POVIJESNI TRANSFER

NA ETIHADU OTIŠLI U KRAJNOST City je za Lea Messija spreman potrošiti čak 620 milijuna eura!

Uzalud Lionelu Messiju ponavljati da je u Barceloni sve idilično i da mu ne pada na pamet otići s Nou Campa, kada je njegov sukob s Luisom Enriqueom već premašio granice unutarklupskih zbivanja.

Otočki dnevnici jedva su dočekali okidač da Argentinca mogu ukalupiti u malo konkretnije transfer-priče. Tako je tabloid The Sun složio financijsku konstrukciju prema kojoj bi Manchester City za kupnju i potpisivanje Messija trebao izdvojiti suludih 480 milijuna funti ili 620 milijuna eura.

Izraz „pretjerivanje“ u Sunovom izvještaju dobiva novu dimenziju, no autori vrlo ozbiljno razmatraju mogućnost da City višestruko prekrši Financijski fair play (FFP) i potroši pola milijarde na jednog igrača. Povod za to pronašli su u izjavi Manuela Pellegrinija, koji je dvosmisleno odgovorio na pitanje je li interes za Messija stvaran.

- Normalno je da nas se povezuje s najboljim igračima na tržištu. Danas sve glasine izlaze na svjetlo dana zbog osobnih interesa, a ne zbog kluba, iako ne tvrdim da je tako bilo i u ovom slučaju - izjavio je Čileanac, namjerno ostavljajući prostor za različita tumačenja.

Gore spomenuti iznos Sun je raščlanio ovako: za aktivaciju Messijeve otkupne klauzule potrebno je 210 milijuna funti ili oko 270 milijuna eura. Za šestogodišnji ugovor koji bi četverostruki osvajač Zlatne lopte zatražio, potrebno je još 350 milijuna eura, odnosno oko 60 milijuna godišnje.

Jedini klub koji bi u razbacivanju ovakvih magnituda mogao konkurirati Cityju je Paris Saint-Germain. Ipak, Daily Express se nadovezuje na priču Suna i tvrdi da je u igri i Chelsea, bez obzira što su njegovi dužnosnici poručili kako nemaju sredstva za Messija.

Ni tu nije kraj igri bogataša. Isti je list u srijedu objavio da bi se u licitaciju mogao uključiti i Manchester United, ovisno o njihovom dogovoru s Adidasom. Prema izvorima Expressa u Španjolskoj, Adidas je spreman sufinancirati mega transfer svojeg klijenta Messija na Old Trafford, nakon što su tamo „smijenili“ Nike i postali sponzor Uniteda za idućih deset godina.

Autor James Dickenson ističe da bi samo United mogao dovesti „buhicu“ bez da prekrši pravila FFP-a te zaokružuje priču Messijevom svježom izjavom, doduše iščupanom iz konteksta: „Ni sam ne znam gdje ću igrati sljedeće sezone“.

Financijska konstrukcija za dovođenje Messija

odštetna klauzula: 270 milijuna eura

ugovor: 350 milijuna eura

(cca 60 milijuna godišnje na šest sezona)

* * *

ukupno: 620 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:56