VRIJEME PROMJENA

Svaguša: Usvojit ćemo Kodeks koji traži Torcida

'Želim kontinuitet rada ove uprave. Mislim da smo dobro posloženi na svim pozicijama. Želim samo da nastavimo posao koji smo započeli i da imamo mir u klubu'
 Paun Paunović / Cropix

SPLIT - Joško Svaguša tvrdi nam da se nije sukobio s Ivicom Šurjakom niti je to razlog njegova odlaska iz Hajduka. - Nema nikakvog sukoba ili svađe između nas dvojice. S Ivicom sam i jučer bio. On je jednostavno odlučio da više ne želi trpiti taj pritisak kojem je bio izložen. Našao se u osjetljivoj obiteljskoj situaciji i zbog toga se odlučio povući.

Šurjak jučer nije bio dostupan za komentar cijele situacije, a u zadnje vrijeme nije se previše izlagao u medijima.

- Meni je žao što je Šurjak otišao, ali Hajduk u tom segmentu posla ima rješenje u Ivici Kaliniću, koji je izuzetno pošten, stručan i radišan čovjek.

Nećete tražiti "pojačanje" izvan kluba?

- Jedino što ćemo raspisati natječaj za financijera. Tu poziciju pod hitno moramo pokriti jer na kraju se događa da ja odrađujem sav posao. Ne mogu to više izdržati iako sam svako jutro u 8.00 u kancelariji.

Spominjao se Igor Štimac kao moguće pojačanje?

- Igor je prijatelj kluba, ali u ovom trenutku nisu nam potrebni takvi angažmani, nećemo raditi nikakve promjene. Želim kontinuitet rada ove uprave. Mislim da smo dobro posloženi na svim pozicijama. Želim samo da nastavimo posao koji smo započeli i da imamo mir u klubu. Znam da ćete vi napisati da su stalne turbulencije oko Hajduka, ali vjerujte ništa dramatično se nije dogodilo.

Skupština kluba sazvana je za 31. kolovoza, usvojili ste Kodeks, sve što je tražila Torcida bit će predloženo u novi Statut.

- Meni Kodeks ne smeta. Sve što traži Torcida je ispravno i bit će predloženo na usvajanje. Prvi radim po načelima koje navijači zagovaraju. Ja sam čist. U Hajduku nisam zbog nikakvog interesa niti zbog plaće. Radim iz ljubavi i želim uspjeti više nego u bilo kojem poslu dosad. Ništa mi nije palo s neba. I moj privatni biznis je uspio jer sam radio od jutra do večeri. Tako se ponašam u Hajduku, ali isto tražim od svojih suradnika. Inzistiram na radu, redu i poštenju.

Svaguša kaže da je situacija u Hajduku stabilna.

- Ovo je prvi put unazad deset godina da je momčad koja je krenula u pripreme počela prvenstvo. Sjetite se kakva je promenada bila prošlih godina kada se nije znalo tko odlazi, a tko dolazi. Sad smo se riješili balasta, igrača koje smo skupo plaćali, a nisu igrali. Postavili smo stvari u prihvatljive financijske okvire, imamo posloženu momčad, dobrog trenera, i sad moramo ostvariti ciljeve.

Znači prvenstvo i kup?

- Prošle sezone uzeli smo kup, a ove godine je cilj prvenstvo, ako bude još i kup odlično. Europa nam ove sezone nije imperativ iako bi bilo idealno ako bismo prošli barem jedno kolo. Ali prvenstveno smo okrenutio domaćem prvenstvu. Ne treba nam letjeti i obećavati stvari koje ne možemo ostvariti. Ja sam realist i tako se ponašam.

Niste inzistirali na pojačanjima. Vranješ je jedini pick.

- Ta priča nije još gotova. Uzeli bismo Vranješa, ako zatorimo taj angažman s prodajom Brkljače. S Vranješom bi dobili kvalitetu više, a ne bi nas dodatno koštao.

Kakav rezultat prognozirate u Bukureštu?

- Što bog da bit će. Ne bih se upuštao u prognoze, ali osjećam da je dobra atmosfera unutar momčad. Imali smo dobar start u sezonu i sad to moramo ponoviti na europskoj sceni.

Sa Šurom nikad zbogom, samo doviđenja

Šuro, legendardni igrač iz zlatne generacije 70-tih godina, od 1998. godine pa sve do jučer bio je u četiri navrata funkcioner Hajduka. Sportski direktor ili član uprave, kako god se zvala ta funkcija Šurjak je krojio igračku politiku. Osvojio je prvenstvo 2001. s Vulićem, Kup 2003. i 2010. s Poklepovićem. Šurjak je odlazio i vraćao se tako da s njim nikad nije zbogom već samo doviđenja...

Poklepović: Nitko od nas nije iznad Hajduka

Stanko Poklepović bio je iznenađen ostavkom Ivice Šurjaka.

- Čuo sam vijest na radiju. Ostao sam paf. Nisam imao pojma da je bilo nekakvih problema tim više što sam stekao dojam da su vodeći ljudi kompatibilni u radu - kazao je Poklepović.

Odlazak člana Uprave ne bi se smio odraziti na stanje u momčadi i atmosferu uoči utakmice u Bukureštu. Poklepović ističe da ništa ne smije ugroziti Hajduk.

- Neće se Hajduk nakriviti, neće se prevrnuti, neće propasti zbog svega ovoga. Hajduk je subjekt, uvijek na prvom mjestu, a svaki od nas trebao bi biti isključivo u službi kluba. Tako bi trebalo biti bez obzira je li se radi o Šurjaku, Poklepoviću ili nekome trećem.

Hajduk protiv Dinama s čvrstom obranom pa na kontre

Priče o namještenim utakmicama u hrvatskom nogometu te ostavka člana Uprave Ivice Šurjaka potisnuli su u drugi plan prvu utakmicu 3. prekola Lige Uefa koju Hajduk u četvrtak u Bukureštu igra protiv Dinama. Stanko Poklepović sprema posebnu taktiku. Hajdukove šanse za prolaz odredit će upravo ta utakmici i zato Špaco priprema momčad da ne izgubi.

- Dinamo ćemo začepiti i otčepiti - u svom stilu govori Poklepović. Drugim riječima ideja je sakriti svoje slabe strane a iskoristi slabe točke Dinama. Čvrsta obrana i na kontre - to bi mogao biti recept Poklepovića.

Momčad će biti postavljena baš tako, defanzivno, bez klasičnog napadača. Na vrata bi se trebao vratiti Subašić, zadnji red Režić, Maloča, J.Buljat i Strinić. Pojačani vezni red sa Brkljačom, M.Ljubičićem i Andrićem. Na krilima Oremuš i Anas, a špica Ibričić. Mogla bi to biti igra u kojoj je Hajduku važnije ne primiti gol nego zabiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:39