PIŠE T. ŽIDAK

ŠPANJOLSKA DELEGACIJA STIŽE NA DERBI Malaga ovaj vikend dolazi po Sammira!

U Malagi, čini se, vole ‘neshvaćene umjetnike iz Dinama’. Tamo, naime, igra i Pedro Morales...
 Ronald Goršić / CROPIX

Listam monografiju GNK Dinamo “Stoljeće kluba”. Gledam fotografije. Dinamo, hrvatski prvak iz 2007. godine. Mladi Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Eduardo da Silva, Ognjen Vukojević, trener Branko Ivanković.

I Sammir, nasmijani i raspoloženi Sammir na početku karijere. Osim njega, iz današnjeg Dinama na slici je još samo oružar Livijo Cvrk.

Samo Sammir i oružar

Godinu dana kasnije, Dinamo je opet prvak. Ali, na fotografiji dominiraju druga lica. Georg Koch, Davor Vugrinec, Igor Bišćan, Boško Balaban, itd. I još uvijek nasmijani Sammir. Osim obaveznog i nepoderivog Livija Cvrka, tamo je već sportski direktor Zoran Mamić i najodaniji i najpouzdaniji klupski službenik Davor Bukovina. I jedan mladi, nadareni dečko, koji i danas živi u Dinamovoj svlačionici. Domagoj Antolić.

Zadnja fotografija snimljena je 2011. godine. Trener je Vahid Halilhodžić, a u tri reda rasporedili su se Cufre, Calello, Morales, Slepička, Tonel. Među 35 igrača i logističara danas su u klubu Arijan Ademi, Zoran Mamić, Davor Bukovina, Livijo Cvrk i sada već smrknuti Sammir. On je tu navek. Iako bi mu možda netko trebao objasniti da se iz Hrvatske u inozemstvo može i prije 28. godine, to pravilo odavno ne vrijedi.

Od svih igrača, Sammir je najvjerniji Dinamu, već sedmu godinu je purger. Dulje od njega je ovdje samo Livijo Cvrk. Vjerojatno zato jer ni jedan ni drugi nemaju ponuda. Iako bi se lako moglo dogoditi da Cvrk ostane sam. Naime, ovog vikenda u Zagreb dolazi Malaga, opet se probudio interes za Sammira. Jednom su ga već htjeli, ali, bio im je preskup. Sada je besplatan, ali, Sammir ne igra, Sammir je pod sankcijama. Gdje će se vidjeti? Vjerojatno na Jarunu...

Rastanak u tišini

Zagrebačka publika je obožavala “Čavu” Dimitrijevića, Harisa Škoru, nešto manje Radmila Mihajlovića ili Zorana Škerjanca, ali se s mnogim nogometašima rastajala i na “pas mater”. Između ostalog, zahvaljujući i medijima, ne bježim od toga. Bilo je tako s Markom Vidukom, koji je kasnije ostvario solidnu karijeru u Škotskoj i Engleskoj. Nije bolje prošao ni Robert Prosinečki, a Niko Kranjčar je u Split ispraćen s otvorenom mržnjom. Neprimijećen će vjerojatno otići i Sammir, naravno, ako Malaga ne dođe praznih ruku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:52