MAXTV PRVA LIGA

Split, Rijeka, Hajduk i Istra izazivaju Dinamo: Bod u gostima bit će premija

 Drago Sopta/CROPIX

U petak počinje 22. hrvatsko nogometno prvenstvo i drugo zaredom koje smanjenjem klubova vodi do valjda dugoročnog formatiranja u Ligu 10. Lani su neki odustali, neki ispali i MAXtv Prva liga je smanjena sa 16 na 12 klubova, ovaj put trojica bi trebala ispasti ako jedan uđe za prijelaz na austrijsko-švicarski četverokružni model. Barem na papiru...

Trokružni sustav

Sedmerostruki prvak i favorit za prvaka Dinamo i ostalih 11 razigravat će trokružno, ponovno će četiri utakmice po kolu biti na MAXtv-u, od petka do nedjelje. Novi je čelnik Udruge prvoligaša, Riječanin Robert Komen, pun ideja, a valjda prvi put u povijesti svi klubovi počinju s trenerima s kojima su završili prošlo prvenstvo. Najiskusnije među stručnjacima koji su trenutačno bez angažmana, Iliju Lončarevića i Ivana Katalinića, pitali smo za očekivanja i procjenu kvalitete:

- Teža će biti liga nego lani, jer od 16 klubova uvijek su tri-četiri loša protiv kojih možeš planirati bodove. Ove sezone će bodovi u gostima biti premija - smatra Katalinić, koji ističe i važnost dobrog starta jer mnoge su momčadi pomlađene i trebat će im samopouzdanja:

- Hendikep su europska pretkola: lani su ona Split koštala boljeg plasmana, trebao je po kvaliteti biti drugi, a bio je tek četvrti. Ove sezone bi vrućine i putovanja na utakmice dvaput tjedno mogle izmoriti Osijek, Slaven Belupo i Hajduk.

Rijeka je odsad favorit

Glede borbe za vrh, Dinamu prvi konkurent neće biti najveći rival Hajduk, jer privatizirana Rijeka dovela je cijelu novu momčad, a pojačali su se Split i Istra 1961, koja je bila druga po bodovima prošlog proljeća.

- Ako mu odu Badelj i Beqiraj, Dinamo će biti slabiji, no ako se plasira u Ligu prvaka ili Europsku ligu, u Maksimiru će kupiti nekoga novoga. Hajdukova mladost, ako dobro krene, može napraviti rezultat, ali je to ples po rubu koji može prevagnuti i na drugu stranu. Rijeka je dovela iskusne igrače, znači ide na rezultat, no i protiv nje će sad svi ići žešće i morat će se znati nositi s ulogom favorita. U svakom slučaju, volio bih da bude interesantno do kraja - poručuje Katalinić, koji gornji dom zatvara Slaven Belupom i Osijekom, a ostalima predviđa borbu za izbjegavanje zadnja tri mjesta.

Hajduk ne može do vrha

Lončarević se slaže da je Dinamo favorit broj jedan, ali je uvjeren da neće biti nadmoćan kao lani, dok u prvom redu među izazivačima vidi presložene i pojačane Split i Rijeku:

- Hajduku je nemoguće da se uključi u borbu za naslov, to valjda ni sami ne očekuju, no svojom krivom politikom su se doveli u situaciju da su, eto, za sve nepoznanica dok natjecanje ne krene. Slaven Belupo i Istra 1961 su već konstanta, a Lokomotiva ima predobar kadar da bi se borila za ostanak, prije bi se trebala boriti za Europu.

Treneri zadržali poslove

Za ostale se Lončarević nada u prvom redu da će izbjeći financijske probleme:

- Moramo svi biti svjesni problema koji je proizašao iz trogodišnjeg forsiranja Lige 16, a to je da će nam već drugu sezonu previše klubova ispadati, što posljedično dovodi i do još većeg ispadanja iz druge lige. Vidjeli smo na što nam je sličilo prošlo prvenstvo. Opet gotovo pola lige ima financijskih problema, od jako velikih, preko velikih do samo problema, neki to skrivaju od javnosti bolje, neki lošije. Volio bih da i na proljeće imamo regularno natjecanje, zanimljivu i korektnu ligu, da nitko ne ostane na dnu, jer teško da će se opet ponoviti Lučko, koje je do kraja igralo natjecateljski nogomet i za malo se spasilo.

Lončarević od formatiranja Lige 10 očekuje stabilizaciju, pa tek za dvije-tri sezone učinke:

- Neće se administrativnom odlukom odmah igrati bolji nogomet ili s dva-tri pojačanja postati uspješan. Isto tako, s jedne strane je pozitivno što su svi treneri ostali na svojim mjestima, bez obzira iz kojeg razloga, jer nijedan trener ne može ostvariti svoje zamisli ako mu se ne da vremena. Može se nakratko napraviti rezultatski bum, ali ne pravi posao. No, nema strpljenja nitko, ni uprave, ni mediji, ni javnost...

Liga nam svake godine izbaci nekoliko mladih nada potvrđujući nepresušni potencijal i nogometni gen Hrvata unatoč prodaji najboljih prije zrelih godina da bi se preživjelo:

Prisilno ili prirodno?

- U svakom klubu ima netko tko se ove sezone može potvrditi: u Dinamu Kovačić, ali i Tomečak, Pivarić, Ibáńez, Vida, Kelava, Čop. Osijek će sigurno opet izbaciti dva igrača, Rijeka ima Čulinu i Močinića, ali joj Kreilach mora potvrditi je li taj, Split ima Rebića, imaju i Inter i Istra zanimljivih igrača, ali neću se upuštati u nabrajanje da nekoga ne ispustim.

Hajduk, kaže Lončarević, ima i previše mladih, no ako proda Vukušića, teško će s njima do rezultata.

- Jedna je stvar prirodno pomlađivanje, a druga prisilno. To nam je također tekovina lige 16, koja je, kao, trebala biti liga mladih. To je naopaka teza. Ne mogu se mladi gurati, nego po svojim sposobnostima dobivati prigodu, kao što su je dobivali uvijek, ali ne hrpimice. Ako je nešto prisiljeno, to je loš potez - poručio je logikom struke Lončarević.

KAKO ĆE ZAVRŠITI (trener) transfermarkt

1. Dinamo (Čačić) 46,150.000*

2-3. Split (Bašić) 12,450.000

2-3. Rijeka (Scoria) 12,050.000

4-7. Istra 1961 (Pamić) 8,700.000

4-7. Hajduk (Krstičević) 25,850.000**

4-7. Lokomotiva (Ivković) 8,100.000

4-7. Slaven Belupo (Ferenčina) 9,250.000

8-12. Osijek (Mršić) 8,900.000

8-12. Cibalia (Toplak) 7,650.000

8-12. Zagreb (Besek) 7,300.000

8-12. Inter (Perković) 6,375.000

8-12. Zadar (Zebić) 5,900.000

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:18