ŠTIMAC VJERUJE U CILJ

REPREZENTACIJA SIGURNO PUTUJE U BRAZIL! Izravno ili kroz doigravanje manje je bitno

'I dok su reperezentativci drugih zemalja bili na plažama mi smo tjedan dana proveli u radnoj atmosferi i pokušali steći bolji uvid u nekolicinu potencijalnih reprezentativaca'
 Srđan Vrančić/CROPIX

Hod od mora do konobe u društvu najbližih ljetna je shema Igora Štimca koji je nakon Škotske nestao iz medija . Taj nes(p)retan poraz brzo je u javnosti vrhunskog znalca preinačio u bezveznjaka koji je odveo ekipu u Međugorje bančiti. Otprilike takvim uvredama su se natjecali silni dušebrižnici, jedva dočekali da izađu iz mišjih rupa i udare ispod pojasa. Najednom s hrvatskom nogometnom reprezentacijom više ništa nije bilo dobro. Na to se Igor Štimac naprosto povukao. Poziv na otvoreni razgovor bez fige u džepu prihvatio je upravo u to vrijeme, početkom ljeta. No, preko noći se predomislio i zamolio za “time out”, svjestan da ne može glavom kroz zid. Što god da je rekao u svoju obranu, dao bi motiv više kritičarima. Javio se uoči Lihtenštajna...

Zahvala za Međugorje

- Svi izbornici prije mene bili su izloženi kritikama, zašto bih ja bio pošteđen? Ipak, meni je najvažnije tko su ti kritičari, a u tom dijelu pratim isključivo što kažu moji kolege bivši izbornici i struka općenito. Iskreno, ne želim vjerovati da postoje pojedinci koji ne žele vidjeti Hrvatsku u Brazilu samo zato što sam ja izbornik - jasan je Igor Štimac kojem su prigovarali i zbog “krive boje čarapa”.

Pripreme u Međugorju od vrhunskog poteza najednom su postale prst u oku, mada iz prve ruke znamo da je bila riječ o sjajnoj, motivirajućoj atmosferi za momčad.

- To mi je neshvatljivo. I dok su reperezentativci drugih zemalja bili na plažama mi smo tjedan dana proveli u radnoj atmosferi i pokušali steći bolji uvid u nekolicinu potencijalnih reprezentativaca. Još jednom ću iskoristiti priliku i zahvaliti svima u Hercegovini na gostoprimstvu i ljubavi kojom smo bili okruženi - istaknuo je izbornik kojeg smo suočili i s kritikom o “formiranoj momčadi”. Naime, tijekom svog mandata Štimac je koristio 45 igrača. Time se razbila jezgra koju mu je u nasljeđe ostavio Slaven Bilić.

Mladi pušu za vrat

- Formirana momčad? Volio bih znati što je to. Bez imalo podcjenjivanja volio bih odgovoriti svima koji koriste taj termin kako sam u nasljeđe dobio momčad koja se nije plasirala na SP i koja na Euru nije prošla skupinu. To je jedina istina. Moj je zadatak u prvom redu ostvariti plasman u Brazil i, ako je moguće, ostaviti onom tko dolazi nakon mene bolju situaciju od one koju sam ja zatekao. Da bismo ostvarili zacrtane ciljeve nužno je jačati konkurenciju za svako mjesto u momčadi, a to smo u dobroj mjeri uspjeli. Sviđa mi se vidjeti kako mladi iz HNL-a pušu za vrat iskusnim kolegama. Mišljenja sam da se eksperimentima bave oni koji ne znaju kako ostvariti zadane ciljeve, a mi jako dobro znamo što su nam ciljevi i način kako ih ostvariti.

Dajte im vremena

A na putu do Brazila Štimcu asistiraju ljudi od povjerenja. Posljednja promjena bila je nakon što su se u Hajduku zahvalili Krstičeviću i doveli Tudora. Štimac nije dvojio niti seknude već je povukao svog starog suradnika u reprezentaciju. Prije Tudora, ostao je i bez Krune Jurčića koji se vratio u Dinamo.

- Od početka sam bio spreman na mogući prijevremeni odlazak njih dvojice. Pratim s veseljem njihove razultate i bilo bi sjajno kada bi izborili skupine Lige prvaka i Europske lige što im od srca želim.

A kako “krv nije voda” jasno je da s posebnom pozornošću prati Hajduk. Kažu u Splitu da se pod Tudorom igra najbolji nogomet u posljednjih pet godina.

- Čini se da ste zaboravili Poklepovićev Hajduk koji je igrao ugodno za oko i ostvario nastupe u Europskoj ligi. Svaka pobjeda Hajduka je melem za dušu nama u Dalmaciji, ali nemojmo pretjerivati. Tudor je tek počeo stvarati i pustite ga da radi na miru. Tek predstoje ozbiljnije utakmice u kojima su mogući i porazi. A ne sumnjam kako će se nakon toga opet javiti dežurni kritičari - nasmijao se Štimac, napominjući da Tudoru tek slijedi prava muka.

- Neće mu biti nimalo lako, jer brzo će jesen pa zima kad sve ostaje u okvirima HNL-a, besparice i sivila.

Jesen u međunarodnim okvirima donosi rasplet kvalifikacija. Hrvatska drži čvrsto drugo mjesto, ali više ne ovisi samo o sebi. Pitali smo izbornika shvaća li Lihtenštajn, Srbiju, Južnu Koreju u Seulu te Belgiju i Škotsku kao dobru pripremu za dodatne kvalifikacije, ili postoji šansa da se ugrozi Belgija i izravno se plasira na SP?

O Srbiji nema priče

- Ovo što slijedi je nastavak dosadašnjeg rada u kojem ćemo ostvariti konačni cilj. Direktno kao pobjednici ili kroz baraž manje je važno. Uostalom, da nam je netko na početku kvalifikacija ponudio ovakvu situaciju u kojoj smo sada, siguran sam da bi je svi prihvatili, pa i ti vaši ‘kritičari’. I to objeručke.

Za nešto više od mjesec dana gostujemo u Srbiji. Za većinu je ta utakmica više od nogometa...

- Za mene će to biti ipak samo nogomet - kratko će na tu temu.

Ne voli Štimac pričati o tome. Radije će posvetiti rečenice igračima i kadru koji bi trebao iznijeti završnicu kvalifikacija.

- Izgubili smo u jednom dijelu standardnost u klubovima (Vukojević, Kranjčar, Vida), a brinu i učestale ozljede kod pojedinaca, ali moj optimizam ne može ništa poljuljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:13