PROČITAJTE SAMO U SN

Kako se rekuperiraju velikani, a kako Hrvati uoči Eura: Zašto Vatreni ne koriste krioterapiju?

 Reuters

U toplicama Sveti Martin na Muri sve staje u 22 sata. Zatvaraju se bazeni, wellness, čak i pub, slastičarnica i restorani. Jedino hotelski bar radi do 23.00. To je i termin kad igrači moraju biti u sobama. I treba im odmora, u ponedjeljak su trenirali dvaput, tako će i danas, na doručku su se obvezni pojaviti do devet. U srijedu i četvrtak imaju jedno vježbanje od 18 sati pa spavati smiju duže, u restoranu moraju biti do 10 sati. Hrane se zdravo, sportski i, uvelike, s domaćim namirnicama (sir, mlijeko, vrhnje, prirodni sokovi...), što je i zaštitni znak hotela Spa-Golfer. Na švedskom stolu svaki su dan piletima, puretina, riba, biftek, riža, pire krumpir, tijesto... i tako za ručak i večeru. Pomfrit je, primjerice, zabranjen. Osim nakon utakmica. Nisu poveli svojeg kuhara, vjeruju ovdašnjim chefovima.

Zaštita bitnih organa

Rekuperacija je super važna. Od nje ovisi koliko će umora ostati u mišićima. Još u Austriji 2008. bile su u funkciji ledene kupke, kakve imate načine za ubrzani oporavak igrača, pitali smo Miljenka Raka, jednog od dvojice fitness trenera.

- Sad postoje i neke druge stvari. Prakticirat će se sve što se koristi - odgovorio je.

Ipak ne sve. Kad smo se zanimali za West Ham i kako u Premier ligi regeneriraju nogometaše, rekao je:

- Umor je najveći do 48 sati nakon utakmice. Drugi dan igrače koji su igrali uvedemo u ledenu komoru gdje su 30 sekundi na minus 90 Celzijevih stupnjeva. Poslije toga se odmore i idu dvije minute na minus 135. Zatim rade istezanje, bicikl, imaju masaže, te još jednom tu seansu ponove, -90, pa -135. Ne bih stoga uspoređivao uvjete, normalno da se i Hrvatska pripremila, ali ne na isti način jer mi nemamo takvu komoru. Spomenutu krioterapiju u West Hamu radimo kad igramo novu utakmicu za tri dana. Tek 72 sata nakon susreta ide prvi normalni trening - ispričao je Rak.

CIJELU PRIČU O REKUPERACIJI VATRENIH PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:24