DUGOVJEČNI TRENERI

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Englezi su od Sir Alexa stvorili kult, mi od Ćire klauna... To nije fer!

Ćiro je najdugovječniji, 10. veljače će napuniti 78 godina (?) i ostatak godine će provesti u grčevitoj borbi za opstanak kluba
 Drago Sopta / CROPIX

Na Silvestrovo 2012. godine Alex Ferguson je proslavio 71. rođendan. Trener koji je u nogometu zaradio vitešku tutulu, jedan je od simbola Manchester Uniteda, jednog od najslavnijih svjetskih klubova.

O njegovim trofejima u 26 godina na Old Traffordu sve se zna, tek je manje poznato da je 1966. godine, kao centarfor Dumfermilnea, zabio dva gola Dinamu u Kupu velesajamskih gradova.

No, kada imate 71 godinu, ako se ne zovete Ćiro Blažević, razmišljat ćete o penziji. Iako se kaže da je Manchester United bez Fergusona kao Vatikan bez pape, Pariz bez Eifelova tornja ili Dinamo bez Mamića, sve su češće špekulacije tko će naslijediti Fergusona na klupi Uniteda, nakon što će Sir Alex ovog ljeta vrlo vjerojatno osvojiti 20. naslov prvaka s najpopularnijim engleskim klubom.

U bubnju za Fergusonova nasljednika tri su imena; Jose Mourinho, Josep Guardiola i David Moyes. Kada spomenete Mourinha, mnogi se hvataju za glavu, a klupska legenda Bobby Charlton kaže: “On je stvarno dobar trener, ali ne bih želio da dođe u United...” Josep Guardiola spominje se kao Fergusonov odabir, triput su se prošle jeseni susretali u New Yorku.

Za Guardiolu će Englezi s velikom dozom poštovanja reći da je “man of class”, ali je za United veći rizik nego, primjerice, David Moyes, koji je favorit većine navijača.

“Guardiola bez Messija je samo prosječni trener”, kažu, iako mislim da su to površne procjene.

Vječna remek-djela

Međutim, suprotno engleskoj nogometnoj kulturi, ne mogu se načuditi komentarima koji o menadžeru Uniteda govore kao o starom gunđalu, “darklordu”.

“Jedan dan mu želim stisnuti ruku, dok bih mu drugog dana najradije bacio pizzu u lice”, žesti se kroničar Uniteda, koji očito ne respektira Fergusonovu veličinu.

I nastavlja; ako je Guardiola u četiri godine osvojio dvije lige prvaka, Mourinho je to učinio u 10 godina, Fergusonu je za dvije lige prvaka trebalo 26 godina, onda to sve govori o trenerskim veličinama.

Ferguson je danas parodija od Fergusona? Manjak poštovanja prema jednom neponovljivom trenerskom opusu podsjetio me na slučaj Ćire Blaževića, čija dva remek-djela 1982. i 1998. godine zaslužuju duboki naklon.

Površni pristup

Međutim, Ćiru zbog njegove pristupačnosti često bi površni novinari nazivali šarlatanom i klaunom, što je samo dokaz da novinarska izopačenost nema granica.

Iako je definitivna istina da će se ovog proljeća s većom pozornošću pratiti Ćirina borba za opstanak nego Dinamov put prema osmom naslovu prvaka, ima i onih koji bi ga najradije vidjeli u staračkom domu.

Na Silvestrovo sam se sudario s Draženom Medićem, predsjednikom NK Zagreba. Bilo je to zanimljivo “mačevanje”.

Nakon što je uspio vratiti Ćiru u Kranjčevićevu, Medić je uživao u toj pobjedi, a novinarima je prigovorio da nisu od Ćire stvorili kult kakav ima Alex Ferguson.

Besmisleno pitanje, kao što bi bilo besmisleno pitati Medića zašto nije od NK Zagreba stvorio Manchester United...

Alex Ferguson, Giovanni Trapattoni, Ćiro Blažević najstariji su treneri u zemljama koje nešto znače na nogometnoj karti svijeta.

Do smrti na Traffordu

Ćiro je najdugovječniji, 10. veljače će napuniti 78 godina (?) i ostatak godine će provesti u grčevitoj borbi za opstanak kluba, da mrak ne proguta jedan od zagrebačkih simbola.

Sumnjam da će Ferguson u Ćirinim godinama još sjediti na klupi Manchester Uniteda, iako ima onih koji u postbožićnom mamurluku tvrde da će “Ferguson i njegova gerijatrija - Paul Scholes i Ryan Giggs” ostati na Old Traffordu do smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:12