PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

MODRIĆ SAGA Između Reala i PSG-a: Mourinho i šeik Al Thani licitiraju milijune za hrvatskog bisera

 Drago Sopta / CROPIX

Ovo nije tipična engleska priča o luki Modriću. Priča o opskurnom djetinjstvu, drvenim kostobranima, bijegu iz zatona Obrovačkog, Hajdukovoj odbijenici. Ne zato što Luka bježi od takvih priča, već jednostavno, Luka Modrić je najskuplji i najtraženiji igrač u povijesti hrvatskog nogometa, hit ovogodišnjeg prijelaznog roka. Ovo je priča kroz naočale njegovog prvog trenera Tomislava Bašića, danas 75. godišnjeg gospodina, u kojemu još ima i temperamenta i strasti za nogometom.

Prvo u rodno selo

Luka Modrić se odmara u Petrčanima, njegov agent Mario Mamić je viđen na Hvaru. Barem je tako bilo u subotu! Realu su dali rok do 17. srpnja, no, vijesti govore da bi se potpis mogao dogoditi svakog časa. Došlo je njegovo vrijeme, on više ne može puno učiniti za Spurse. Vrijeme je da počne zarađivati barem 150.000 funti tjedno, jer, životni vijek nogometaša je kratak. Prije nego što će odletjeti u Madrid ili Pariz, posjetit će Zaton Obrovački, selo u kojemu je rođen. Obići korijene...

Uz obitelj Bašić je vezan od prvih nogometnih dana. Barba Tome ga je otkrio, a njegov pokojni sin Domagoj bio mu je najdraži trener. U karijeri su ga vježbali stručnjaci od Stjepana Deverića, Ilije Lončarevića do Harry Redknappa i Slavena Bilića i oni su zaslužni da se popeo na današnju razinu. Iako je iznad svega njegov talent. A Tomislav Bašić likuje:

- Konačno se obistinilo ono što sam davno prognozirao, da će Luka biti jedan od deset najboljih igrača na svijetu. Ako ga traže tri najambicioznija kluba, Manchester United, Real Madrid i Paris St. Germaine, znači da sam bio u pravu. Želim da ode u Real Madrid, jer će tamo još napredovati, jer će doći u ruke treneru, koji je svjetski broj jedan. Ne može biti slučajnost da je jedan trener prvak Engleske, Italije i Španjolske, prvak u tri najjače svjetske lige. A nije imao puno vremena. I što mi, koji se nigdje nismo dokazali, što mi možemo o tome kazati? Osim da mu stisnemo ruku što smo mogli uživati u njegovom nogometu.

Ne mislite li da bi Luka Modrić najteže šansu izborio u Realu, koji ima izvrsnog veznog igrača Ozila, vrlo dobre igrače, Khediru i Xabi Alonsa koji pokrivaju pozicije na koje Luka također pikira? Vjerojatno bi ga razočaralo da shvati da je trinaesti igrač?

- Luka će u Realu biti glavni igrač. Ne Özil, ne Alonso, ne Cristiano Ronaldo, sve će se u Realu vrtjeti oko Luke.

Hrabra prognoza?

- Znao sam da je predodređen za velike stvari od dana kada su ga odbacili, kada ga u Hajduku nisu priznali. Žao mi je to reći mojim kolegama, ali kakve su to nogometne “vrijednosti” bile koje nisu prepoznale takav talent? Nakon što su petnaest dana Gregurević i Modrić bili na pripremama Hajduka, rekli su im: “Mi ovdje imamo sijaset takvih igrača”. Osobe koje se bave nogometom moraju prepoznati takav talent. Danas je Luka igrač od 50 milijuna eura. Iako smo bili skeptični i kad je odlazio u Englesku, tvrdili smo da ne može proći u jednom gladijatorskom nogometu, da će ga polomiti. Nije se dogodilo...

Osvojit će Zlatnu loptu

Vjerujete da će i Ronaldo biti bolji uz njega?

- Puno bolji. Jer, lopte koje će mu Luka servirati, “rezane” i pravovremene, omogućit će Ronaldu da u golgeterskom smislu nadmaši Messija.

Gdje je Luka sve to naučio?

- Rembrandtu je slikarski dar dao Bog. Ne želim se kititi Božjim perjem da sam ja stvorio Luku Modrića, ja sam ga samo prepoznao. Mi smo ga mogli samo uništiti, ili učiniti još boljim. On je vrijednost nosio u sebi. Hvala Bogu što ga je u ruke dobio Marko Mlinarić koji ga je u nogometnom smislu izbrusio, jednu malu, sitnu, neuglednu osobu, u vrijeme kada je vladala fama da vezni igrači moraju biti visoki i markantni...

Danas je vrijeme niskih igrača?

- Nije to samo danas, bilo je tako i u vrijeme Puskasa, Vukasa, Maradone, i u doba Pelea. Igrači s dugim polugama teže mijenjaju pravac i nestabilniji su.

Ako ode u veliki klub, može li biti kandidat za Zlatnu loptu?

- Apsolutno! Dosad je, na žalost, igrao u malom klubu, ali ako ode u Real Madrid osvojit će Zlatnu loptu.

Kako ocjenjujete Lukin nastup na EP?

- Objektivno, nismo mogli proći Italiju i Španjolsku...

Ni s ovako talentiranim igračima?

- Da, ali neki od tih talentiranih nisu dobili priliku! Zašto Niko Kranjčar nije dobio šansu? On zna igrati nogomet, a mi smo sastavljali momčad uglavnom od igrača sklonih destrukciji. Kranjčar je znalac, a stvar je trenera kako će ga uklopiti. Pretpostavili smo mu Rakitića, koji u presudnom trenutku nije zabio, iako je imao mat poziciju. I tu je kraj priče.

Imamo i nasljednika

Imate li novog Luku?

- Geniji se ne rađaju preko noći. Ali, ja ga imam, već je u Dinamu. Mihovil Rašić, član je starijih pionira, u petnaestoj je godini. On je iz Bulića, jednog sela pored Benkovca, u njemu vidim Lukinog nasljednika. Naravno, ako će ga njegovi treneri znati voditi i ako će prepoznati njegov nogometni gen.

Prije deset minuta ste razgovarali s Modrićem, jeste li mu rekli - kojim putem?

- Naznake su da je Real zainteresiran, i Luka bi najradije na Bernabeu. Ali, još ništa nije dogovoreno. Luka mora pobjeći iz industrijskog, engleskog nogometa, ljepota te igre najviše do izražaja dolazi u Primeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:29