GOLEMA KRIZA

ŠOK U ŠPANJOLSKOJ Zbog 'slučaja Neymar' Barcelona mora u drugu ligu, a njezin predsjednik u zatvor!

Suci istrage za Barcu traže zabranu igranja u Primeri jednu ili dvije sezone, ali će moći igrati Ligu prvaka
 screenshot

Prošlo je gotovo mjesec dana otkad je istražni sudac Pablo Ruz podignuo optužnicu protiv Barcelone zbog porezne prijevare prilikom transfera Neymara. Prije tri dana objavljeno je da je isti optužio i aktualnog predsjednika Josepa Bartomeua te bivšeg čelnog čovjeka Sandra Rosella zbog utaje poreza. No, neki španjolski mediji sada dodaju: tužitelj Jose Perals i spomenuti Ruz tražit će za Bartomeua i Rosella duge zatvorske kazne, a za Barcelonu zabranu igranja u Primeri jednu ili dvije sezone. Pritom joj neće priječiti da nastupi u Ligi prvaka.

Pablo Ruz tereti katalonski klub i njegovo rukovodstvo da su osmislili “čitav labirint ugovora” kako bi sakrili stvarnu cijenu Neymara, kojeg su doveli 2013. iz Santosa. Istražni sudac navodi da je koštao 83,3 milijuna eura, dok je Barcelona prikazala 57,1. Znači da je oštetila državni proračun za 13 milijuna eura poreza.

Prvi je na meti bio Rosell, koji je podnio ostavku baš zbog ovog slučaja, eto sada i Bartomeu, koji je od njega preuzeo klub u siječnju 2014. godine. I već je objavio nove izbore čim završi aktualna natjecateljska sezona.

Mediji vrlo različito tretiraju slučaj, katalonski sportski dnevni list El Mundo Deportivo izrazito je kritičan prema državnom odvjetništvu, spominjući da su i na divljem zapadu barem prije čuli optužnicu nego što im je stavljena omča, dok je očito, tvrde oni, Barcelona već proglašena krivom. Sad je pitanje samo koliko će platiti? Klub će biti sretan ako prođe s novčanom sankcijom. Izbacivanje Barcelone zvuči radikalno, neki ga nazivaju tužiteljevom ludošću, drugi drže da se radi o priči koja će puniti naslovnice i proslaviti državno odvjetništvo.

Florentino Perez, predsjednik Reala, nije se mogao pomiriti s činjenicom da je Santos od njih tražio za Neymara čak 150 milijuna eura, a da ga je Barceloni dao samo za 57 milijuna. Piše se naveliko da je upravo on prijavio katalonskog rivala španjolskim vlastima. Uoči ovonedjeljnog El Clasica svakako vruća tema.

Zasad nije poznato kad će početi suđenje, no može li si itko zamisli da Barcelona bude izbačena iz Primere? Takve stvari zbivale su se u drugom zemljama, najčešće u Italiji, međutim, za Španjolsku čisto sumjamo. Ipak, pravno gledajući, tužiteljstvo u tome može uspjeti ako dokaže da je postojala zavjera ne bi li se izigrala država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:27