PIŠE ALEKSANDAR HOLIGA

KONAČNO RJEŠENJE ZA HNL Samo jedna momčad na terenu, bez suparnika i bez navijača da ometaju biznis

 Tomislav Krišto/CROPIX

Mnogi su se uoči maksimirske utakmice Dinama i Hajduka zlosutno pitali hoće li derbi biti priveden kraju. Malo tko je, međutim, pomislio da se susret uopće neće niti odigrati.

Prema informacijama koje su pristigle do trenutka zaključenja ovog teksta, do otkazivanja je došlo jer su predstavnici Hajduka odbili izvesti momčad na teren. Učinili su to zato što dijelu njihovih navijača nije dopušten ulaz na Maksimir.

Hajduk će za ovo biti drastično kažnjen. Izgubit će utakmicu 3-0 za “zelenim stolom”, a vjerojatno ga očekuje i oduzimanje prvenstvenih bodova. Ipak, reakcije njegovih navijača potpuno su euforične i odmah nakon objave definitivnog otkazivanja utakmice počele su pripreme za doček momčadi na Poljudu. Na društvenim mrežama hajdukovci masovno pišu kako su ponosni na svoj klub, kako je ovo bilo još jedno “povijesno ne” samovolji i “slobodnoj interpretaciji” zakona u radionici Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza. Mnogi Dinamovi navijači pružaju im podršku.

Jasno je da duboko nezadovoljstvo politikom HNS-a i Dinamovim utjecajem u njemu već jako dugo vrije u Splitu, ali i drugdje. Animozitet između većine navijača s jedne, a Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama s druge strane u posljednje je vrijeme potpuno eskalirao, što je - između ostalog - bio i najvažniji uzrok incidenata na utakmici reprezentacije u Milanu. Nerede nikako ne treba opravdavati, ali jasno je da se oni nisu dogodili slučajno, nego su oni koji su ih prouzročili vjerovali da su njihovi motivi opravdani. Bez obzira na to slažemo li se s time ili ne, činjenica je da su stvari otišle predaleko i da je gotovo nemoguće očekivati da se nogomet u ovoj zemlji nastavi nesmetano odvijati.

Je li Hajdukovo odbijanje na izađe na teren točka nakon koje više nema povratka u normalu? Hoće li to prouzročiti lančanu reakciju? Prerano je reći. A je li Hajduk ispravno postupio u Maksimiru ili je, kako su to neki već sugerirali, talac vlastitih navijača?

Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost. Hajduk je stao u obranu svojih navijača kojima je uskraćeno banalno pravo dolaska na utakmicu, iako za to nema nikakvog realnog opravdanja, osim Dinamove odluke da im ga uskrati. Hajduk ovime puno riskira jer je pitanje tko će ga i koliko podržati u otporu.

Hajduk je ove sezone kažnjavan zbog svega i svačega, u pravilu žešće nego drugi i postavlja se pitanje je li to u ikakvoj vezi s time što ima masovnu navijačku podršku i stalno rastuću bazu članova koji mogu demokratski birati vodstvo kluba?

Navijači su, čini se, samo smetnja vladajućoj oligarhiji u hrvatskom nogometu. U Dinamu kontinuirano rade sve što je u njihovoj moći da ih udalje s tribina i otuđe od kluba, u HNS-u djeluju u istom smjeru prema Poljudu jer Hajduk još od ljeta nije igrao na svom stadionu. Ono čemu smo svjedočili u hladno subotnje poslijepodne na Maksimiru samo je najava kako bi izgledalo “konačno rješenje” navijačkog pitanja: samo jedna momčad na terenu, bez suparnika i bez navijača da ometaju biznis.

Ali nogomet se, ipak, ne igra zbog biznisa. Nego zbog navijača. Zato je Hajduk postupio ispravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:15