RASISTIČKI SKANDAL

Pamić: 'Istina je, vrijeđao sam Belleu crnu majku. Pa nije mu valjda majka bijela?!'

Zašto uvijek Belle?! Sammir je puno dulje od njega u Hrvatskoj, svi vidimo da je i on crn, pa ne pravi nikakve probleme oko toga - pita se trener Puljana

Subotnja pobjeda Istre nad Splitom na stadionu Aldo Drosina pala je u drugi plan zbog događaja izvan nogometnog terena. Na poluvremenu su zbog verbalnog okršaja isključeni treneri Igor Pamić i Tonči Bašić. Kako je izjavio Bašić, Pamić je vrijeđao sadašnjeg Splitovog, a svoga bivšeg igrača Henrija Bellea.

- Pamić je Bellea napao verbalno, vrijeđao ga je na svim osnovama. Spominjao je njegovu boju kože, spominjao mu je i vrijeđao majku. Morao sam stati u obranu svojih igrača jer se Pamić nije okomio samo na Bellea. Ponašanje mojeg kolege bilo je ispod svih kriterija struke - rekao je Bašić.

Igor Pamić ponudio je svoju verziju priče o nemilim događanjima na Aldi Drosini. Iskreno i u svom tipičnom šeretskom stilu nije bježao ni od osobne odgovornosti.

Belle je prvi počeo

- Sudjelovao sam u tom verbalnom prepucavanju, ne bježim od toga. No, treba naglasiti da je upravo Belle počeo s cijelom pričom. Pri pozdravljanju igrača uoči utakmice nije želio niti jednom mojem igraču pružiti ruku. Zna se da ne pozdravlja nikoga tko nosi grb Istre. On je jedan obični cirkusant koji voli uvijek biiti u prvom planu, obični provokator. Ako on nije u prvom planu, on će nešto smisliti, znamo to otprije kada je protestirao da ga se vrijeđa na rasnoj osnovi.

Pamić je dodao kako Bellea nitko nije dirao niti vrijeđao dok on to sam nije uradio.

- On mi je prvi u prolazu ‘hebao mater’. Priznajem, uzvratio sam. Ne kažem da je to u redu, no to je normalna reakcija u takvoj situaciji. Nažalost, tako svi ljudi komuniciraju na verbalnoj razini.

Ne rade to samo nogometaši i nogometni treneri. Rade to i taksisti, liječnici, vozači tramvaja, nažalost i klinci, srednjoškolci, studenti. Takva “balkanska komunikacija” nipošto nije uperena prema Belleovoj boji kože.

- Što da kažem, majka mu vjerojatno nije bijela?! Ako je tako, onda je točno da sam mu vrijeđao ‘crnu majku’. No, ja nisam rasist i nikad nisam bio, boja nečije kože mi je potpuno nevažna. Ne znam zašto on ima tu stalnu potrebu da bude u žiži interesa. Da ja nešto slično napravim kod njega doma u Kamerunu, vjerojatno bi me spalili na lomači. On može vrijeđati, a mi smo rasisti kada vrijeđamo njega?! Nitko ga nije vrijeđao zato što je crn nego zato što je zločesti provokator.

No, nije samo Belle bio problem, Pamić isto neprimjereno ponašanje pripisuje i Tomislavu Bašiću.

- Takva je bila atmosfera, zapaljiva. I publika je bila nabrijana, no to je nogomet. Meni je žao što je Bašić pod stresom i ne zna se nositi s pritiskom jer se od njega traži rezultat. Sada ispada kao da smo u dječjem vrtiću pa se tužakamo međusobno tetama što je kome tko rekao. I s njim sam se zakačio, no on je također mene prvi napao i opsovao majku. Nije mi nakon utakmice htio pružiti ruku, a ja sam bio došao do njega.

Vratio se Pamić još jednom na Bellea i zaključio:

- Zašto uvijek on?! Sammir je puno dulje od njega u Hrvatskoj, svi vidimo da je i on crn, pa ne pravi nikakve probleme oko toga. Stvarno mi je drago što Belle više nije u mojoj svlačionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:34