PIŠE Z. REIĆ

Sanjari Hajduka - za ovo nema lijeka: To je momčad bez budućnosti koju klub i zaslužuje...

 Ronald Goršić / Cropix

Katastrofa Hajduka u Maksimiru napokon bi morala uvjeriti sve sanjare među navijačima "bijelih" da tu nema lijeka. To je momčad bez budućnosti, ona koju splitski klub zaslužuje. I tu nisu krivi igrači, oni su takvi da se ne mogu mjeriti s prvotimcima Dinama. Ovo je krah klupske politike.

Hajduku se sve srušilo, pa i raspalo, kad su odmah u prvim minutama primili gol. Tako je odmah postalo jasno da o nekim fantazijama nema govora, to da su u stanju izvesti pothvat o kojemu će se godinama pričati. Pravi poznavatelji nogometa predviđali su da optimizam "bijelih" nema podloge, bez obzira na to što se događaju luda čuda u nogometu.

No pravo je pitanje kako je trener Hajduka Damir Burić zamislio izvesti čudo. Radi se o tome da splitska momčad protiv Dinama ni u kojem slučaju nema kapacitete za otvorenu igru. Pogotovo kad stoperi Nižić i Šimić mogu djelovati isključivo u zbijenoj formaciji. Ista stvar je s Ukrajincem Biliyem, kojemu jednostavno treba zabraniti dodavanja, igru sitnog veza, nego mu dati naređenje da se ne upušta u kombiniranja nego: loptu odbij, nabij ili kako Splićani kažu, kolpižaj je. A kad Velazquez, i pogotovo Milić, izlaze u napad, kad nema osiguranja, dogodi se kontra, kao kod prvog gola, kad je devet igrača Hajduka ispalo iz igre.

Je li postalo jasno da igra bez pravog špica, to jest da se zamisao da tri, četiri igrača upadaju u prostor, može tretirati jedino kad se raspolaže takvim kadrom, koji je u stanju izmijeniti četiri, pet, deset dodavanja. Nažalost, igrači Hajduka to nisu u stanju izvesti.

Formula po kojoj je Hajduk u prvenstvu, u prošloj utakmici protiv Dinama ostvario pobjedu, i što je važnije, nadigrao "modre" bila je čvrsta, sigurna obrana, žestoka duel igra, čak na rubu kartona, pa brzi kontranapad. Dakle, osnovna je ratnička igra, a ne ovakva, bez faula.

Ovo što se događalo s Hajdukom u Maksimiru baš je ružno s aspekta navijača "bijelih", kao što je gušt "modrima" da su dokazali svoju superiornost, premda nisam baš siguran da im takvo gaženje najvećeg suparnika znači nešto posebno. Jer Hajduk je posljednjih godina znao baš u Kupu izgubiti i s 0-5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:16