NOGOMETNI SPEKTAKL

KREĆE LIGA PRVAKA Modrić brani titulu, Mandžukić i Rakitić žele mu je preoteti

Od '92. do danas niti jedna momčad nije uspjela obraniti naslov u najelitnijem nogometnom natjecanju

Novi nastavci spektakularnih blockbustera (Bayern vs. Manchester City, Borussia vs. Arsenal), ali i nekoliko spektakularno razvodnjenih predstava (Liverpool vs. Ludogorec, Barcelona vs. APOEL) čekaju nas na startu nove kampanje Lige prvaka. Navala “liliputanaca” kojima je Michel Platini velikodušno otvorio vrata Lige prvaka možda vas u grupnoj fazi natjecanja neće uvijek zakovati za televizore, ali na kraju neće naškoditi kompetitivnosti formata koji Uefa gura od 1992. godine. Od tada do danas niti jedna momčad nije obranila naslov najboljeg u Europi.

U maniri kartela

Podatak da se naslov već dvadeset-i-nešto godina svakog svibnja uredno seli iz ruke u ruku, dok su ga sedamdesetih i osamdesetih u maniri kartela godinama čuvali veliki monopolisti (malo Ajax, malo Bayern, malo Liverpool), ipak ne znači da nas čeka sezona lude i nepredvidljive završnice. Dapače, priča je svake godine sve izvjesnija... Uzmimo za ilustraciju Bayern.

U posljednjih pet sezona bavarski je div tri puta dobacio do finala, a vjerojatno bi to učinio i lani da se Pep Guardiola nije upustio u tako temeljit stilski “makeover” napuštajući sve što je Jupp Heynckes prethodno izgradio. Jasno je da će u zoni medalja završiti i Barcelona, najbolja na kontinentu 2009. i 2011. godine. Svetogrđe bi bilo ne igrati finale s takvim “dream teamom” u kojem igraju Messi, Neymar, Suarez i Iniesta. Barça u finalu značila bi i kontinuitet uspjeha hrvatskih igrača na najvišoj pozornici. Rakitić na vrhu nakon Modrića i Mandžukića...

Mourinhov cilj

Daleko mora dobaciti i Real Madrid jer je Liga prvaka prirodni rezervat kluba u čijoj je riznici napokon pohranjena “decima”. Ista ocjena vrijedi i za Josea Mourinha, koji već ima mjesto u ekskluzivnom klubu trenera koji su osvajali natjecanje na klupi dva kluba (Happel, Hitzfeld, Heynckes i Ancelotti). Lansira li nakon Porta i Intera na europski krov i Chelsea, etiketa “special one” više neće djelovati tako narcistički.

Uglavnom, krug aspiranata na klempavi pehar vrlo je uzak, a dominacija bogatih sve naglašenija. Prošle sezone prvi put u povijesti svi sudionici četvrtfinala dolazili su iz brendiranih “liga petice”.

Posrnuli velikani

Razdoblje turbulentnih klupskih tranzicija ove je sezone izguralo iz konkurencije neke velikane, prije svih Milan, Manchester United i Inter. U njihovu se vlasništvu nalazi ukupno 13 titula europskog prvaka, ali i neki od najboljih i najtalentiranijih igrača. S druge strane, dugu apstinentsku krizu napokon je prebolio Liverpool, obnovljena Rodgersova momčad igra u skupini LP-a nakon pet godina. Athletic Bilbao je u posljednjih 15 godina dogurao do finala Europske lige i dva finala Kupa kralja, ali nije okusio Champions ligu. Vraća se u konkurenciju prvi put nakon 1999., baš kao i Maribor koji je na posljednjoj kvalifikacijskoj stepenici preskočio Celtic i sada ga čeka malo “vožnje na rubu” jer u goste dolaze Chelsea, Schalke i Sporting...

DESET HRVATA U LIGI PRVAKA

1. Luka Modrić (Real Madrid)

2. Mario Mandžukić (Atlético Madrid)

3. Ivan Rakitić (Barcelona)

4. Alen Halilović (Barcelona)

5. Danijel Subašić (Monaco)

6. Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

7. Dario Krešić (Bayer Leverkusen)

8. Darijo Srna (Šahtjor)

9. Dejan Lovren (Liverpool)

10. Robet Murić (Ajax)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 03:04