BIJELI U NOVOJ SEZONI

Prozivka u Hajduku: Dragi dečki, želim da se plasiramo u Europa ligu i da popravimo što nije vrijedilo...

 Duje Klarić / Cropix

SPLIT - Novi trener Hajduka Krasimir Balakov drži da je kvalitetna komunikacija osnovni preuvjet za ostvarenje rezultata. Bugarski trener svjestan je da će ga se u Hajduku tretirati kao stranca, ali se dobro pripremio za tu ulogu jer igračima i medijima već sad se obraća na hrvatskom. Jezična barijera neće biti problem za Balakova.

- Hrvatski jezik dobro razumijem, a za mjesec dana govorit ću bez ikakvih problema. Najvažnije je da me vi razumijete, ali ako vam nešto ne bude jasno slobodno pitajte. Je li razumijete što govorim? – upitao je Balakov nogometaše Hajduka na prvom okupljanju.

Igrači su potvrdno klimali glavama, a Balakov im je odmah najavio što ih čeka.

- Želim da imamo dobru komunikaciju, disciplinu i red, a sve je to važno za kvalitetan rad i da bismo ostvarili ciljeve koji su pred nas postavljeni. Želim da radimo dobro i da u svojim glavama posložite disciplinu, da imate sigurnost potrebnu za rad.

Hajdukovci su se već naviknuli na trenera stranca. Prošlog ljeta imali su iskustvo raditi sa Edoardom Rejom, iako je on kao Talijan sa slovenskim korijenima govorio miksajući hrvatski, slovenski i talijanski.

Balakov je poliglot, uz bugarski govori portugalski, njemački i engleski jezik. Neće mu trebati prevoditelj. Za svoje prve suradnike izabrao je sunarodnjake Bugare, trenera za kondicijsku pripremu Iliju Grujeva i dojučerašnjeg Mathausova pomoćnika Jončea Arsova.

Osim Albanca Bulkua u Hajduku nema stranaca, a novopridošli Australci Miličević i Luštica solidno govore hrvatski. Balakov će komunikaciju s igračima voditi na hrvatskom jeziku, a ako zapne uvijek mu može priskočiti u pomoć Krešo Ljubičić kojem je njemački prvi jezik.

Presjednik Hajduka Hrvoje Maleš ne sumnja da će igrači razumijeti trenera, ali ih je upozorio da s Balakovim nema šale.

- Zaboraviti sve loše što se dogodilo u prošloj sezoni. Imate novog trenera kojeg ste vjerujem gledali kao igrača, a sad ćete ga upoznati kao trenera koji inzistira na disciplini, organizaciji i teškom radu. On malo priča ali zato puno radi i to ćete brzo vidjeti. Dobro ga slušajte jer je to jedini put prema napretku. Želio bih da ponovimo neke dobre stvari koje su se dogodile u prošloj sezoni, prvenstveno tu mislim na ulazak u Europsku ligu, ali u prvenstvu moramo napraviti puno više – poručio je igračima Maleš.

26 nogometaša na prozivci

Na prozivci na Poljudu pojavilo se 26 nogometaša pod ugovorom, a igrački kadar će se kompletirati do 17. lipnja kada će se priključiti još desetorica reprezentativaca.

Uvodni dani rezervirani su za liječničke preglede, a prvi trening zakazana je za subotu. Pripreme su započeli: Srđan Andrić, Josip Barišić, Mario Brkljača, Jurica Buljat, Marijan Buljat, Tomislav Glumac, Matej Jonjić, Tonči Kukoč, Steven Luštica, Krešo Ljubičić, Marin Ljubičić, Mario Maloča, Ljubo Miličević, Mirko Oremuš, Ivan Pešić, Božidar Radošević, Ante Režić, Mario Sačer, Ahmad Sharbini, Anas Sharbini, Dante Stipica, Danijel Subašić, Tedi Surać, Hrvoje Tokić, Ivan Tomičić i Hrvoje Vejić.

U grupi igrača koji su dobili produženi odmor su mladi reprezentativci: Franko Andrijašević, Ivan Lendrić, Duje Čop, Goran Jozinović, Lovre Kalinić, Mario Tičinović, Dinko Trebotić i Ante Vukušić, te Marin Tomasov koji se oporavlja od operacije i Ervin Bulku.

Do 21. lipnja hajdukovci će trenirati na Poljudu, potom se odlaze na Kupres, a od 4. do 14. srpnja pripremat će se u Austriji. Balakov je najavio da bi pred odlazak u Austriju želio imati definiran igrački kadar sa 23 igrača plus trojicu vratara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:30