DINAMOVI SUPARNICI

PROLAZNA SKUPINA Red Bull se muči, Celtic je nikad slabiji, ali Astra je opasna momčad!

Celtic se ne bi ni našao u ovom društvu da im Uefa nije poklonila prolaz protiv Legije
 getty images

Zdravko Mamić može zadovoljno trljati ruke nakon ždrijeba Europske lige. Grupa, naravno, nije lagana, ali je - prolazna! Daleko najzvučnije ime koje će doći na Maksimir je Celtic, ali situacija kod škotskog velikana je sve samo ne idealna.

Škotima je Uefa dodijelila dvije prilike da se plasiraju u Ligu prvaka, ali oni to nisu iskoristili. Škoti su krenuli u natjecanje u 2. pretkolu u kojem su bez problema 'otpuhali' islandski Reykyavik s 5-0 u dvije utakmice. Onda je na red došao onaj famozni dvoboj s varašavskom Legijom. Poljaci su ih na terenu razbili s ukupnih 6-1, ali za zelenim stolom nisu imali šanse. Posljednje dvije minute za Poljake je igrao Bartosz Bereszynski, čovjek koji uopće nije imao pravo nastupa i Uefa je poklonili Celticu pobjedu od 3-0 i prolaz u play-off... Nije pomoglo! Maribor je u dvije utakmice slavio s 2-1 i ugasio euforiju na Celtic Parku.

Celtic po transfermarktu vrijedi 54 milijuna eura (milijun eura manje od vrijednosti Dinama), a u momčadi ima nekoliko poznatih imena kao što su Scott Brown, Derk Boerrigter, Teemu Pukki, vratar Craig Gordon... Ovoga ljeta momčad su napustila dva najbolja igrača - vratar Fraser Foster je preselio u Southampton, dok je Georgios Samaras otišao u WBA.

Celtic je kroz svoju povijest osvojio više od 100 pokala što ga čini jednim od najtrofejnijih klubova na svijetu. Čak 45 puta je bio škotski prvak, a 36 puta je slavio u nacionalnom kupu. Celtic je 1967. bio i prvak Europe, postavši prvi britanski klub kojem je to uspjelo. Otkako je Rangers završio u stečaju, Celtic je apsolutni vladar škotskog nogometa osvojivši zadnje tri titule prvaka.



Maribor Goal vs Celtic Aug 26th-2014 by chiper54

Slično kao i u Glasgowu, ne cvjetaju ruže baš i Red Bull Salzburgu. Bogati klub iz Austrije imao je samo jedan cilj - Liga prvaka. Na kraju ih je šokirao švedski Malmö i sada se moraju zadovoljiti utješnom nagradom. Austrijanci su se mučili i u 3. pretkolu, jedva su izbacili azerbajdžanski Quarabag (ukupno 3-2). U prvenstvu gaze, ali u Europi se strašno muče. Po transfermarktu vrijede čak 66 milijuna eura, a glavne vedete su im Kampl, Soriano, Keita, Bruno i Mane.

Red Bull Salzburg je aktualni austrijski prvak i trenutačni lider sa šest pobjeda iz šest kola uz razliku pogodaka 29-1. U posljednjih šest godina četiri puta je osvajao nacionalno prvenstvo, a u posljednje tri sezone osvojio je i dva nacionalna kupa.



Malmo vs Red Bull Salzburg 3-0 All Goals... by enteritainmentoffical

Treći suparnik po imenu imani najmanji renking, ali to ne značio da je opasan. Rumunjska Astra Giurgiu je u play off izbacila francuski Lyon i to je veliko upozorenje za Zorana Mamića. U prvoj utakmici na Gerlandu senzacionalno su trijumfirali s 2-1 i u uzvratu im je poraz od 0-1 bio dovoljan za prolaz. Vrijednost momčadi im je 30 milijuna eura, a najskuplji igrač im je Alexandru Matel (2,5 milijuna eura). Glavni igrači su nigerijski napadač Kehinde Fatai koji je zabio četiri gola u tri utakmice, ganski napadač Gabriel Enache i brazilski veznjak William

U rumunjskom prvenstvu trenutačno su treći s bodom manje od Steaue i Petrolula.



Lyon 1-2 Astra (Play-Offs) بتاريخ 21/08/2014... by e3ada-official

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:22