EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

'NE ŽELIM KRV, BIT ĆE ŽALOSNO AKO IH NA STADIONU VIŠE BUDE NAVIJALO PROTIV SRBIJE NEGO ZA HRVATSKU!' Štimac o utakmici

 Globus

S izbornikom hrvatske nogometne A-reprezentacije Igorom Štimcem proveo sam veći dio subotnjeg popodneva (16. ožujka) u njegovu apartmanu u hotelu »As« na zagrebačkom Zelengaju. To, zapravo, i nije običan hotelski apartman, nego izbornikov ured, što ga on dijeli sa svojom desnom rukom u stožeru Alenom Bokšićem. U središnjoj prostoriji ureda glavni namještaj sačinjavaju Štimčev radni stol, postavljen odmah iza prozora s pogledom na obližnji šumarak (na njemu je stajao uključen laptop preko kojega je Štimac neko vrijeme znatiželjno prebirao po svojoj Facebook-stranici), i veliki stol za sastanke, blizu vratima što vode u hodnik , piše Globus.

Za tim stolom, kako mi je Štimac objasnio, stožer hrvatske reprezentacije priprema trenažne procese i taktiku za pojedine utakmice. Dakle, i taktiku za utakmicu protiv Srbije.

Upitao sam Štimca »muči« li ga nešto posebno prije utakmice. Odgovorio je:

- Muči me samo jedna stvar, koju je nemoguće promijeniti. A to je što vrijeme sporo ide. Nikako dočekati tu utakmicu. Nikada nisam bio mirniji pred neki veliki derbi, a igrao sam ih puno. Potpuno sam smiren, potpuno uravnotežen, i spreman za ono što nas čeka. Sam sam sebe stavio, rekao bih, i na najveće kušnje: prije deset dana bacio sam cigarete i prestao pušiti. Iako sam bio teški pušač, ni to nije, ni u kakvoj mjeri, diglo nervozu kod mene, ili mi promijenilo bioritam.

Što ste time željeli postići?

- Volim sebe testirati.

I niste zbog toga nervozni?

- Uopće ne. Dobro sam istrenirao; kad sam izdržao ono na Skupštini (HNS-a - op. a.), mogu i ove stvari s cigaretama. Ovo je čak lakše.

Koji će igrači sto posto sigurno početi utakmicu Hrvatska - Srbija? Naravno, pod uvjetom da se nitko od njih ne ozlijedi na treninzima...

- Sigurni su: Modrić, Mandžukić, Rakitić, Pletikosa i Srna... Ćorluka je šesti... I Olić je siguran... Njih sedam je sigurno.

Za jedno mjesto u momčadi navodno konkuriraju Badelj i Vukojević...

- Badelj, Vukojević, Kovačić, Radošević i Modrić konkuriraju za dva mjesta. Kako je Luka sto posto siguran, ispada da za to jedno konkuriraju Badelj, Radošević, Vukojević, Ademi i Kovačić (Štimac je te igrače nabrojio upravo tim redoslijedom - op. aut.).

I Ademi? Ne vjerujem da će on započeti utakmicu.

- To ću ja u sebi lomiti do zadnjeg treninga. Moje odluke definirat će ono što mi oni budu pokazali na treninzima uoči utakmice.

Nakon dugo vremena izrijekom ste pohvalili Luku Modrića, koji je u osmini finala Lige prvaka zabio onaj prekrasni i nadasve važni gol Manchester Unitedu...

- To je bila prva utakmica u kojoj je on de facto riješio susret i riješio Realu prolazak dalje. Odnosno – spasio utakmicu. Baš on. Svojim potezom. Dakle, to je ekstra razlog za direktnu, konkretnu pohvalu, piše Globus.

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:43