BEZ MILOSTI

SKANDAL U BARCELONI Lionel Messi i njegov otac utajili 4 milijuna eura poreza, prijeti im do šest godina zatvora!

Ova vijest je mnoge iznenadila budući da Argentinac u katalonskom klubu zarađuje 16 milijuna eura godišnje

Lionel Messi i njegov otac Jorge osumnjičeni su da su u Španjolskoj između 2006. i 2009. godine utajili nešto više od četiri milijuna eura poreznog duga.

Premda se čini kako je novac nešto čega Messiju u životu najmanje fali, španjolski porezni organi otkrili su da su Leo i tata Jorge predavali porezne kartice s krivim iznosima.

Prijavu je podnijelo državno odvjetništvo u Kataloniji, a potpisao ju je tužitelj Raquel Amado. Sud u Barceloni mora je razmotriti prije nego odluči hoće li protiv Messijevih eventualno podići optužnicu. Ni Messi ni Barcelona do zaključenja ovog izdanja nisu komentirali slučaj.

U Španjolskoj je utaja poreza kažnjiva s do šest godina zatvora. Vlada je nedavno pooštrile mjere na tom polju jer ne uspijeva zadovoljiti europske kriterije u smanjenju deficita.

Krivi su računovođe?

U istim se problemima našao i kamerunski napadač Samuel Eto’o, protiv kojega je krajem prošle u Barceloni podignuta optužnica. Tereti ga se da je u identičnom razdoblju kao i Messi (2006.-2009.) utajio 3,5 milijuna eura koje je zaradio prodajom prava na svoje ime sponzoru Pumi.

Eto’o se pri prvom pojavljivanju na sudu branio tvrdnjom da nije imao pojma kako se plaća porez i da je on “samo igrao nogomet”. Za nemar je optužio svojeg računovođu Josepa Mariju Mesallesa.

- On mi je bio kao otac i on je jedini vodio brigu o mojim računima. No očito me iznevjerio - rekao je Eto’o, koji je protiv Mesallesa podnio i privatnu tužbu.

‘Varanje je nelogično’

Njegovi su odvjetnici objašnjavali sudu da je u tri godine Eto’o uplatio više od 20 milijuna eura poreza, zbog čega bi, kažu, bilo “nelogično da pokušava varati na puno manjem iznosu”. Eto’o je trenutno najplaćeniji nogometaš svijeta, s obzirom da u Anžiju zarađuje 20 milijuna eura godišnje. Ni Messi ne oskudijeva, njegova je plaća u Barceloni 16 milijuna eura.

Messi: Uvijek sam ispunjavao sve porezne obveze

Barcelonin nogometaš Lionel Messi kratkim je priopćenjem putem Facebooka reagirao na vijest da je protiv njega i njegova oca Jorgea u Španjolskoj podignuta optužnica zbog utaje poreza.

''Upravo sam iz medija saznao za optužnicu španjolskih poreznih vlasti. Iznenađeni smo tom viješću jer nikada nismo počinili nikakav prekršaj. Uvijek smo ispunjavali sve svoje porezne obveze, slijedeći savjete našeg poreznog savjetnika koji će se pobrinuti da se razjasni ova situacija'', poručio je Messi na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 04:59