BITKA ZA BRAZIL

OVO SU SUPARNICI HRVATSKE Island idealan ždrijeb, opasnost su Ribery i Ibrahimović

Mogući suparnici Vatrenih u plqay offu su Francuzi, Švedi, Rumunji i Islanđani

Unatoč porazu u Glasgowu, hrvatski su nogometaši ostali nositelji u ždrijebu dodatnih kvalifikacija za SP, u ponedjeljak 21. listopada, u Zürichu.

Mogući suparnici su Francuzi, Švedi, Rumunji ili Islanđani. Ukrajinci su za samo jedan bod na budućem Fifinom rankingu prestigli Francuze i plasirali se među povlaštene reprezentacije.

FRANCUSKA Atmosfera i moral ‘Les Bluesa’ ponovno su visoki

Igor Štimac već je izrazio želju: Francuska! “Tricolori” su pod vodstvom Didiera Deschampsa zauzeli drugo mjesto u skupini sa svjetskim i dvostrukim europskim prvacima Španjolcima, ovog utorka rutinski su nadvisili Finsku (3-0), pogocima Riberyja, Toivioa (autogol) i pričuve Benzeme. Nakon što pet utakmica zaredom nisu postigli pogodak, Francuzi su prošli mjesec proradili u Minsku (4-2), a prošli petak u prijateljskom dvoboju nadvisili Australiju 6-0. Ozračje i moral među “Les Bluesima” potpuno su suprotni nego u našoj vrsti, no barem je jedno sigurno, naši takvog suparnika zasigurno ne bi podcijenili...

ŠVEDSKA Prošle godine su se lako prošetali kroz Maksimir

Drugi najjači suparnik je Švedska, koja je u zadnjem kolu protiv Njemačke izgubila 3-5 nakon ranog vodstva 2-0, no u tom je dvoboju bila bez Zlatana Ibrahimovića, koji je u petak protiv Austrije namjerno dobio drugu javnu opomenu kako bi se očistio za “play-off”, ali i još nekih igrača, uključujući i prvog vratara Isakssona. Za Švede su zabili Hysen (2) i Kačaniklić. Izbornik Erik Hamrén ima uigranu momčad koja je u prijateljskoj utakmici, u veljači 2012. u Maksimiru, lakoćom nadvisila tadašnju Bilićevu Hrvatsku, pa nakon svega viđenog u proteklih 13 mjeseci pod Igorom Štimcem, doista teško možemo vjerovati u uspjeh protiv “plavo-žutih”...

RUMUNJSKA Kvalitetom su nam inferiorni, ali imaju bolje ozračje

Preostala dva suparnika pojedinačno su manje kvalitetna od Hrvatske, ali za razliku od naših, imaju momčad, ozračje, navijače...

Rumunji su završili drugi zahvaljujući porazu Turaka doma od Nizozemaca. “Oranje” su dvaput svladali Rumunje, a Turke su pobijedili u gostima pa izgubili od njih doma i doveli si u pitanje drugo mjesto. Momčad koju vodi bivša igračka zvijezda Victor Piturca prema Transfermarktu vrijedi 56 milijuna eura, a najvredniji je stoper Vlad Chiriches, kojeg je Tottenham 30. kolovoza kupio od Steaue za 9,5 milijuna eura, no još nije stigao debitirati u Premiershipu.

U momčadi je trenutno najviše igrača Steaue, najviše nastupa ima 32-godišnji donedavni Srnin suigrač iz Šahtjora Rizvan Rat, a najstariji, s obzirom da je vratar Lobont (35) na klupi, 33-godišnji je napadač Kubanja iz Krasnodara Gigel Bucur.

ISLAND Ulazak u play-off im je najveći rezultat u povijesti

Islanđani su također osvojili drugo mjesto u svojoj skupini s tri poraza, iza Švicarske, a najveći su posao napravili pobjedama u gostima u Albaniji i Sloveniji (po 2-1) te prošlomjesečnim bodom (4-4) u Švicarskoj, nakon vodstva domaćina 4-2... Izgubili su na Cipru i doma protiv Slovenije 2-4. Vodi ih bivši švedski izbornik Lars Lagerbäck, koji je bio suparnik Cici Kranjčaru u kvalifikacijama za SP 2006., a kadar mu prema Transfermarktu vrijedi manje od Dinamovog, 35,550.000 eura. Najpoznatiji igrač je danas 35-godišnji Eiđur Guđjohnsen (Chelsea, Barcelona, Monaco, Tottenham...), koji je protekle dvije sezone član Cluba Bruggea. Od mlađih snaga, najvredniji su vezist Gylfi Sigurdsson iz Tottenhama (8 milijuna) i napadači, Kolbeinn Sigthorsson iz Ajaxa (4,5) i Alfred Finnbogason iz Heerenveena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:13