TEŠKA OZLJEDA

ŠOKIRANI ARGENTINCI 'Ne možemo zamisliti Svjetsko prvenstvo bez Lea Messija!'

No, i bez Messija Barcelona gazi, a sve je to zasluga Tate Martina
 AFP

Tijekom proteklih sezona Barcelona je često bila zarobljenik Messijeva genija, fenomen je prozvan “messidependencia” i objašnjavao je da se bez Lea na terenu ostatak momčadi ponašao kao amputirac bez proteze. Ove sezone je, međutim, Messi već treći put izbačen iz stroja zbog ozljede mišića i polako baca u očaj novine u domovini, gdje naslovnice jadikuju ‘Jao, jao... Leo” i pitaju se “je li upitan za Mundijal?”. U nedjelju u Sevilli protiv Betisa Messi je napustio travnjak u 21. minuti pri rezultatu 0-0, ali momčad se brzo pregrupirala i već do poluvremena držala u rukama dva pogotka prednosti. Golgeterski dio posla odradili su Fabregas (2), Neymar i Pedro. Jučer je Meesiju dijagnosticirana teža ozljeda bedrenog mišića, pauza će trajati minimalno šest, a vjerojatno barem osam tjedana!

Suvereni marš

U međuvremenu je prošlog tjedna “Tata” Martino zaokružio 100 dana na vlasti u Barcinoj svlačionici i pružio priliku kroničarima za prvu ozbiljniju inventuru. Rezultati su intrigantni; 50-godišnji argentinski trener još ne zna za poraz, konkurenciju promatra s vrha “la lige” i suvereno maršira kroz skupinu Lige prvaka i... sve to čini usprkos opasnom reformskom zaokretu. Barcelona, naime, sve jasnije odustaje od tika-taka filozofije zakopane duboko u klupski DNK još prije dvadesetak godina.

Nema tome mnogo, niti dva mjeseca, otkako su katalonski mediji krenuli proizvoditi paniku u krugu Camp Noua nakon što je “blaugrana” na gostovanju kod Rayo Vallecana izgubila dvoboj u posjedu lopte. Cijeli mandat Pepa Guardiole i godina dana Tita Vilanove, monstruoznih 308 utakmica u komadu, Barcelona je drobila suparnike tom beskrajnom kopulacijom s loptom. Onda je došao “Tata” i već u osmoj utakmici na klupi dao do znanja da Cruyffova paradigma neće biti olovna kugla oko njegove noge. U madridskom predgrađu dobio je meč sa 4-0, a Rayo je mogao pronaći zadovoljštinu u podatku da će sa 52 posto posjeda ući u anale kao rušitelj tradicije.

Upitan tada za objašnjenje, Martino se nije trudio dijeliti aspirine zabrinutoj javnosti. Poručio je da se Barcelona ovaj put opredijelila za trenera koji nije niti proizvod La Masije niti je Nizozemac. Prekretnicu u tom smislu definitivno je predstavljao onaj 0-7 masakr protiv Bayerna pretrpljen u prošloj kampanji Lige prvaka kada se Guardiolina doktrina pokazala potrošenom.

Trener pragmatik

“Ne želim da mi neprestano odigravaš kratke lopte. Ispucavaj preko centra”, zapovijedio je novi šef Victoru Valdesu na startu sezone. Metoda nije popularna, a statistika kaže da nije ni osobito pomogla tečnosti igre s obzirom na to da Valdes lopte uglavnom isporučuje na pogrešnu adresu (protiv Reala od 16 ispucavanja samo tri puta pronašao suigrača). Poanta je ipak jasna; tika-taku odsad ćemo prakticirati u umjerenim količinama i daleko od svojih vrata, jer u nogometu postoji i “verticalidad”, okomitost.

- Ponekad smo zaista pretjerivali s tim stilom, gotovo do mjere da smo postali robovi tika-take - priznao je nedavno Gerard Pique.

Messi je usprkos čestim izostancima još uvijek prvi strijelac kluba s 14 golova, ali apetit u suparničkom kaznenom prostoru danas pokazuju i Sanchez, Pedro, Fabregas... Iz rakursa “Tate” Martina manjak gladi i želje za prilagodbom pokazuje Andres Iniesta zbog čega sve češće u igru ulazi s klupe. I protiv Betisa je bio gledatelj, a priliku je dobio tek nakon Messijeva izlaska.

Analizirajući opus današnjeg Barcina stratega većina će se složiti da je katalonski velikan zaključio eru trenera-ideologa i izabrao novi smjer izborom pragmatičnog stručnjaka. Kažu da je dok je kormilario reprezentacijom Paragvaja, “Tata” igrao apaurinski nogomet koji uspavljuje neutralne, ali izluđuje kvalitetnije suparnike. Na toj je dužnosti kao autsajder stigao do finala Copa Americe 2011. i dokazao da zna napraviti rezultat. Pitanje je samo jesu li Barçini navijači spremni žrtvovati šarmantni nogomet da bi dobili rezultate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:09