PIŠE T. ŽIDAK

KAPETAN BAYERNA EKSLUZIVNO za JL 'Kad sam vidio da je Dinamo dobio Arsenal, mislio sam da je neka greška'

'Dinamo će igrati ekstremno defenzivno i pokušati nas ‘ubiti’ iz protunapada. Naravno, ne možete nikada planirati sigurnu pobjedu, ali naš rani gol bio bi ‘čvrst’ put do tri boda' - pojasnio je Nijemac
 AFP

Bayern ima gard šampiona. Za razliku od Manchester Cityja, koji gubi od Slavena Bilića, Barcelone, koja se spotiče u Vigu, ili zagrebačkog Dinama, koji nikako ne može pobijediti Hajduk. Bayern pobjeđuje i na strani i kod kuće, izgleda moćno, nepobjedivo, kao s onoga svijeta. Za “nekoliko” sati bit će na teškoj kušnji, u München stiže pobjednik nad Arsenalom...

Philipp Lahm, kapetan njemačkog prvaka, nije impresioniran snagom Dinama, ali će o zagrebačkoj momčadi govoriti s respektom. Ne najavljuje golijadu, najvažnija su tri boda, ostalo je stvar folklora. Tako je i krenuo ovaj razgovor. S Lahmom se poznam od prosinca prošle godine, kada sam ga intervjuirao za božićno izdanje Jutarnjeg lista.

Čudo na Maksimiru

Tada mi je obećao da ću dobiti opsežni intervju ako s Bayernom prije kraja karijere osvoji još jednu Ligu prvaka. Navijao sam za njega, ali Barcelona je vratila neke stare dugove, osvetili su “sedmicu” od ranijih godina. Sada su se stvari poklopile, Lahm će u utorak biti na ne baš teškom iskušenju, samo ne znam hoće li ga “testirati” Soudani ili Pjaca, ovisno tko će igrati na njegovoj strani. Trebam li reći da nije čuo ni za jednog od njih...

I dok je vaša pobjeda u Ateni nad Olympiacosom bila očekivana, vjerojatno vas je iznenadila pobjeda Dinama nad Arsenalom?

- Da, naravno, tom rezultatu sam se doista začudio, u prvi čas sam pomislio da je pogreška! Arsenal je na toj utakmici bio označen kao favorit, ali Dinamo zna biti vrlo neugodan na domaćem terenu. Imaju i dobru pratnju navijača (?), teško ih je poraziti u Zagrebu. Arsenal je dobio lekciju, lekciju od koje će se dugo oporavljati. Poremetio ih je crveni karton Oliveru Giroudu, nakon toga se bilo teško vratiti u meč.

Perfektan start

U utorak ćete prvi put u karijeri igrati protiv zagrebačkog Dinama, momčadi u kojoj su igrali Mario Mandžukić, Luka Modrić, Robert Kovač, Ivica Olić, a prije trideset godina Zvonimir Boban i Davor Šuker. Očekujete li sigurnu pobjedu ili ste nakon poraza Arsenala oprezni i u izjavama?

- To je istina, respektiram Dinamo. Međutim, sjajno smo pripremljeni, a zbog nogometne klase smo u prednosti pred sastavom iz Zagreba. Znam kako Dinamo igra nogomet i očekujem defenzivni pristup, zid će biti čvršći nego kada igraju “normalne” utakmice. Nema dvojbe, Dinamo će igrati ekstremno defenzivno i pokušati nas “ubiti” iz protunapada. Naravno, ne možete nikada planirati sigurnu pobjedu, ali naš rani gol bio bi ‘čvrst’ put do tri boda. Dvije utakmice, šest bodova, to bi bio perfektan start u Ligi prvaka.

Unatoč porazu Arsenala, jesu li Bayern i Arsenal i dalje favoriti za plasman u drugi krug Lige prvaka? Ili možda mislite drukčije?

- Ne, i ja sam takvog uvjerenja. Pogledajmo činjenicama u oči, bez obzira na to što je Arsenal izgubio prvu utakmicu, i oni i mi smo i dalje ‘tu negdje’, u borbi za prvu poziciju. Ne može odnos snaga poremetiti tri boda, fakti se teško mogu promijeniti, no Arsenal je usprkos minusu uz nas najveći kandidat za plasman u drugu fazu Lige prvaka. Pred nama je još pet utakmica...

Autobus ispred Eduarda

Najmoćnija ste momčad na svijetu. Tko će vam biti glavni oponent u lovu na trofej Lige prvaka?

- Dvije španjolske momčadi, Barcelona i Real Madrid. Tako je svake godine, tako će biti i ovaj put. Ali, u drugoj fazi svaki suparnik je nadahnut i u stanju je iznenaditi, sve su to prvoklasne momčadi. Morate izdržati dvije utakmice na najvišoj razini, i ako u tom času niste u formi, ako ste ležerni, lako vam se može dogoditi da ispadnete. No, ja se nadam da ćemo ovaj put otići do kraja...

Nijednom Philipp Lahm nije “zakukao” jer nema Robbena i Riberyja, došli su novi. Douglas Costa je najopasniji, Robert Lewandowski je u top-formi, Thomas Müller, unatoč promašenom jedanaestercu protiv Mainza, svjetska klasa.

A Dinamo? Htio to ili ne, Zoran Mamić će “parkirati autobus” ispred golmana Eduarda. Nije to dobitna taktika, no tko danas u Allianz Areni može pokazati zube najmodernijoj nogometnoj tehnologiji na svijetu, s glavnim inženjerom Pepom Guardiolom? Bez Messija ne može to ni Barcelona, a kamoli desetkovani Dinamo.

Lahm brojke

51 put bio kapetan Njemačke

2018. istječe mu ugovor s Bayernom

5 puta biran je u Uefinu momčad godine

11 godina imao je kad je stigao u Bayern

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 03:24