MALEŠOVA ČETIRI MJESECA

Predsjednik bez ‘vojske’ koja može srušiti Zdravka Mamića

Podrška u navijačkoj bazi najveći je plus u kratkoj, ali već sada burnoj avanturi Hrvoja Maleša na klupi Hajduka

SPLIT - Prošlo je više od četiri mjeseca otkako je Hrvoje Maleš na čelu Hajduka. Prvi predsjednik uprave splitskog nogometnog kluba koji je izabran na javnom natječaju, 32-godišnji ekonomist s iskustvom u bankarskom sektoru, ima ugovor s Hajdukom na tri godine. Obećao je da će s Hajdukom napraviti velike stvari i potaknuti promjene u hrvatskom nogometu, ali već prvi koraci pokazali su da to neće biti lagan posao.

Maleš ima jaku podršku u navijačkoj bazi, vjerojatno kao ni jedan njegov prethodnik, uostalom i sam je bio navijač, a u nekim situacijama tako se i ponaša. Iako se od početka morao boriti sa stigmom da ga je ustvari izabrao Željko Kerum, sad je doživio prve kritike od gazde Hajduka. Kerum mu je poručio da “stane na balun” nakon velike bure koja se podigla u hrvatskom nogometu.

Maleš je među ostalim najavljivao da će Hajduk istupiti iz Lige jer ga suci potkradaju, a za svo zlo otvoreno je optužio Zdravka Mamića koji mu je ispred nosa uzeo Josipa Šimunića. Kao posljedicu imamo naelektrizirane odnose koji prijete da skori derbi dočekujemo kao utakmicu najvećeg rizika.

Ispada da Maleš nema punu podršku Keruma, a na ruku mu ne idu ni “dvorske borbe” unutar Hajduka. Problem je i s financijama koje opterećuju svakodnevnu egzistenciju.

Jedine prave saveznike Maleš ima u navijačima, ali i njihovo raspoloženja najviše će ovisiti o rezultatima koje će ostvarivati Hajduk. Sad je ključno što će napraviti Balakov i njegova momčad...

Trener Balakov

Na redu je nogomet i šansa za Krasu

Krasimir Balakov je bio pravo iznenađenje kada ga je Maleš izvukao iz šešira i predstavio kao novog trenera Hajduka. Bugarin je bio nogometaš svjetske klase, a u Hajduku bi se trebao potvrditi kao trener. Upravo je Balakov taj koji može preokrenuti stvari u Hajduku. Nakon svih ovih skandala i medijskih prepucavanja u kojima više nitko ne govori o nogometu, Balakov ima šansu osigurati pozitivnu atmosferu počne li njegova momčad pobjeđivati.

Kresanje troškova

Dobro krenuo, ali je pao na Hrvoju Vejiću

Maleševo obećanje je glasilo:

- Najskuplji nogometaš Hajduka igrat će za najviše 100.000 eura. Ugovori će biti stimulativni i ovisit će o rezultatima. Naravno da je provedba tog plana bila nešto teža nego što je Maleš planirao. Neki su se ugovori i korigirali, nešto se i uštedjelo, ali na kraju ta priča nije dovedena do kraja. Program se slomio na Vejiću koji je najprije izbačen iz prve momčadi jer nije pristao na smanjenje ugovora, a kasnije je vraćen jer nije imao tko igrati...

Maleš je najavio kresanje troškova na svim razinama, ali budžet je ionako prepolovljen u odnosu na neka bolja vremena. Problem je što Hajduk sve teže ostvaruje prihode, nema novih sponzora ni velikih izlaznih transfera. Hajduka čeka financijski neizvjesna jesen jer novih prihoda nema na vidiku.

Borba za ravnopravnost

Zviždački traži pravdu za Hajduk

Od prvog dana mandata Maleš je upozoravao na nejednak odnos Hajduka i Dinama.

- Ne tražim posebne privilegije nego jednak tretman - objašnjavao je Maleš.

Kad se dogodila prva “sudačka krađa” u Zadru, iz Hajduka su reagirali:

- Nećemo dopustiti da se itko iživljava na Hajduku. Moć i novac koncentrirani su u Zagrebu, a navijači osjećaju nepravdu i zbog odnosa HNS-a.

Ali ista stvar se dogodila na utakmici protiv Splita...

Maleš je ukazao na probleme koji su evidentni, ali se pokazalo da nema “vojsku” kojom bi srušio strukture koje je Zdravko Mamić gradio godinama...

Ustaška kapa

Afera koja mu nije naškodila

Tek što je preuzeo funkciju predsjednika, Maleš se našao u velikom ‘skandalu kapa’.

- Iako je fotografija autentična, ona ne predstavlja moje stavove niti mene kao osobu. Nisam opterećem prošlošću i nisam pobornik bilo kakvih ideologija - pravdao se Maleš.

Maleš je otrpio kritike u medijima, a zanimljivo je da taj skandal nije ugrozio podršku koju je uživao među navijačima Hajduka. Čak se može reći da je ovaj skandal učvrstio njegovu poziciju u navijačkom puku.

Barcelona

Uspješan poslovni pothvat

Organizacija prijateljske utakmice Hajduka i Barcelone veliki je plus za Maleša. Bio je to klasičan poslovni pothvat koji je iziskivao veliki rizik (više od dva milijuna eura uloga), ali se na kraju isplatio. I financijski i na planu promocije Hajduka.

U kratkom vremenu od samo dva mjeseca Maleš i njegovi suradnici uspjeli su realizirati ovaj zahtjevan i skup projekt. Utakmica je donijela novi polet Hajduku, ali je i pokazala da se i najdelikatnije stvari mogu realizirati uz puno odlučnosti.

Odnos s navijačima

Uprava ima nikad jaču podršku

Ako je nešto pozitivno, onda je to odnos s navijačima. Ni jedna uprava zadnjih godina ne uživa podršku navijača kao ova kojoj je na čelu Maleš.

Može se reći da su navijači aktivno sudjeluju u vođenju kluba. To je ono što će se i formalno dogoditi kada navijači, članovi udruge “Naš Hajduk”, dobiju mandat da biraju članove NO-a Hajduka.

Projekt “Naš Hajduk” vodi se pod patronatom Hajduka, može se reći da je to zajednička misija kluba i navijača kojima je Željko Kerum, kao predstavnik većinskog vlasnika Grada Splita, omogućio da preuzmu upravljanje nad Hajdukom.

Slučaj Šimunić

Prepreka za buduće transfere

Maleš je priznao da mu je nedolazak Šimunića u Hajduk najveći poraz. Iako se o njemu mjesecima govorilo kao o izglednom pojačanju Hajduka, Šimunić je prihvatio izdašniju ponudu Dinama u kojem će imati prigodu igrati Ligu prvaka. Realno gledajući Maleš nije mogao dobiti ovu utrku. No, problem je što je ova saga oko transfera Šimunića na kraju spuštena na osobnu razinu. Ovaj slučaj mogao bi biti prepreka za neke buduće transfere, jer igrači će nerado pregovarati s Hajdukom ako znaju da bi odbijanje ponude značilo da će biti proglešeni prodanim dušama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:54