PRIČE S POLJUDA

SPAS ZA BIJELE Hoće li Željko Kerum do kraja mandata prodati Hajduk?

Hajduk je u većinskom vlasništvu Grada koji drži 56 posto dionica. Čak i u slučaju prodaje dionica, Grad bi zadržao kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu
 Jakov Prkić/CROPIX

Anđelka Visković odradila je veliki posao za Hajduk. Splitska dogradonačelnica neko je vrijeme figurirala kao svjevrsna povjerenica za Hajduk, a izgurala je na kraju krajeva i ideju o jamstvu za kredit splitskom klubu, naravno uz podršku Torcide koja je došla prosvjedovati pred Banovinu kad je Gradsko vijeće odbilo jamstvo.

Visković u nemilosti

U međuvremenu, Visković se našla u nemilosti gradonačelnika Željka Keruma, došlo je do njihova političkog razlaza, a jedna od posljedica je i ta što je Visković maknuta s mjesta šefice Povjerenstva za Hajduk. To je gradsko tijelo koje bi trebalo, među ostalim, voditi računa o tome kako Hajduk troši novac od kredita. Hajduk je uzgred rečeno taj novac već potrošio tako što je poplaćao dugove.

Umjesto Visković, na čelo Povjerenstva za Hajduk bit će ustoličen Ivan Vešić, inače Kerumov savjetnik za sport.

- Dosad smo se bavili problemom kako Hajduk spasiti od propasti, a sad treba vidjeti kakvi su dugoročni planovi. Grad je kao većinski vlasnik za to zainteresiran, uostalom to mu je i obaveza. Povjerenstvo će pokušati pronaći model dugoročnog financiranja Hajduka. Hajduk mora tražiti modele financiranja i promišljati na koji način opstati u situaciji kad je evidentan problem sa sponzorima, a klub ne može živjeti samo od prodaje igrača. Naravno da jedna od opcija može biti prodaja dionica ili dokapitalizacija kluba, ali to mora biti strateška odluka Hajdukova većinskog vlasnika, a to je grad Split - kaže Veštić.

Kontrolni paket

Ovaj potez očito pokazuje da Kerum nije indiferentan prema Hajduku. Iako je pitanje može li što značajno promijeniti u relativno kratkom vremenu koje je Kerumu ostalo do lokalnih izbora u svibnju. Sve dosadašnje ideje o mogućoj prodaji Hajduka ostale su samo ideje. Nikad se ta stvar nije pomakla od početka.

Hajduk je u većinskom vlasništvu Grada koji drži 56 posto dionica. Čak i u slučaju prodaje dionica, Grad bi zadržao kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, a ostatak od oko 80 milijuna kuna dalo bi se na tržište potencijalnom novom vlasniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:15