napisao, da me, vraćajući se s teniskog meča iz “Jazbine” (mjesto na rubu Zagreba, nap. p.), Ante Čačić pitao: “Dobro, kada ću napokon biti trener Dinama?” Iskreno sam mu rekao da sumnjam da će se to dogoditi u ovom životu, ali sam i u njegovom slučaju potvrdio da sam vrlo loš prognozer. Ne da je postao trener Dinama, već je s Dinamom ušao i u Ligu prvaka, uveo je Maribor u Europsku ligu, a sada je postao i izbornikom nacionalne momčadi. Ante Čačić je ušao u hrvatsku nogometnu povijest, i više ga nikakve medijske objede i podvale ne mogu iz nje izbrisati. Naravno, ako ne pobijedi u dvije preostale kvalifikacijske utakmice, trajat će kao jogurt, ali, ako izbori plasman, vodit će 14. reprezentaciju svijeta na Europskom prvenstvu.

Grad svjetlosti se priprema za čovjeka koji je odrastao u Markuševcu i upravo se pokušava popeti na Eiffelov toranj, kojega je, kao trenera, stvorio pokojni novinar Darko Tironi, iza kojega danas stoji Zdravko Mamić, ali i najjača opozicijska politička stranka. Koje su mu reference? Zlatko Zahovič, glavni menadžer Maribora, rekao mi je: “Taj čovjek ima nevjerojatnu sreću...” Nadam se da je Ante Čačić i dalje miljenik sreće, jer, trebat će mu u sljedeće dvije utakmice. Međutim...

Posljednju utakmicu HNL-a između Lokomotive i Splita gledalo je 700 domaćih navijača i “nešto sirijskih izbjeglica”, koje je netko krivo uputio da je stadion u Kranjčevićevoj ulici prihvatni centar. Nogomet, koji su servirala dvojica kandidata za izbornika nacionalne momčadi, Ante Čačić i Zoran Vulić, bio je toliko zanimljiv da je većina gledatelja - zahrkala i prespavala sve “uzbudljivosti”. Čačić je pobijedio, ostavio je Sretenu Ćuku Lokomotivu na petom mjestu, Željko Sopić se iz Rudeša, po Jozakovoj i Šikićevoj križaljci preselio u Dinamo II. Sve se to, dragi moji, znalo već u avionu iz Osla, samo nisam vjerovao da će se to doista i zbiti.

Ante, upotrijebi mozak!

Ne znam hoće li novi izbornik biti na “daljinski”, ali, preporučio bih mu da ne dira Ivicu Olića i Danijela Pranjića, jer se već naveliko špekulira da će ih brisati s popisa. Ivica Olić je odigrao preko 100 utakmica za Hrvatsku, jedan je od najsrčanijih igrača ove momčadi, izuzetno pozitivan lik, nogometaš koji spada u rang Bobana, Šukera, Bokšića, Bilića, itd. Ako je točna vijest da je 19 reprezentativaca tiho prosvjedovalo protiv te navodne Čačićeve odluke, ne bi trebalo ući u konflikt uoči ključnih utakmica. Bilo bi pametno vratiti Eduarda da Silvu, kojega je Niko Kovač bezrazložno ignorirao i koji je, silno razočaran, napustio reprezentaciju, iako je godinama bio njezin zaštitni znak. Ne sumnjam da će u reprezentaciju povući svog ljubimca Josipa Pivarića, koji se profilirao u modernog beka. Od Roberta Jarnija ova reprezentacija nije imala dobrog lijevog beka, možda će to postati Pivarić.

Kao izbornik nacionalne momčadi zaslužio je podršku. I podržat ćemo ga, kao što smo ih sve podržavali, dok nisu odlutali s pravog puta. Pa kao što smo Ćiri Blaževiću, najvećoj trenerskoj ikoni, govorili “i tebe smo siti, Blaževiću”, niti Ante Čačić neće biti izuzet od sličnih kritika. Ako zastrani. Uvijek je govorio da je nogomet jednostavna stvar i da samo treba upotrijebiti mozak. Ante, upotrijebi ga. Ali ne kao protiv PAOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:21