KATASTROFA ZA KRAJ?

Kijevljani će doći maksimalno motivirani u Maksimir: Modre moraju dobiti bar dva razlike

 Drago Sopta/CROPIX

Kijevljani ne mogu biti ni drugi niti zadnji, možda dođu u labavijem pristupu. Ne kažem da treba igrati na tu kartu, ali možda je to olakotna okolnost - najavio je na predstavljanju novog trenera Krune Jurčića Dinamov sportski direktor Zoran Mamić. I pogriješio!

Uefa je, naime, baš da bi izbjegla ‘lako ćemo’ pristup u zadnjim kolima onima koji su ‘sigurno treći’ u skupinama i na proljeće nastavljaju natjecanje u Europskoj ligi uvela dodatni natjecateljski motiv: četiri najbolja trećeplasirana bit će nositelji u 1/16 finala Europske lige.

Lakši ždrijeb na proljeće

Podsjećamo, po dva prvoplasirana iz skupina Lige prvaka idu dalje, a osam trećeplasiranih pridružuje se prvo i drugoplasiranima iz 12 skupina Europske lige, kako bi se dobio kostur od 32 kluba za ždrijeb. No, neće, kao lani, nositelji u ždrijebu biti određeni po klupskim koeficijentima, nego će se 12-orici pobjednika skupina Europske lige pridružiti četvorica najuspješnijih trećeplasiranih. Kriteriji su, redom: bodovi, gol-razlika, veći broj postignutih golova, veći broj golova u gostima, broj pobjeda, broj pobjeda u gostima i tek na kraju klupski odnosno nacionalni koeficijent.

Pogađate već, kijevski Dinamo ganja mjesto među ta četiri nositelja za prvi krug nokaut-faze Europske lige, koja je europski Plan B za gazdu Surkisa, a lakše je stići što dalje u tom utješnom natjecanju, ionako zanimljivijem klubovima iz istočne Europe željnima međunarodne slave, ako se izbjegnu Atletico Madrid, Anži, Fenerbahçe, Bordeaux ili Newcastle, Rubin, Lyon, Lazio, Hannover ili Levante, koji će kao prvoplasirani biti nositelji. Stoga je vlasnik kijevskog kluba, koji je dvaput, 1975. i 1986. osvajao nekadašnji Kup kupova, iz kojeg je, spajanjem s Kupom Uefe stvorena Europska liga, najavio da i za pobjedu u Maksimiru ostaju premije od 25.000 eura po igraču.

I to nije sve, Kijevljanima nije svejedno s koliko razlike pobijede, treba im barem plus dva da budu ispred konkurenata koji mogu završiti svoje skupine sa po sedam bodova. Nije, dakle, situacija kao lani, kad je Lyonu trebalo plus pet, a završilo je kako je završilo, ali daleko od olakotne okolnosti koju je neoprezno, koliko god bilo u dobroj namjeri motiviranja Dinamovih igrača, psihički uzdrmanih zbog niza poraza, izrekao sportski direktor Zoran Mamić.

Nabijanje gol-razlike

Od trenutno trećeplasiranih, na provizornoj ljestvici, Kijevljani su tek šesti, s četiri boda; Chelsea, Cluj i Celtic (ili Benfica) imaju po sedam, Olympiacos i BATE imaju po šest, a isti broj bodova i istu gol-razliku kao Kijevljani ima Zenit, dok Anderlecht i Ajax, također sa po četiri boda, imaju za po pogodak lošiju.

Zanimljivo je i da u skupinama gdje je još otvoreno tko će biti treći nitko ne igra međusobno, nego gostuje kod prvoplasiranog dvojca, pa Kijevljani zacijelo računaju da će lakše nabiti gol-razliku, za svaki slučaj, na zagrebačkom Dinamu, nego Zenit na Milanu. Ako ćemo, dakle, tražiti nekakvu olakotnu okolnost za hrvatskog prvaka, možda Kijevljani jurnu preotvoreno, pa ih ‘plavi’ iskontriraju, kao lani - u prvom poluvremenu - Lyon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:46