HRVAT OSTAJE U BAYERNU

PIŠE T. ŽIDAK Perez je stopirao transfer Mandže u Real: 'Imamo Benzemu, on je savršen za nas!'

Naš gladijator ostaje u Bayernu, ima ugovor do 2016., a njemački mediji tvrde: Iduće sezone Pep će igrati s Lewandowskim u vrhu napada, a Mandžo iza njega
 AFP

Gladijator” je vrlo zanimljiva tema na Santiago Bernabeu, ali samo dok u blizini nije predsjednik Florentino Perez. Jer, predsjednik Reala ne želi novog centarfora, iako im je napadač neophodan. No, Florentino Perez drži da je njegov ljubimac, Karim Benzema, besprijekoran centarfor. Makar mu Santiago Bernabeu zviždi i smatra da je najtrofejniji klub u nogometnoj povijesti zaslužio boljeg napadača. Takav centarfor je živ, postoji, zdrav je i zabija, zovu ga stroj za golove ili - gladijator.

Najveći klub

Ne, nije riječ o Robertu Lewandowskom! Iako bi ga Carlo Ancelotti rado vidio u svojoj svlačionici, on je već odlučio, u siječnju će potpisati za Bayern. Ponekad ne razumijem njemačku fascinaciju i opsjednutost Bayernom, ali, ako bilo kojeg igrača iz Bundeslige pozove Bayern, on dolazi. Bez pitanja. Objasnio mi je to i Ivica Olić. “Imao sam poziv Juventusa, mogao sam u Liverpool, ali, kada me pozvao Bayern, nije bilo dvojbe.” Sličnu priču mi je ispričao i Ivan Cvjetković, menadžer Marija Mandžukića. “Pred Marijom je ležao ugovor karijere, ali, pojavio se Bayern i sve je palo u vodu, Bayern se ne odbija...”

Gladijator je Mario Mandžukić. Čak i trener, koji je Zlatana Ibrahimovića bacio u koš za smeće, ne usudi se sličnu metodu primijeniti u slučaju hrvatskog napadača. Jer, Mandžukić je u prošloj sezoni bio ključni Bayernov lik u osvajanju svih trofeja. Kao što je to svojedobno to bio i Ivica Olić, lokomotiva Bayerna u Ligi prvaka, kada je nokautirao Juventus, Manchester United i Lyon. Na žalost, ne i Mourinha u finalu. Mandžukić je otišao korak dalje, na Wembleyju je u zaborav poslao Borussiju . Iako Hrvat, Mandžukić je postao sinonim nepobjedivog njemačkog duha, njemačke discipliniranosti, bio je veći Nijemac od Schweinsteigera ili Thomasa Mullera.

Mandžo nije Zlatan

A Pep Guardiola ga je ciljao od prve minute. Danas je promijenio mišljenje, Mandžukić nije Ibrahimović, on je danas, citiram Guardiolu, “igrač kojega obožavam!”

Ali, Bayern je klub koji guta igrače. Tiho je progutao Marija Gotzea, prije toga je “pojeo” Marija Gomeza, nešto ranije i Miroslava Klosea. Prognozeri iz njemačkih medija su se kladili da je sljedeća žrtva - Mandžukić. Mislio je tako i Mario, nakon što ga je Guardiola vadio na nekim utakmicama, da bi mu dao do znanja - ako nisi stopostotan, otpadaš. Najviše ga je iritiralo što je Bayern “očijukao” s Lewandowskim. No, kako Mandžukić igra sve bolje, Nijemci su izmislili složenicu - Lewandžukić! Mogu li Mandžukić i Lewandowski zajedno? Odmah su našli odgovor - naravno da mogu, Lewandowski u vrhu napada, Mandžukić iza njega kao “plutajuća mina”. Jer, ugovor mu garantira mir sve do 2016. godine. Ivan Cvjetković zna posao.

Bayern je Golijat svjetskog nogometa. Može ga pogoditi “kamen iz Davidove praćke”, ali mu ne može ozbiljnije nauditi. Statistika je na Mandžukićevoj strani; 81 utakmica - 35 golova. Na europskim utakmicama zabio je 12 golova, jedan i u finalu Lige prvaka. I statistika Poljaka Lewandowskog je impresivna - 109 utakmica za Dortmund, 63 gola. Matematički, to je 100 golova po sezoni. U stvarnosti je to puno manje, ali, “Lewandžukić, nogometno dijete iz epruvete” moglo bi zaživjeti. Osim ako Pep Guardiola negdje ne pogriješi...

Kaos u Madridu

Ne smije pogriješiti Mandžukićev menadžer glede transfera u Real. Imam pouzdane informacije da je u Realovoj svlačionici - kaos. Iker Casillas je razlog rata u Madridu, pobunio se i Sergio Ramos, koji se po plaći želi približiti Cristianu Ronaldu i traži 7,500.000 eura godišnje, što je za jednog stopera nebulozna plaća. Kažu da najbolje u svlačionici kotira Luka Modrić, a on će bolje od svih objasniti Mandžukiću je li Real veći izazov od Bayerna, ukoliko Lewandowski pristupi bavarskom klubu. I ima li “Lewandžukić” perspektivu u trenutno najboljem svjetskom klubu? Osim toga, zašto bi Mandžukić uopće strepio od Lewandowskog? Bolji je igrač od Poljaka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:51