ZABLUDE IZBORNIKA

PRVA GODINA MANDATA: 6 POBJEDA, REMI I 3 PORAZA Igor Štimac je samo u Skoplju napravio sve kako treba

 Srđan Vrančić/CROPIX

Od deset utakmica na klupi hrvatske reprezentacije, Igor Štimac je samo jednu, onu u Skoplju, taktički dobro postavio i vodio od početka do kraja. Za prvu protiv Švicarske možemo imati razumijevanja jer nije imao spremnog Modrića, iako to ne opravdava eksperimentiranje sa 4-3-3, a u posljednjoj protiv Portugala nedostajao mu je Mandžukić...

Pedrom je Štimac proglasio Ivana Strinića, čak i Ivana Perišića kojega je do jučer hvalio, iako događaji na terenu dokazuju da je Strinić svoje najlošije utakmice odigrao kada je ispred njega bio Kranjčar, a iza Šimunić, primjerice dvije zaredom protiv Koreje i Srbije: nevjerojatno da to analitični Štimac nije shvatio barem na “generalci” u Londonu.

Strinić nije glavni krivac

Kranjčar, naime, nema motoriku da se uvijek vrati u obranu po boku, a Šimunić nema moć da izlazi visoko pa ostavlja preveliku rupu iza Strinićevih leđa: suparnici to vide i iskorištavaju, a Strinić ostaje na vjetrometini, izvrgnut ruglu...

Na Euru 2012. Strinić je bio naš ponajbolji pojedinac, asistent za dva od četiri pogotka, oba Mandžukiću, no ispred njega je u 4-4-2 igrao motorični Perišić, a iza Schildenfeld koji se tehnički ne može mjeriti sa Šimunićem, ali poštuje zakonitosti u kretanjima zadnje linije. Uostalom, baš je Šifo po raznim statistikama bio naš najbolji obrambeni igrač na EP-u.

Protiv Škotske je, pak, Štimac napravio sve što je bilo u njegovoj moći da oteža posao Striniću, postavivši srednji red u rombu, pa su Srna i Strinić morali pokrivati cijele bokove, a kako Rakitić i Perišić nikad nisu igrali bočne veziste u rombu, koji imaju širi radijus djelovanja nego klasični bočni, prednji vezisti u 4-4-2, Škoti su stvarali višak po bokovima.

I taj famozni Snodgrassov pogodak, koji Štimac pokazuje preko iPhonea, ali ima ga i na YouTubeu, Strinić prati škotsko desno krilo za koje je zadužen, ali se zaustavlja kada dostiže liniju s najbližim stoperom Šimunićem, a Snodgrass ulazi u zaleđe. U nastavku akcije Snodgrassa u zaleđu nesretno upošljava Srna, pa nema nedopuštenog položaja i Škot zabija.

Kovačić nije zadnji vezni

Kako je najzaslužniji za pogodak Škota njihov srednji ofenzivni vezist Maloney, koji je prošao kroz Kovačića, a Perišić ga nije uspio uhvatiti, najveći krivac je, dakako, Štimac koji je nelogično postavio srednji red.

Na stranu to što Kovačić nije zadnji, nego prednji vezni, tu je zabludu, među inima, u Interu već platio Stramaccioni, Mateo možda podsvjesno nije želio agresivnije ući u Maloneyja kako ne bi bio javno opomenut i suspendiran za Beograd. Štimac je na treninzima uigravao Ademija, kojemu se nakon Ženeve divi, a protiv Škotske ga je ostavio izvan zapisnika.

Dakako, naš najiskusniji čovjek za taj položaj čvrstog defenzivnog igrača ispred zadnje linije je Vukojević kojemu Štimac stalno traži zamjenu, ali u krivim ljudima (Badelj, Kovačić). Ogi bi čak možda zaustavio Maloneyja i bez žutog kartona, Ademi bi vjerojatno dobio opomenu, ali to bi mu bila prva i nikome ništa, uz Vukojevića kao opciju s klupe.

Glede Perišića, za njegovu je igru protiv Škotske opet kriv Štimac i to jednostavno stoga jer ga je stavio u igru. Ivan zbog ozljede nije igrao od 9. ožujka do 5. svibnja, u zadnja tri kola Bundeslige jednom je ušao s klupe, u 64. minuti, a dvaput izašao (u 81. i 37.). Možda su izbornika zavarala dva pogotka Borussiji Dortmund, ali nevjerojatno je da na treninzima nije shvatio da Perišić nije pravi, a poglavito ne kao vezni u rombu!

5 NAJVEĆIH TAKTIČKIH ZABLUDI IZBORNIKA

Hrvatska - Švicarska 2-4

(4-3-3): Pletiosa - Srna, Ćorluka, Maloča, Pranjić - Rakitić, Badelj, Kranjčar - Eduardo, Mandžukić, Olić.

Zabluda je da Badelj može glumiti Busquetsa, a Rakitić i Kranjčar nisu motorični vezisti, kao što primjerice jesu Kovačić i Modrić, pogodniji za taj sustav.

Hrvatska - Makedonija 1-0

(4-2-3-1): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Vukojević, Rakitić - Eduardo, Modrić, Perišić - Mandžukić.

Modrić je bio polušpica jer je propustio ljetne pripreme i tek došao u Madrid, no logičnija bi bilo s Lukom uz Vukojevića, a Rakitićem polušpicom.

Hrvatska - Srbija 2-0

(4-4-2):

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Rakitić, Kovačić, Modrić, Kranjčar - Mandžukić, Olić.

Problematična veza, bez defenzivca koji bi omogućio napadačku slobodu i Modriću i Kovačiću, koji bi time bili bliže vratima, te nemotoričnim bočnim vezistima.

Wales - Hrvatska 1-2

(4-4-2): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić - Rakitić, Badelj, Modrić, Sammir - Eduardo, Mandžukić.

Sammirom na lijevom veznom utopljen je Strinić, koji se ne usuđuje naprijed jer se Sammir ne vraća, a Badelj kao zadnji vezni uz Modrića je (pre)meko tkivo.

Hrvatska - Škotska 0-1

(4-4-2, romb): Pletikosa - Srna, Schildenfeld, Šimunić, Strinić - Kovačić - Rakitić, Perišić - Sammir - Mandžukić, Olić.

Tri ‘desetke’ i jedno krilo u rombu, promašaj, Srnu i Strinića Škoti su ‘nadbrojali’ na bokovima, a Kovačić je opet bio daleko od vratiju, u krilu stopera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:51