KVALIFIKACIJE ZA SP

SPEKTAKL U ST. DENISU Bitka velikana za Mundijal, Španjolci dugo nisu bili pod većim pritiskom

 AP

Najmlađa protiv najstarije nogometne nacije, čin treći. U razmaku od samo dvije i pol godine Crna Gora i Engleska susreću se treći put i još uvijek traže pobjednika.

U prethodnom ciklusu plijen se podijelio i u Londonu (0-0) i u Podgorici (2-2), da bi na kraju “tri lava” odjurila na Euro, a “hrabri sokoli” zapeli u playoffu. Crna Gora je nakon polovice kvalifikacija ponovno u iznenađujuće povoljnoj poziciji i uspije li Englezima večeras zapapriti, na horizontu će se pokazati obrisi Brazila.

“Eh, da je nama Wembley”, sanjarili su u najavi utakmice crnogorski mediji koji ističu da je ovo dvoboj stvoren za pet puta veću publiku nego što stane na stadion Pod Goricom (12.000). Predsjednik Saveza, Dejan Savićević, bio je u sličnoj situaciji kao HNS uoči Srbije, samo što je on morao odbiti puno više ljudi.

- Imali smo golemih problema s ulaznicama. Treba nam stadion za minimalno 30.000 ljudi koji bi zadovoljio svačije potrebe - rekao je Savićević.

Crnogorci su odradili teško gostovanje u Kišinjevu gdje je Mirko Vučinić slomio Moldaviju tek u 78. minuti. Kada je strijelac u mix-zoni poslije najavljivao okršaj s Englezima, izbornik Branko Brnović u prolazu mu je šaljivo dobacio: - Da parkiramo autobus...

Taktiku ne pokušava skrivati.

- Sigurno je da se nećemo otvoriti. Ono što smo mi morali u Moldaviji, Englezi moraju u Podgorici. Ali, tko zna, možda se iz tog autobusa izrodi neki Ferrari, kontranapad - kaže Brnović.

Roy Hodgson zauzeo je vrlo samouvjeren gard i tvrdi kako bi Engleska, koja je u petak zgazila San Marino 8-0, trebala biti prilično loša da večeras izgubi. Kapetan Steven Gerrard ponovio je njegovo upozorenje otprije nekoliko dana.

- Moramo se čuvati crnogorskih provokacija i sačuvati živce. Njihovi će navijači učiniti sve da nam zagorčaju život - ističe Gerrard.

Domaćini se nadaju Vučinićevu striptizu jer bi to vjerojatno značilo da je zabio gol. Posljednji put htio se protiv Gordog Albiona skinuti u gaće, ali nije dobio priliku...

Mjesto radnje najvećega blockbustera večeri ipak je Stade de France, a ulozi ne mogu biti veći. Moćna Španjolska ranjena je protiv Finske (1-1) i Pariz je, kako najavljuje Marca, njezina Normandija, Dan D. Domaći izbornik Didier Deschamps najavio je taktiku 4-3-3 s Valbuenom, Giroudom i Ribéryjem u napadu. Bez obzira na to što očekuje podređenu poziciju u posjedu lopte, naglasio je da ga remi ne zanima.

- Ne mislimo se samo braniti. Situacija se promijenila nakon što im je Finska otrgnula bodove i sada to moramo iskoristiti te osigurati prvo mjesto - kategoričan je francuski izbornik.

Španjolski mediji podsjećaju Vicentea del Bosquea da carinjenje lopte samo po sebi nije dovoljan argument za pobjedu. Štoviše, od sedam utakmica u kojima je “furija” imala više od 75 posto posjeda, samo su jednom pobijedili s razlikom većom od jednog pogotka. Prema službenoj statistici, tek su 17. po broju udaraca na gol. Netko će trebati i zapucati...

Nakon dramatično izborenog remija u Tel Avivu (3-3) portugalski izbornik Paulo Bento otišao je bodove spasa tražiti u 1600 kilometara udaljeni Baku. Protiv Azerbajdžana će izvesti desetkovanu momčad: Ronaldo je suspendiran, Nani ozlijeđen, Meireles bolestan, a i Coentrăo je pod upitnikom. Portugal za pobjedu ne zna više od pola godine - zadnja žrtva bio im je upravo Azerbajdžan na početku kvalifikacija u Bragi.

Kazahstan uzvraća posjet Njemačkoj nakon što je Elf protutnjao Astanom zahvaljujući pogocima Schweinsteigera, Götzea i Müllera. Joachim Löw po običaju krstari kvalifikacijama bez ikakvih stresova i u Nürnbergu će, osjeti li potrebu, moći eksperimentirati. U dosadašnje tri utakmice “Boratova zemlja” nije uspjela Nijemcima zabiti gol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:56