O SAMMIRU NIŠTA NE ZNA

'SVAKE GODINE NAM ODLAZE NAJBOLJI, A DINAMO JE STALNO JAČI' Mamić o budućnosti Modrih

 Damir Krajac / CROPIX

Dinamo je u sezoni koja je pred nama visoko postavio ljestvicu. Cilj je, naravno, Liga prvaka, tu nema nikakve dvojbe. Najbolje i najljepše je igrati među bogatima. Da bi se opet igralo u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu, trebalo je u momčad ubrizgati novo gorivo. Zdravko Mamić je odlučio odriješiti kesu i u modru svlačionicu stigla su nova lica , i to ne bilo kakva. Dinamo je doveo igrače s imenom i prezimenom, što zorno pokazuje kakvi su planovi i ambicije. Naravno, treba vidjeti kako će cijela priča završiti, tek se mora vidjeti u kojoj mjeri će se novi dečki uklopiti u momčad Krunoslava Jurčića.

Jučer smo u Maksimirskoj 128 razgovarali s izvršnim predsjednikom hrvatskih prvaka Zdravkom Mamićem.

Dinamo je bitno drukčiji nego prošlog ljeta. Je li bolji ili lošiji?

- Sigurno smo igrački bolji, perspektivniji, to sam siguran i znam. Ostaje samo jedan upitnik, hoćemo li dobiti utrku s vremenom. Mnogo je novih igrača, pitanje je kako će se momčad posložiti u kratkom vremenu. Ovisi dosta o protivnicima koje ćemo dobiti na ždrijebu za pretkola, jer i o njihovoj snazi ovisit će koliko ćemo imati vremena za uigravanje.

Kako ste se odlučili za dovođenje tolikog broja stranaca?

- Vrlo je jednostavno. Dinamo želi pohrvatiti momčad, pružili smo veliku priliku mladim igračima. Međutim, mi mnogo prodajemo, ne možemo tako brzo iz vlastitih redova popuniti momčad. Ako vam odlaze najbolji igrači, obično se ne može sljedeće sezone biti još jači. A nama se to događa. Svake godine nam odlaze najbolji, a mi smo uvijek jači. Po tome je Dinamo jedinstven u svijetu, tu nam svi daju priznanje. Bilo gdje u svijetu gdje se pojavimo, svi pitaju “kako je to moguće?”. Mi smo našli formulu. Kad dođe do deficita na određenoj poziciji, reagiramo na inozemnom tržištu. Osnova je domaća, dopuna je strana. Ali moraju doći igrači s “imenom i prezimenom”. Tako ćemo raditi i ubuduće.

Otišao je Kovačić, sada se priča da će otići Jedvaj, sigurno će stizati ponude za Halilovića... Odlaze tinejdžeri, moraju li se prodavati tako mladi, možete li ih zadržati?

- Ne možete ih zadržati iz tri razloga. Prvi je egzistencijski, kad se radi o klubu. Bez prodaje igrača Dinamo u ovakvom obliku ne bi postojao. Nogometni Globus, na našu sreću, traži mlade igrače, a prepoznao je Dinamo kao dvorište u kojem stasaju nadareni klinci. Nitko na svijetu tako mlade igrače ne može unovčiti kao što ih može Dinamo. Drugo, neka mi netko objasni tko će objasniti igraču i njegovim roditeljima kad dobiju ponude najvećih europskih klubova po kojima će zarađivati milijun ili dva milijuna eura neto godišnje! Ako ga ne prodamo, na koji način ga možemo učiniti zadovoljnim i sretnim? Konačno, treba se promijeniti mnogo toga u hrvatskom nogometu. Naši stadioni moraju biti lijepi i komforni, puni raspoloženih gledatelja, koji su pozitivni, podižu adrenalin i rade atmosferu. Ma i tada će igrači razmišljati o inozemstvu, ali će ih biti lakše zadržati. Trenutačno naši igrači čekaju samo prvu priliku da zbrišu iz Hrvatske. To je porazno za hrvatski nogomet.

Da možete vratiti vrijeme, kojeg igrača ne biste pustili u inozemstvo?

- Ne bih pustio mnoge, ali jedan od najbolnijih odlazaka je onaj Matea Kovačića. On će sigurno postati najbolji vezni igrač Europe. A posebno je draga osoba. Donio nam je mnogo novca, ali na terenu nismo doživjeli prave partije za Dinamo. O Modriću, jasno, ne treba pričati, ali Luka je mnogo više dao Dinamu nego Kova.

Kakva je situacija sa Sammirom , što se događa s hrvatskim reprezentativcem? Zašto nema nikakve ponude, kakva mu je budućnost? Djeluje nezadovoljno?

- Sammir je kao igrač napravio jako puno za Dinamo, mnogo je ugradio u Dinamovu povijest, najtrofejniji je igrač našeg kluba. Nije bio “beba”, ali hrvatska javnost je nepravedna prema njemu. Mnogo veće svjetske zvijezde radile su veće nepodopštine, pa se one nisu prikazivale tako dramatično. Sammiru se stvorio loš imidž. Meni je neshvatljivo, mene je toga stid. Sammir to nije zaslužio, nije takav čovjek. Našlo bi mu se malo konkretnih mana. Da je imao veću podršku i veće razumijevanje, da nije bio žrtva obračuna onih istih snaga o kojima sam pričao, priča bi bila drukčija. Sve se koristilo za obračun s Dinamom, pa tako i Sammir. Njega se sotoniziralo, makar je naravno, za krivicu potrebno dvoje. Dakle, čovjek je mnogo dao Dinamu i hrvatskom nogometu, uzeo je hrvatsko državljanstvo i postao reprezentativac, a s druge strane je negativan stav dijela navijača i javnosti. To je nemoguća situacija, dobro da je normalan.

Sve u redu, ali takva priča se negativno može odraziti na klupske interese, što će vam u momčadi nezadovoljni Sammir?

- Što će biti sa Sammirom, samo Bog zna! Svi scenariji su mogući. Niti ja koji držim nekakve uzde u rukama, ne mogu predvidjeti što će se dogoditi. Ništa ne znam, ali svega se bojim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:38