DINAMO KAO TITANIC

Nada o Jakirovićevoj revoluciji brutalno je ugušena! Obrana je očajna, ali ni to nije najgore...

Plavom se brodu od prvog zaveslaja na Vltavi spremalo potonuće...

Uzvratna utakmica doigravanja za Europsku ligu izmedju AC Sparta i GNK Dinamo
 

 Ronald Gorsic/Cropix

Pritajena Dinamova nada o praškoj baršunastoj revoluciji pod vodstvom novog trenera brutalno je ugušena u četvrtak na travnjaku Epet Arene. Plavi su se počeli raspadati već u prvom poluvremenu kada su inkasirali dva gola, u nastavku su na trenutak živnuli i stigli na prag produžetaka, ali na koncu je Olatunji četvrtim golom dovršio priču. Dinamo će se tako ove jeseni za promjenu okušati u utješnom razredu Uefine Konferencijske lige.

18 tisuća raspoloženih navijača zborno je u zagrijavanju za meč otpjevalo Spartinu himnu u ritmu starog šlagera, ali njihovi ljubimci su na teren istrčali napaljeni kao da su upravo odslušali "who let the dogs out". Izjurili su da bi grizli i preorali teren u potrazi za ranim golom. I dobili su ga već u 2. minuti kada je Haraslin primio loptu u kutu kaznenog prostora, namjestio se na udarac pored neodlučnog Moharramija i sa 14 metara oštrim udarcem pogodio malu mrežicu Nevistićeva gola.

Neispunjeni plan

Dinamov plan bio je visoko podignutim gardom izdržati početne nalete i nakon 15-20 minuta odvesti utakmicu u komfornu zonu, ali planovi se u nogometu često ne podudaraju sa stvarnošu. Poput boksača staklene brade momčad u plavom je kleknula prije prvog gonga i grogirana nastavila tražiti način da primiri agresivnog suparnika. U prvoj bolje organiziranoj kontri to je i učinila. Petković je podvalio loptu Špikiću, koji je oštrim udarcem zakucao loptu u mrežu, ali metar u zaleđu.

Nije prošlo dugo, a domaći su igrači dobili novu adrenalinsku injekciju s tribine. Nakon ultrasa iza gola, cijela je susjedna istočna tribina koreografijom poslala poruku – postup (plasman). I Sparta je krenula u novi enegični nalet. Na ruku joj je išla juniorski mekana Dinamova vezna linija čiji su otpor igrači u bordo dresovima slamali već lažnjacima u mjestu, otvarajući zatim dodavanjima u dubinu koridore za krilne igrače. Jedan takav prodor rezultirao je kornerom u 24. minuti nakon kojeg su Kairinen i Sorensen bacili stadion u ekstazu. Finac je ubacio, a Danac u petercu nadvisio stopere i poslao u prazno zbunjenog Nevistića za 2-0. Grogirani dinamovci su do kraja poluvremena još nekoliko puta bili na rubu da inkasiraju gol iz prekida. U Pragu su se baš očajno branili u tzv. standardnim situacijama, ali to nije bio ključni problem u igri Jakirovićevih izabranika.

Oni su u prvom redu patili jer nisu uspijevali zadržati loptu u posjedu duže od dvadesetak sekundi, a bez kontinuiteta posjeda Mišić, Bulat i Baturina nisu imali izgleda dovesti momčad u ravnotežu, kamoli napadače na štih u blizini Spartina šesnaesterca.

Neuredan rukopis Sergej Jakirović odlučio je u poluvremenu korigirati, pa je na teren poslao dvojicu novih igrača, Mihailičenka i Šutala. Protresao je momčad i kadrovski i taktički, jer se u tom dominu Ristovski vratio na mjesto bek, a Ljubičić je podignut u vezni red da mu doda malo enegije i žestine. I izgledalo je to za nijansu bolje, barem do 67. minute kada su ‘spartanci‘ probili desni bok, nahrupili s puno igrača u kazneni prostor i na koncu jednu nedorečenu obrambenu reakciju Dine Perića kaznili.

Od prvog zaveslaja

Martin Baturina je briljantnim solo prodorom, serijom driblinga i preciznim udarcem nakratko vratio plave u život. Desetak su minuta djelovali ambicioznije i opasnije od domaćina, ali onda je u finišu Olatunji zbrisao čuvaru Šutalu i potopio plavi brod koji je od prvog zaveslaja na Vltavi podsjećao na Titanic...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12