TKO TO DOLAZI U HAJDUK?

Pogled brazilskog novinara: 'Higor i Matheus su talenti, ali ne vjerujem da će uspjeti u Europi'

'Možda se varam, možda oni u Europi eksplodiraju, međutim, temeljem onoga što sam vidio, a to nije mnogo, nažalost ne vidim ih kao igrače za lige Petice'
 globoesporte.globo.com

Red optimizma zamijenio je red pesimizma. Ili realizma? Iskreno, najbolje je još malo pričekati pa dati konačni sud, ali jučerašnje riječi Bože Sliškovića iz SN danas je dobro protresao urednik nogometa u brazilskom izdanju Marce, Marcelo Torres.

Urednik novina iz Sao Paola odlično je upućen u sfere Fluminensea i rado se odazvao zovu SN za procjenu snage Higora i Matheusa Carvalha, dvojca koje Hajduk dovodi ove zime kako bi osnažili redove Bijelih. Početak je, doduše, bio posve kurtoazan:

- Trener Abel Braga, sasvim razumljivo, Higoru pretpostavlja još uvijek odličnog Deca, ali i Thiaga Nevesa te Wagnera, dok u napadu funkcioniraju Fred, Rafael Sobis, Wellington, ali čak i Marcos te Samuel. Dakle, Higor je tek četvrti izbor na mjestu kreatora, a Matheus šesta napadačka opcija. Posudba me stoga nimalo ne čudi. Matheus je, inače, talentiran, njegova igra podsjeća na Robinha, dok je Higor na tragu Paola Henriquea Gansa.

Iskreno, te usporedbe zvuče predobro za dogovor Fluminensea i Hajduka, o raspodjeli sljedećeg transfera 60:40 u korist Brazilaca. Kada smo tu informaciju prenijeli Torresu, kurtoazija je odlepršala u vjetar...

- Koliko, 60:40?! Taj podatak nisam znao, ali on u biti otkriva svojevrsni stav brazilskih sportskih medija. Mislio sam priču obojati optimizmom, jer oni možda i mogu pomoći Hajduku, budući ne poznajem stvarnu vrijednost splistkog kluba, ali... Iskreno, Fluminense tvrdi da se radi o vrlo obećavajućim igračima, no oni se ne doimaju tako dobrima. Dapače... Upravo je stoga Fluminense voljan dati toliki postotak Hajduku, u suprotnom bi oni sigurno ostali u klubu te bi ih se prodalo financijski moćnijim klubovima, a novac se ne bi dijelio.

Mislite li da Higor i Matheus imaju dovoljno talenta da kroz godinu-dvije igranja u Hajduku steknu dovoljno kvalitete za prijelaz u neki osrednji klub liga Petice, tipa Freiburg, Sochaux, Espanyol, Siena...?

- Sumnjam da ti momci posjeduju dostatnu kvalitetu za igranje u navedenim klubovima. Možda se varam, možda oni u Europi eksplodiraju, međutim, temeljem onoga što sam vidio, a to nije mnogo, nažalost ne vidim ih kao igrače za lige Petice - zaključio je razgovor prvi čovjek za nogomet pri brazilskoj Marci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:04