TRAŽI SE PRAVA POSTAVA

TRI VELIKE ŠTIMČEVE DVOJBE Bubnjić ili Schildenfeld, Vida ili Vrsaljko, Perišić ili Kovačić?

Prvih 11: Pletikosa - Schildenfeld (Bubnjić), Ćorluka, Lovren - Vrsaljko (Vida), Vukojević, Modrić, Strinić - Rakitić, Perišić (Kovačić) - Mandžukić
 Ronald Goršić/CROPIX

OBRANA

Ćorluka i Lovren sigurni su za petak. Igraju dobro i u kontinuitetu u klubu. Treći izbor bit će između Schildenfelda (28), Bubnjića (21) i eventualno Vide (24). Prvi ima odlična iskustva s Eura 2012, dobar je bio u tri u Swanseaju, a od dolaska u Panathinaikos (kolovoz) odradio je pet od sedam utakmica grčke lige. Bubnjić se bori za pozicije u Udineseu, gdje je dosad u 11 ispita odigrao dvije (79 i 34 minute) prvenstvene utakmice (sredinom rujna), uz dva nastupa za U-21 i A-reprezentaciju. Bubnjić u Udinama kontinuirano vježba i igra u 3-5-2 sustavu. Vida se pak našao u postavi Dynama Kijev u posljednjoj utakmici prvenstva, nakon što je preskočio pet, no bio je aktivniji u Euroligi. Ima s dva reprezentativna nastupa ukupno 10 utakmica kao stoper u liniji četiri. Sukladno iskustvu, čini se da bi Schildenfeld mogao biti u prednosti, no Štimac ima visoko mišljenje i o Vidinim potencijalima i agresivnosti, a Bubnjiću je i prije transfera u Udine pridavao veliku pažnju. U liniji četiri gotovo je sigurno igrali bi Vida, Ćorluka, Lovren, Strinić.

VEZNA LINIJA

Na lijevom boku, u opciji sa tri ili četiri braniča, čvrsta je pozicija Strinića (26), koji se standardizirao u Dnjipru, odigravši svih 12 kola ukrajinske te jednu od dvije partije Eurolige. Na desnom boku, iako nema vokaciju kao veznjak, iskusniji Vida konkurira uz Vrsaljka (21). Potonji je standardan i vrlo dobar u Genovi, kako u 3-5-2 (6 utakmica) tako i u 4-4-2 (protiv Intera). Modrić i Rakitić su sigurni u središnjici, a dalji vezni izbori ovise o opciji jedne ili dvije špice, hoće li biti snažnija ili kreativnija. To će definirati šanse prije svih Kovačića, Perišića i Vukojevića, koji svi imaju po desetak klupskih nastupa, za razliku od povratnika Kranjčara (2). Ne manje je važno gdje će se onda pozicionirati razigranog Rakitića; u tandemu s Modrićem u kreaciji ili nešto ofenzivnije kao razigravač iza napadača. Veliko je pitanje je li mudro u startu se odreći hitrine i probojnosti Kovačića protiv motorički snažnih gostiju. Bude li pak četvorka u sredini, dojam je da bi prednost dobili Modrić, Rakitić, Perišić te jedan između Kovačića i Vukojevića.

NAPAD

Mandžukić je nedodirljiv, pitanje je samo hoće li imati kao partnera klasičnog napadača ili onoga koji će biti malo povučeniji. Konkurencija nudi četiri špice i svi su - Olić (11 nastupa, 4 gola), Eduardo (12 - 6 golova), Jelavić (6 nastupa - 2 asistencije) i Kalinić (10 nastupa - 5 golova) - u solidnom natjecateljskom kontinuitetu. Moguće je da Mandžukić bude posve sam, uz dva ofenzivnija veznjaka (Rakitić, Perišić, Kovačić), možda uz jednoga povučenijeg napadača (Eduardo, Perišić) ili da se Štimac odluči za "klasiku", Mandžukić - Olić (agresivnost i presing), Mandžukić - Eduardo (kombinatorika jače i lakše špice). Te dvojbe važe i za liniju s tri i četiri braniča. Možda je važniji utjecaj na izbore činjenica da su belgijski braniči, kao i dva srednja vezna dizel igrači, fizički jači, ali i manje okretni, dakle, suprotnost hitrim polušpicama i napadaču.

POSTAVA ZA BELGIJU: Pletikosa - Schildenfeld (Bubnjić), Ćorluka, Lovren - Vrsaljko (Vida), Vukojević, Modrić, Strinić - Rakitić, Perišić (Kovačić) - Mandžukić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:29