NOGOMETNI SUPERSTAR

Neymar je sa 14 godina trebao doći u Real, ali tata mu je rekao: 'To nije tvoj put, idemo se kockati'

Otac najboljeg brazilskog nogometaša sav je u poslovicama i narodnim mudrostima dok skicira kako je podizao sina do prijestolja brazilskog nogometa
 AP

Jedva da je navršio sedam kad su mu skauti velikih klubova prorekli karijeru nogometnog superstara. Sa 14 godina zajedno s obitelji preselio se u Madrid, ali se kratko zadržao u Realovu internatu jer je otac odlučio da “dijete mora odrastati u domovini”. Sa 17 godina je debitirao za prvu momčad Santosa i do kraja sezone zabio 14 golova. Ulazak u društvo punoljetnih obilježio je prvim trofejom, u Campeonato Paulista ugradio je čak 42 gola u 60 utakmica. Sa 19 je postao otac, a sa 20 namjerava osvojiti olimpijsko zlato - jedini značajan trofej koji nedostaje brazilskom nogometu...

Narodne mudrosti

Krupne stvari u životu Neymara da Silve Santosa Júniora smjenjivale su se filmskom brzinom (ako ovdje izuzmemo meditativne hrvatske filmove) i po sinopsisu osmišljenom u radionici Neymara seniora, oca koji je nekada simultano radio kao gradski službenik, automehaničar i zidar da bi sklonio obitelj iz favele, a danas je njegov jedini posao nadzirati putanju sinove karijere. Istinabog, ne čini to posve sam. Pomaže mu tim od 14 savjetnika...

- Obitelj u ovu priču nije krenula od nule. Krenula je od minus pet - slikovito objašnjava Neymar senior koji se u svojim dvadesetima također tražio u svijetu profesionalnog nogometa, ali je brzo odustao.

Otac najboljeg brazilskog nogometaša sav je u poslovicama i narodnim mudrostima dok skicira kako je podizao sina do prijestolja brazilskog nogometa i statusa daleko najbolje plaćenog igrača u državi.

- Kroz život možeš koračati u baršunastim hlačama, a možeš ići i gole guzice. Naša obitelj mogla se zadovoljiti životom u boljem kvartu, Neymar bi odrastao okružen ljubavlju roditelja, djedova i baka, ali odlučili smo ići nesigurnijim putem i sve podrediti njegovu talentu - kaže tata.

Podrediti sve značilo je seliti obitelj čim je po dječaka došao proslavljeni reprezentativac Zito, osvajač dva svjetska naslova, koji je privezao Neymara za Santos kada je dječaku bilo jedanaest. Tri godine poslije cijeli je obiteljski paket u Madridu jer je Realova obavještajna mreža shvatila da je Neymar investicija s kojom ne možete pogriješiti.

Zaluđenost irokezom

Danas bi 20-godišnjak igrao u društvu C. Ronalda i Casillasa da otac nije bio tvrdoglav i odlučio se vratiti u Sao Paulo, vođen instinktom i omiljenom poštapalicom “calca de veludo ou bunda de fora”. Poslovica ima veze s kockanjem, hrabrošću i vjerom da svaki od nas mora slijediti svoju jedinstvenu životnu stazu.

Neymar junior odlučio je slijediti svoju životnu stazu, uz mali očev nagovor, i prošlog ljeta kada su svjetski mediji bombardirali publiku astronomskim svotama koje za njegovu kupnju pripremaju Barcelona, Real, Chelsea, čak i Anži Mahačkala.

Mladi, 20-godišnji igrač izabrao je ostanak u Brazilu, ugovor sa Santosom veže ga do 2014. i tvrdi da će ga odraditi do kraja. Tek tada na red dolazi selidba u Europu, iako je prava istina da Neymaru ni u domovini ne nedostaje novca, pozornosti medija ni navijačke ljubavi. Koliko je nogometni narod zaluđen njegovom pojavom, najbolje oslikava anegdota s frizurom koju je njegovao posljednje dvije godine.

- Moj prijatelj Andre i ja smo se iz dosade tog dana zaigrali škarama - pojasnio je poslije Neymar kako je tjeme ukrasio “irokezom”.

Uskoro je cijeli Brazil - djeca, tinejdžeri, odrasli - počeo kopirati mladu zvijezdu. - U ovoj državi samo još predsjednica ne nosi irokez - komentirao je Neymar senior.

Messi je još uvijek bolji

U kolovozu prošle godine Neymar je postao otac i prvi put se ozbiljno sudario s gnjevom medija i fanova. Na svijet je došao dječak Davi, a Neymar se zadovoljio ulogom brižnog oca - na daljinu. Otac i savjetnici odlučili su da bi brak bio avantura koja bi mogla ugroziti razvoj karijere.

Da biste vidjeli kako će se razvijati Neymarova karijera u bliskoj budućnosti, zapravo ne morate gledati u čarobnu kuglu. Čeka ga prijelaz u neki od vodećih svjetskh klubova i godine usporedbi s čovjekom pretplaćenim na Zlatnu loptu. - Mislim da je Neymar čudesan, ali Messi je više nego čudesan - uspoređuje dvojicu Thierry Henry. Neymarove zagovornike u ovom dvoboju predvodi Pele koji je uvjeren da je mladi Brazilac tehnički savršeniji od argentinskog čarobnjaka. Zaoštrava li se borba za globalnog nogometnog vladara, ponešto će kazati već olimpijski turnir u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:01