PUNJENJE BUDŽETA

Kladionice će morati plaćati odštetu klubovima ako će u ponudi imati Prvu HNL

 Joško Ponoš/Cropix

U rezoluciji Europskog parlamenta, koji je nedavno zasjedao u Strasbourgu, zaključeno je da sport iznimno pridonosi pozitivnim vrijednostima, napose fair-playu, poštovanju te socijalnoj integraciji. To potonje potvrđuje podatak o njegovih 15 milijuna radnih mjesta u kontinentalnom gospodarstvu (5,4 posto aktivnog radnog stanovništva) s obrtnim sredstvima od 407 milijardi godišnje odnosno 3,65 posto europskog BDP-a.

Europski sportski model temeljen je na načelu jednog nacionalnog saveza za pojedinu granu s tim da su ti savezi organizirani na autonomnom, demokratskom, teritorijalnom i piramidalnom obrascu tako da se, primjerice, napreduje i ispada iz otvorenih natjecanja koja se razlikuju od zatvorenog američkog profesionalizma.

O svemu tome bilo je riječi na seminaru Pravne komisije Uefe kojem je u Madridu kao punopravni član nazočio i šef pravne službe HNS-a Vladimir Iveta, koji informira o detaljima:

- Inzistira se na žurnom razvoju školskog sporta, uključivanju starijih i invalidnih osoba te žena.

- Podržava se bolja koordinacija, suradnja policije i pravosuđa u borbi protiv dopinga i drugih oblika nedopuštenih ponašanja, a mnogo će se poraditi na suzbijanju problema od rizika igara na sreću. Podrazumijevaju se nastojanja da se sportaši osposobe za dostojan život nakon karijere.

Najavljen je rat sportskim kladionicama. Ilegalnima svakako, ali i legalnima ako samo iskorištavaju natjecanje a vlasnika ne odštećuju. U prijevodu, uskoro neće biti moguće da hrvatske kladionice svoju ponudu obogaćuju parovima 1. HNL, a da za to uniji iz Ilice 31 ne plaćaju ništa usprkos sudskoj presudi!

- Zanimljiva je i vijest da će uskoro Uefa, a ne nacionalni savezi, prodavati TV prava i za kvalifikacije, kao što ih prodaje za Ligu prvaka i Europsku ligu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:58