ŠOK U KATALONIJI

TITO VILANOVA NAPUŠTA BARCELONU! Borba protiv raka važnija je od nogometa

Vijest će biti službena oko 20.30 kada ja Nou Campu zakazana izvanredna press konferencija
 AFP

Tito Vilanova definitivno napušta klupu Barcelone nakon što su posljednji nalazi pokazali da njegova bitka s karcinomom grla još nije gotova. Bombu od informacije na Camp Nou servirao su predsjednik Sandro Rosell i klupski direktor Andoni Zubizarretana na izvanrednoj konferenciji za novinare. Španjolske novine i portali svjetskih listova brzo su provalili da je razlog hitne presice pogoršano zdravstveno stanje mladog trenera.

Prvu samostalnu sezonu na klupi Barce 45-godišnjak je zaključio naslovom španjolskog prvaka, odmaglivši Real Madridu petnaestak bodova prednosti već do prosinca. Boravak na klupi tada je prekinuo tretmanom u New Yorku nakon kojeg je s klupe izbivao deset tjedana, a u tom razdoblju momčad je vodio njegov pomoćnik Jordi Roura.

Vilanova se s karcinomom grla bori dulje od dvije godine. Bolest mu je dijagnosticirana 2011. godine, u rujnu iste godine operirao je tumor, a godinu dana poslije usred sezone otišao je na spomenuto liječenje koje su mediji predstavljali kao “pionirski pothvat” u tretiranju te vrste raka i hvalili postupak kao “posebno učinkovit”.

Trener koji je u orbitu lansiran kao pomoćnik Pepa Guardiole vratio se na klupu “blaugrane” u finišu prošle sezone, ali njegova nazočnost nije pomogla Messiju i društvu u sudaru s Bayernom u Ligi prvaka, gdje je momčad teško nastradala (ukupni rezultat 0-7). Na oproštaju od sezone i šampionske parade na ulicama grada Vilanova je još jednom otišao na tretman u New York, a prije toga je javnost zamolio da njegovu uspješnost procjenjuju na temelju sljedeće sezone jer je natjecateljsku kampanju 2012./13. zbog bolesti odradio samo polovično. Bolest mu je, međutim, pokvarila planove i Tita Vilanovu u sljedećim tjednima čekaju puno dramatičnije utakmice od obračuna s Realom ili Bayernom.

Svoje posljednje dane na dužnosti diskretni i racionalni Vilanova obilježio je neobično žestokim napadom na trenerskog mentora Guardiolu. Na press-konferenciji je “šibao” nekadašnjeg šefa zbog njegova nekorektnog ponašanja tijekom Vilanovina liječenja u SAD-u. Iako je stanovao na obodu newyorškog Central Parka, Guardiola se nije previše uzbuđivao zbog kolegina stanja i u bolnici ga je tijekom deset tjedana boravka posjetio samo dva puta.

- Trebao sam Pepa tih dana, ali njega nije bilo u blizini kada mi je bilo najteže. Takvo se ponašanje ne može nazvati prijateljskim - rekao je Vilanova.

Nakon objave vijesti o povratku Vilanovine bolesti, katalonski sportski dnevnici Mundo deportivo i Sport pronašli su v. d. trenera Joana Francesca Ferrera “Rubija”, 43-godišnjaka koji je nedavno uključen u Barcin stožer kao treći čovjek u hijerarhiji, odmah do Vilanove i Roure. Španjolska nogometna javnost vjeruje da je Rubi “sljedeća velika stvar” u trenerskom svijetu nakon što je malenu Gironu u netom završenoj sezoni učinio hitom drugoligaškog natjecanja. Girona je stigla do kvalifikacija za “la ligu”, ali je zapela na posljednjoj stepenici i izgubila od Almerij...





Rosell: Liječnici su mu zabranili treniranje

U poslijepodnevnim satima je bilo najavljeno, a na konferenciji za novinare nešto iza 20 sati i službeno je objavljeno. Tito Vilanova, 44-godišnji španjolski strateg više nije trener nogometnog kluba Barcelona...

- Nadao sam se da ovako nešto nikada neću reći u životu. Ali, nažalost, Tito Vilanova više nije naš trener - rekao je na startu pred novinarima Sandro Rosell, predsjednik Barcelone, te je dodao:

- Ovog je tjedna Tito bio na rutinskim pregledima. No, nakon njih su liječnici preporučili da Tito prekine s ovim poslom i da se potpuno posveti svojoj bolesti. Ja vas molim da imate razumijevanja i da poštujete privatnost gospodina Vilanove i njegove obitelji. Mir mu je najpotrebniji - dodao je Rosell.

Podsjetimo da se Vilanova liječi od tumora parotidne žlijezde zbog čega je u prošloj sezoni više od dva mjeseca izbivao s klupe, odlazeći, između ostaloga, i na terapije u New York.

Vilanova je trenersku dužnost preuzeo na početku prošle sezone, kada je kao zamjenik uskočio na mjesto gdje je ranije sjedio Josep Guardiola. Španjolski mediji, pak, navode da bi sada njegovu ulogu mogao preuzeti Joan Francesc Ferrer Sicili, popularni Rubi, koji je bio za ovu sezonu postavljen kao Vilanovin pomoćnik.

- Novo ime trenera će javnost saznati početkom idućeg tjedna - dodao je na kraju Rosell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:46