MICHEL POKVARIO PARTY

Šuker šuti, a Vrbanović odgovara Platiniju: 'Sto posto tvrdim, HNL je potpuno regularan!'

'Svjesni smo u kojem se stanju nalazi nogomet, Ali daleko je to od katastrofe. Huligane ćemo odstraniti sa stadiona, ako nadležne institucije budu uz nas'
 Dragan Matić/CROPIX

Posjetili smo jučer Kuću nogometa, tražili komentar Davora Šukera na Platinijev istup. No, glasnogovornik Neven Cvijanović nam je poručio:

- Ništa od izjave.

Dok nacija vrišti o upozorenju pred isključenje iz Europe, koje je stiglo iz Nyona, najmanje što se očekuje od predsjednika HNS-a je da obrazložili je li tako, jesmo li u raljama kriminala, i od koga Platini više očekuje, od Rusanove ili Hrvatske vlade. Od čega bježi Šuker? Srećom, jučer poslijepodne uspjeli smo doći da izvršnog predsjednika Damir Vrbanovića, on je pristao govoriti o pozadini Platinijeve misije. Ima li toliko kriminala u hrvatskom nogometu?

- Ne, apsolutno ne. Bezrazložno smo na stupu srama zbog izdvojenih anomalija. Nismo s pravom izvrgnuti ruglu - odrješito je kazao Vrbanović te istaknuo: - Još sam jednom pročitao Platinijev govor, dao je jasnu podršku novom vodstvu HNS-a i zatražio od državnih vlasti da se moraju energično uključiti i pomoći. Njegove riječi nisu u potpunosti iznenađujuće, žao mi je što se to dogodilo na krasnom skupu. Davoru i meni dao je jak vjetar. Huliganizam i “prvenstvo minirano kriminalnim pojavama”, kako je kazao, dvije su teme. On je dva puta bio u Hrvatskoj, davno je dao do znanja Vladi da mora iskorijeniti problem nereda na tribinama. Nedavno je bio važan seminar u Novom Vinodolskom. Tamo je nazočio i Uefin povjerenik za sigurnost. On nam je kazao: “Pozdravljam sve što činite, međutim vi to ne možete sami. Savez nema takve ovlasti.” Zna se da je to posao policije i pravosuđa. Niti jedna rečenica Platinijeva nije pogrešno kazana.

Potom je otkrio:

- Navečer sam išao u automobilu s Platinijem u zračnu luku. Rekao mi je da se priča o kriminalu u HNL-u ne odnosi na aktualno stanje, nego je to kritika prethodne vlasti, to se tiče prošlosti kada neke stvari nisu bile u skladu sa zakonima, poput afere Offside, pritvaranja određenih čelnika... Šukeru i meni dao je placet za sve što treba poduzeti, to nije bezazleno.

Dobro, je li HNL neregularan?

- Sto posto tvrdim, unatoč problemima koji postoje, a odnose se u prvom redu na neplaćanje, liga je normalna i apsolutno regularna. Takvih problema ima svugdje u Europi.

Što dalje? Kakvi će biti potezi HNS-a?

- Svjesni smo u kojem se stanju nalazi nogomet, ne želimo ga obojiti ružičasto, ali daleko je to od katastrofe. Huligane ćemo odstraniti sa stadiona, ako nadležne institucije budu uz nas. Što se tiče bilo kakve pojave korupcije, u tome također imamo nultu stopu tolerancije, nemamo alternative. Osobe koje se s time bave, ne mogu raditi u sportu. Također ćemo uprti da se promijeni odnos igrača i klubova. Ne smije se događati da igrači budu dužni državi, a klubovi im ne plaćaju - konstatirao je Vrbanović koji na sumnje u moguće odstranjenje Hrvatske iz Europe zaključuje:

- Platini nam je dao vremena, on vjeruje Davoru i meni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:56