VJEROVALI ILI NE

LUKA, VRIJEME JE! Modrić u šest i pol godina nije zabio u kvalifikacijama na gostovanju

 Drago Sopta/CROPIX

Hrvatska ima Marija Mandžukića, napadača vrhunskih kapaciteta, Nikicu Jelavića, izvrsnog strijelca iz Premier lige, niz sjajnih ofenzivnih veznjaka, ali još iz vremena Slavena Bilića Vatrenima nedostaje pouzdani match-winner. I doma, a pogotovo vani. U kompletnom ciklusu za Euro 2012. nije bilo pojedinca koji bi zabio više od dva gola na gostovanju. Otkako Eduardo nama status i ulogu kao nekad, uvijek lebdi zrakom kako ćemo ili hoćemo li zatresti mrežu.

Radovao nas je Šuker u devedesetima, vukao Dado Pršo od 2003. do 2006. godine, Dudu u kvalifikacijama za Euro 2008. godine, koji i sada zna bljesnuti u maloj minutaži budući da sve rjeđe dobiva šansu u napadu, no danas se pitamo - tko će biti igrač odluke u Skoplju?

Ivan Perišić? Pogodio je mrežu Belgije. Ivan Rakitić? Ostavio je iza sebe dojmljive predstave u španjolskoj Primeri. Darijo Srna? Želi gol za Kockaste nakon više od dvije godine. Mario Mandžukić? Od njega se to najviše očekuje. Netko peti? Kandidata svakako ima, Kranjčara pamte u Tel Avivu, Kalinića u Gruziji, braniči bi mogli postati ubojitiji u prekidima. Ili ipak - Luka Modrić. Za rubriku 'vjerovali ili ne’, Modrić šest i pol godina igra u A reprezentaciji, ovo mu je četvrti ciklus, a nikad nije dao gol u kvalifikacijskoj utakmici na gostovanju. Od pet pogodaka u izlučnim susretima četiri je zabio u Maksimiru, jedan na Kantridi. Vani je bio strijelac jedino Italiji u prijateljskom susretu u Livornu 2006., te Austriji na Europskom prvenstvu dvije godine kasnije.

Ne pišemo ovo niti kao kritiku, niti kao pritisak nego želju da sjajan igrač, čiji je nogometni izričaj promijenio lice nacionalne vrste kad se poslije SP-a u Njemačkoj nametnuo u A sastavu, konačno doživi i taj trenutak, na radost fanova Vatrenih. Modrić je u hrvatsku reprezentaciju tada donio bolji nogomet, njegova karijera imala je pravilnu putanju rasta, danas kao špilmaher Reala u prvom je ešalonu ljudi od kojih najviše očekujemo da nas odvedu u Brazil. Malo je u njegovoj biografiji skromnih statistika, pitanje je samo datuma kad će likvidirati ovu. Zašto ne već u Makedoniji, zbog čega danas ne bi bio “Modrić day”.

Posljednji pogodak uopće bio mu je briljantan, u Zagrebu s Izraelom 6. rujnu 2011. godine, dalekometnim projektilom kad je započeo preokret u turbonom ambijentu koji je nakratko slutio na zlo, nakon što su gosti poveli. Eduardo je s dva gola dokrajčio posao.

Hrvatska prosječno zabija na strani; od jeseni 2010. dala je po tri gola Latviji, Turskoj i Malti, dva Izraelu, jedan Belgiji, a niti jedan Gruziji i Grčkoj. Dva su potpisali Olić i Kranjčar, po jedan Srna, Petrić, Ćorluka, Badelj, Lovren, Vukojević, Mandžukić i Perišić. U Skoplju Vatreni nemaju pobjedu u utakmicama za bodove, bilo je 1:1 i 2:0. Davor Šuker jedini je naš strijelac. Čekamo novog junaka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:12