ŠPIJUNSKA AFERA

SKANDAL U BARCELONI Klub je plaćao detektive da uhode igrače, Shakiru i Piquea pratili više od godinu dana

Nogometni klub Barcelonu zatresla je špijunska afera koja bi mogla razotkriti nove prljave poslove naizgled idilične sportske obitelji. Slogan “više od kluba” u ovom će slučaju dobiti dosta negativnih konotacija. Za neke je igrače Barça doista bila više - i previše.

Mundo Deportivo otkrio je kako je klub između rujna 2009. i listopada 2010. uhodio stopera Gerarda Piquéa, tada medijski vrlo eksponiranog zbog veze s megapopularnom pjevačicom Shakirom. Piquéovim je slučajem, međutim, samo zagrebana površina “Barçaleaksa”, kako su mediji prozvali aferu u kojoj je detektivska agencija Método 3 temeljito pratila igrače i drugo osoblje te slala izvještaje direktoru Oliveru i predsjedniku Laporti.

Sadašnja vladajuća garnitura pere ruke i tvrdi da nije imala pojma o nadležnostima Métoda 3, premda su poslovi špijunaže potrajali još nekoliko mjeseci nakon što je Rosellova ekipa preuzela Barcelonu.

Piqué je s deset godina starijom Shakirom prohodao početkom 2010., što je za tabloide tada možda bilo iznenađenje, ali ne i za čelnike kluba koji su bili dobro upoznati s njegovim navikama, dnevnim rasporedom, društvom i ljubavnim vezama. Direktor Oliver smatrao je kako bi žovijalni stil života mogao utjecati na Piquéove nogometne performanse pa mu je u određenim danima “zalijepio” špijune 0-24. Pratili su ga kako izlazi u casino i na koncerte, vozili se iza njega na autoputu, čak mu kontrolirali i kreditne kartice.

Strogo povjerljivo

Pod oznakom “strogo povjerljivo” tako stoji da je Piqué između prosinca 2009. i veljače 2010. trošio tisuće eura na online poker turnire, od kojih je jednog i osvojio te zaradio 5000 eura. U casinu bi pak tijekom jedne večeri potrošio između 3000 i 4000 eura, što je ipak puno manje nego dok je bio igrač Manchester Uniteda. Tada je, piše u dokumentu kojeg se domogao Mundo, znao potrošiti i do 30.000 eura. Neko je vrijeme čak davao i privatne poduke pokera, a Shakira i menadžer molili su ga da prestane s time.

Istražitelje nije zanimala samo kockarska opsesija pa su tako obavještavali naručitelje što to Piqué pije u izlascima, tko mu pravi društvo te s kime i koliko dugo razgovara na mobitel.

Vozio dvjesto na sat

Navode da je u noći nakon utakmice protiv Seville u siječnju 2010. bio na telefonu do 5.41. Snimili su i brojne fotografije te izračunali kako je u prosjeku vozio 170 kilometara na sat, a nekad i do 200 km/h.

Piqué je klupskom vodstvu već tada izrazio sumnju da mu je netko za petama, no oni su mu odgovorili kako se radi o tabloidskim tračevima. Glasnogovornik odbora direktora Toni Freixa i sada tvrdi da ne znaju o čemu se radilo, premda priznaje da su 2010., nakon dolaska u klub, u računima pronašli tri milijuna eura rashoda na “sigurnosne poslove”.

- Imamo samo cifru, ali nemamo specifikaciju troškova. Ne možemo demantirati ove informacije, no ne možemo ni reći da su istinite - rekao je Freixa.

Štitio ugled kluba

Bivši zaposlenici Métoda 3 tvrde da su se prije Piquéa špijunirale i druge zvijezde, poput Ronaldinha, Eto’oa i Deca. Već je od ranije poznato da je Joan Oliver istraživao i četvoricu potpredsjednika kluba, njihovo “moralno ponašanje”, imovinu, gospodarske aktivnosti i obiteljske veze, a sve kako bi im kompromitirao eventualne kandidature za predsjednika i time pomogao Joanu Laporti.

Pomogao mu, kako znamo, nije, jer je na izborima pobijedio Sandro Rosell, a Olivera, koji je objasnio kako “nije špijunirao nego štitio ugled kluba”, sada čekaju sudske bitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:30